Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill Biden krympa arvet från Trump

Fattade flera beslut första dagen som president.
Joe Biden, vid samma skrivbord som Donald Trump och flera andra presidenter använt.
Foto: SIPA USA / SIPA USA
Ovala rummet har fått ny inredning.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
En byst av medborgarrättskämpen Rosa Parks, till vänster, och presidenten Abraham Lincoln.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe och Jill Biden.
Foto: ALEX BRANDON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Joe Bidens första steg som president går i motsatt riktning från Trump. 

Timmar efter att han svors in har han återanslutit USA i Parisavtalet och WHO. 

– Jag kommer att starta genom att hålla löftena jag gav det amerikanska folket, sa Biden från Ovala rummet. 

Av de 17 presidentordrar som Joe Biden skrev på under sin första dag på jobbet var nio tillbakarullningar av beslut som Trump fattat tidigare. Ett av dem var Trumps uppmärksammade beslut om inreseförbudet för personer som reser från främst muslimska länder. 

Joe Biden införde också munskyddstvång i federala byggnader, en symbolisk fråga för den nya presidenten som under sin valkampanj förde fram munskydd som ett av de viktigaste medlen i kampen mot pandemin. 

– Med tanke på läget i landet får ingen tid spillas. Vi måste börja jobba med en gång, sade Biden från Ovala rummet enligt TT. 

Enligt CNN går Biden snabbare och mer aggressivt fram än någon tidigare president i modern tid. 

Ändringar i Ovala rummet

Även om Joe Biden svors in i går är han som tidigare vicepresident redan väl bekant med Vita huset. Skrivbordet han använder och satt vid när han undertecknade sina första ordrar är samma som Trump använder – men ett par inredningsdetaljer har ändrats. 

Den nytillträdde presidenten har fyllt kontoret med bilder på amerikanska ikoner och ledare, bland annat med ett stort porträtt på Franklin D. Roosevelt. Han har också en byst av Martin Luther King och Robert F Kennedy stående. 

Färgnyansen på gardinerna har också bytts ut, från Donald Trumps ljust guldiga. Nu hänger en mörkare guld, samma som tidigare presidenten Bill Clinton använde. 

– Det var viktigt för president Biden att gå in Ovala som såg ut som USA och började visa vem han kommer att vara som president, sa Ashley Williams, anställd vid Vita huset, till Washington Post.  

Bidens varning till medarbetarna: ”Jag skojar inte”

Skarpa meddelandet inför tiden som president.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.