Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill M skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring

Moderaterna vill skärpa kraven.
Moderaterna vill skärpa reglerna för arbetskraftinvandring till Sverige.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson och Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s Jimmie Åkesson tycker inte förslaget är ”ett steg i rätt riktning, men långt ifrån målet”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG

Nu kommer ett nytt slag mot januariavtalet. 

Moderaterna vill köra över regeringen för att skärpa reglerna för arbetskraftinvandring.

– Vi tror att det finns ett brett stöd i riksdagen för de här förslagen, säger Ulf Kristersson. 

Vänsterpartiet välkomnar Moderaternas förslag och öppnar upp för diskussion över blockgränserna – samtidigt som LO-ordföranden uppmanar statsministern att bjuda in M till samtal.  

Även SD:s Paula Bieler säger att de ställer positiva till förslaget – och KD öppnar också upp för samtal.

På måndagsförmiddagen presenterade partiledaren Ulf Kristersson och M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard förslag om arbetskraftinvandring. 

Bland annat vill partiet höja gränsen vad gäller krav på lönenivå, införa ett försörjningskrav för att anhöriga ska få komma hit och överväga om att införa ett krav på att betala in sociala avgifter i förväg. Detta för att minska riskerna för fusk. 

Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard säger att de tror att det finns en majoritet i riksdagen för att få igenom åtminstone vissa av deras förslag i riksdagen. Därför planerar de att köra över regeringen genom att försöka samla en majoritet genom bland annat socialförsäkringsutskottet, där Malmer Stenergard är ordförande. 

”Jag tror att majoriteten kan finnas kvar”

– Vi har flera gånger tidigare fått majoritet i riksdagen som sagt till regeringen att de ska lösa problemen, både med kompetensutvisningarna och med att kontrollera att fusket försvinner. Och regeringen har varit otroligt långsamma i de här frågorna och inte velat ta i det, säger Ulf Kristersson till Expressen och fortsätter:

– Jag tror att den majoriteten kan finnas kvar. Kanske inte varje förslag som vi lägger, men för många förslag. Och då gör vi jobbet i riksdagen i stället. 

Ulf Kristersson säger att han redan skickat över förslagen till de andra partierna för att de ska kunna jämföra dem med sina egna uppfattningar.

– Jag tror att vi redan på torsdag skulle kunna diskutera hur vi ser till att fusket, alltså där men erbjuder jobb som inte finns och därför inte betalar in sociala avgifter på rätt sätt och utnyttjar människor, skulle kunna stoppas med en ny lagstiftning. Och den börjar vi med i så fall redan på torsdag. 

V, SD och KD också öppna för förändringar

Hittills har även partier som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna varit kritiska mot dagens system vad gäller arbetskraftinvandringen, men också Kristdemokraterna har sagt att de vill göra en översyn i frågan. 

Socialdemokraterna gick till val på att göra om systemet för arbetskraftsinvandring, men lovar i januariavtalet att värna det. 

Som det ser ut i dag kan en arbetstagare komma till Sverige för ett deltidsjobb med en månadslön på 13 000 kronor och ta med sig familjemedlemmar utan försörjning.

LO-ordföranden vill att statsminister Stefan Löfven bjuder in M till samtal om arbetskraftsinvandring.

– Släpp prestigen och börja förhandla, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT. 

LO-ordföranden ser Moderaternas förslag om skärpta regler för arbetskraftsinvandring som ”ett stort steg i rätt riktning”.

Thorwaldsson påpekar att LO ända sedan nuvarande regler infördes av Alliansregeringen 2008 sagt att de blev ”åt helvete fel”.

– Det känns ju jättebra att M nu tagit ställning till att den här lagstiftningen inte blev bra, säger LO-ordföranden.

”Hot om avgång imponerar inte”

För bara några veckor sedan gick M, V, KD och SD ihop för att köra över regeringens budget, och tvinga igenom 2,5 miljarder kronor extra till landets kommuner och regioner. 

