Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill M höja kraven på ensamkommande

Lagen innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd
OBS! Genrebild.Foto: Jessica Gow/TT

Flera partier vill se över den nuvarande gymnasielagen som gör att ensamkommande kan slutföra sin utbildning. 

Bland annat anser Moderaterna att kraven är för låga, rapporterar Ekot

– De får stanna här för att studera, och då måste vi vara tydliga med att de ska klara sina studier, säger Maria Malmer Stenergard, partiets migrationspolitiska talesperson, till Ekot.

Den gymnasielagen innebär att ensamkommande ungdomar kan få stanna i Sverige tillfälligt för att slutföra sin gymnasieutbildning. 

Nu har Migrationsverket förtydligat reglerna för att göra det enklare för skolpersonal och lärare. Enligt lagstiftningen kan en elev som saknar ett eller flera godkända betyg ändå få behålla sitt uppehållstillstånd. Förutsatt att personen på något sätt kan visa att den kommer fullfölja utbildningen. 

Lagstiftningen har fått flera av riksdagens partier att reagera, eftersom de anser att kraven är alldeles för låga. 

– Det är det som är själva grunden i den här lagstiftningen, att de ska få gå i gymnasieskolan, och klara den, och då måste man rimligen sätta krav på godkänt betyg, säger Hans Eklind, som är Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson.

Migrationsverket: Kan inte ställa krav på godkänt betyg

Det framgår inte hur eleven ska visa upp och intyga att den kommer fullfölja utbildningen, enligt Ekots inslag. 

– De får stanna här för att studera, och då måste vi vara tydliga med att de ska klara sina studier, säger Maria Malmer Stenergard till Ekot. 

Enligt Ekot är även Liberalerna kritiska till rådande lagstiftningen av gymnasielagen. På sin hemsida skriver partiet om integration: ”Vi räds inte för att ställa tydliga krav”.

Moderaternas migrationspolitisk talesperson Maria Malmer Stenergard.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Hans Eklind, Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson.Foto: RIKSDAGEN

Migrationsverket svarar på kritiken från M och KD. De menar att det inte går att ställa krav på godkänt betyg. 

– Utifrån vad vi kan utläsa från förarbetena, så bedömer vi att vi inte kan ha ett krav på visst betyg eller enbart betyg, säger Sigrid Ekström, rättslig expert på Migrationsverket.

Enligt den nuvarande lagstiftningen måste ungdomarna en gång per år visa att de deltar aktivt i studierna. Detta för att behålla sina tillfälliga uppehållstillstånd. Flera riksdagspartier och skolpersonal har efterfrågat ett tydligare regelverk, eftersom det hittills varit oklart vad lagen innebär i praktiken. 

”Gång på gång har vi pekat på risker med lagen”

Gymnasielagen har sedan införandet, i juli 2018, varit hårt kritiserat. Expressen har tidigare i höstas rapporterat att Sveriges kommuner och regioner (SKR) varnat för att situationen är ohållbar för flera kommuner. 

– Gång på gång har vi pekat på risker med lagen. Nu upplever vi att våra medlemmar inte mäktar med det här längre, har Anders Knape, ordförande på SKR, tidigare sagt.  

Även KD har under hösten röstat igenom en hårdare linje i flyktingfrågan. Bland annat har partiet kommit fram till en ny hållning angående frågan kring familjeåterförening. 

På KD:s riksting i november förra året röstades ett förslag igenom som försvårar familjeåterförening. Enligt partiets nya hållning måste ensamkommande under 18 år kunna försörja föräldrarna för att de ska få återförenas i Sverige. 

– Det var aldrig tanken att barn och unga skulle skickas i förväg över farliga hav för att bli de vuxnas dörröppnare, sa partiledaren Ebba Busch Thor under rikstinget

GYMNASIELAGEN

Gymnasielagen berör en grupp om cirka 7 500 unga människor som fått avslag på sina asylansökningar men som genom lagen får stanna i Sverige medan de bedriver gymnasiestudier.

 

Om de inom ett halvår efter att studierna avslutats hittat ett jobb i Sverige får de permanent uppehållstillstånd. 

KD-ledaren utvecklar sin kritik mot Skolverket

TV: Så vill moderaterna få stopp på ungdomsrån

Mjuka upp reglerna för att publicera bilder på misstänka gärningsmän.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.