Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vill Gustav Fridolin rädda skolan

Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Miljöpartiets Gustav Fridolin har bestämt sig för att rädda skolan.

På en pressträff i förmiddags presenterade han tio punkter där MP vill förändra skolan.

– Vi måste riva hindren mellan utbildning och jobb. Övergången måste göras kort.

För en stund sedan höll han sitt avslutande tal på kongressen.

Fridolins tio punkter

1. Satsning på sommarjobb

2. Praktikplatser för unga

3. Handledarutbildning för företag

4. Bättre studie- och yrkesvägledning

5. Studierna måste åter bli högskoleförberedande

6. Praktik i alla yrkesförberedande gymnasieutbildningar

7. Riktig lärarutbildning

8. Validitet och behörighet

9. Även teoretiker ska kunna bli praktiker

10. Entreprenörsutbildning

Tycker du att Miljöpartiets skolsatsning är bra?

Språkröret Gustav Fridolin presenterade för en stund sedan tio punkter som han menar skulle göra det lättare för unga att komma i jobb. Och då framför allt inom praktiska yrken.

I huvudsak handlar Miljöpartiets skolsatsning om att brygga över gapet mellan skola och utbildning.

– Det är en stor oro att intresset för de yrkesförberedande programmen sjunker. 2030 kommer det saknas nästan 130 000 utbildade till vården, 50 000 med gymnasie- och högskoleingenjörsutbildning och 35 000 från industriutbildningen. Att unga väljer bort de här programmen skapar stora samhällsproblem, säger Gustav Fridolin.

Praktikplatser

För att få in unga i de praktiska yrkena vill Miljöpartiet därför bland annat göra satsningar på praktikplatser för de som genomför utbildningarna och utbildningar till företagen så att de kan bli bättre pedagoger.

– Ska utbildningarna kunna ge en till exempel en robotutbildning på en viss industri, så måste industrin vara beredd att delta i den utbildningen. Men då måste man ge en handledarutbildning. Vi vill garantera att alla gymnasieutbildningar ger den behörighet man behöver för att ta jobbet man utbildar sig till.

– Då måste industrin i Sverige vakna upp och ta emot unga. Då ger vi det stöd som behövs för att man ska få en bra handledarutbildning, säger Gustav Fridolin.

Handledarutbildning

Men Mikael Insulander, utbildningsexpert vid LRF, tycker att satsningen på handledarutbildning låter som en bra idé.

– Handledarutbildningen skulle göra i vårt fall så att våra lantbrukare och trädgårdsföretagare skulle få pengar så att skolan kan ge dem handledarutbildning så att de blir bättre pedagoger. Så tolkar jag det i alla fall.

– Det jag inte sympatiserar helt med är att de kritiserar gymnasiereformen som vi är nöjda med naturbruksprogrammet. Det har varit mer yrkesutbildning mer än förut, säger Mikael Insulander.

Gustav Fridolin höll även ett tal för kongressen i förmiddags som vid flera tillfällen drog stående ovationer från publiken. Kanske inte så överraskande handlade mycket om just skola och jobb.

– Det är viktigare med skolan än nya skattesänkningar, sade Fridolin vid ett tillfälle och riktade kritik mot regeringens politik.

Efter talet summerade Fridolin kongressen.

– Det har varit en bra jobbkongress och vi visar hur alla barn ska få en ärlig chans i skolan och alla unga ska få ett jobb att gå till.

Samtidigt led partiledningen tre förluster igår mot kongressombuden. Hur ser du på det?

– Ja, 95 procent ungefär av det partiprogram vi la fram röstade kongressen igenom. Jag vet att varenda människa som läser detta, som är med i vilken förening som helst, vet att när man går till årsmöte blir en del beslut som man förberett sig och en del blir bättre när man diskuterat igenom.

– Så funkar svensk föreningsdemokrati och jag är stolt att vara med i ett parti som är en del av den folkrörelsen, säger Gustav Fridolin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!