Då varnade Socialdemokraternas partisekreterare för att regeringen kan avgå om liknande koalitionsaktioner upprepas.

– Om alla spelregler i Sveriges riksdag sätts ur spel får vi naturligtvis fundera på om det är möjligt att styra, sa partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) till DN.  

Det här rör ju inte budgeten, men ni går ju inte den ”vanliga” vägen. Vad säger du om att Socialdemokraterna hotar om att avgå om oppositionen fortsätter på det här sättet? 

– Att hota med att avgå kommer inte imponera på mig, säger Ulf Kristersson.

– Det får de gärna göra om de vill. Men det här är ju på allvar. Det här är att riksdagen måste fatta ett beslut. Ibland har regeringen fått veta vad riksdagen tycker och ändå struntat i att göra något åt det. Kompetensutvisningarna skulle regeringen ha gjort något åt.

SD: Positiva, men M når inte målet

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler säger att de ställer sig positiva till förslagen om arbetskraftsinvandring.

– Alla detaljer är inte ute än, men bland annat att familjer ska omfattas av försörjningskrav är ju något som vi i Sverigedemokraterna har motionerat om tidigare, så det är ju välkommet i allra högsta grad att Moderaterna vill gå framåt med den sortens förändringar på invandringsområdet.

Ett samarbete över blockgränserna står inte på något sätt i vägen för att SD ska backa förslagen, säger Paula Bieler.

– Vi har ju alltid satt politiken i första hand och har gjort det i alla år sedan vi kom in i riksdagen, och stöttat förslag från alla partier om de har varit bra förslag. Det här är ju förslag som verkar ligga helt i linje med vår politik, som vi har föreslagit tidigare också, där det är uppenbart att regeringen inte agerar i tid, utan man skjuter och skjuter på att komma med utredningar och förslag på det här området. 

– Dyker det upp bra förslag, som det här verkar vara, då kommer vi att stödja det.

Samtidigt skriver partiledaren Jimmie Åkesson på Twitter att förslagen är ”ett steg i rätt riktning, men långt ifrån målet”. 

Han skriver också att: 

”Även med de föreslagna förändringarna kommer lågkvalificerad arbetskraft att ha lätt att komma hit. Lönekravet måste sättas betydligt högre och vi behöver utreda en återgång till behovsprövning i någon form”. 

V och KD: Beredda att diskutera med alla partier

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati utesluter inte att det här är ännu en fråga där regeringen kan bli överkörd av riksdagen.

– Vi är beredda att diskutera med frågan med Moderaterna när det gäller att stoppa exploateringen av arbetskraftsinvandrare och att sätta åt arbetsgivare som ägnar sig åt det. Sen finns det frågor där vi inte är överens, säger han till TT.

Partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen är också positiv till förslaget, men säger att det finns en del kvar att önska.

– Det här var precis den typen av utnyttjande som vi varnade för och har gjort länge tillsammans med LO. 

Hon fortsätter:

– Vårt fokus har varit förslag som skiftar maktbalansen från arbetsgivarna till arbetstagare, saker som bindande arbetserbjudande, arbetsmarknadsprövning och en heltidslön som det går att leva på. 

– Alla partier, även KD och Moderaterna, som kommer fram med sådana förslag är vi självklart beredda att diskutera med, men det är skiftet av makt som är det intressanta – och där finns en del kvar att önska från Moderaterna, avslutar Larsen.

Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Hans Eklind säger i en skriftlig kommentar till Expressen: 

”Det är välkommet att M presenterar sina utgångspunkter. M ligger nära vad vi i KD också har konstaterat. Vi sade redan i höstas att spårbyten borde stoppas och att arbetskraftsinvandringen missbrukas.

Vidare står det i uttalandet:  

”KD har ett pågående arbete för utreda vilka exakta reformer som krävs. Vi är beredda att föra samtal med alla partier som vill åstadkomma en förändring.”

”Det är högutbildade Moderaterna vill locka hit”

Statsvetaren Jenny Madestam om Moderaternas linje kring arbetskraftsinvandringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.