Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill Annie Lööf underlätta för kvinnor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööfs förslag för att underlätta för kvinnor: Fördubblad jämställdhetsbonus och bonus även för vabb-dagar.
Foto: Sven Lindwall

Fördubblad jämställdhetsbonus och bonus även för vabb-dagar.

Så vill Centerledaren Annie Lööf underlätta för kvinnor på arbetsmarknaden.

Men fler öronmärkta pappamånader säger hon bestämt nej till

– Vi tror inte på statliga pekpinnar hemma vid köksbordet, säger hon.

Vid lunchtid i dag inledde Centerledaren Annie Lööf partikongressen i Karlstad. I fyra dagar ska ombuden lägga grunden för den politik partiet ska gå till val på nästa år.

Miljö och jobb står i fokus, vilket Annie Lööf betonade i sitt inledningstal.

Men hon vill också profilera sig i jämställdhetsfrågan. Som Expressen avslöjar i dag är förhoppningen att locka väljare från Moderaterna som länge haft ett svagare stöd bland kvinnor.

På en pressträff efter talet presenterade Annie Lööf de viktigaste delarna i den nya profilen. Det handlar om en fördubbling av jämställdhetsbonusen och att den ska omfatta även vabb-dagarna. Dessutom föreslår partiet att föräldraförsäkringen blir mer flexibel så att fler personer än föräldrarna kan vara hemma med barnen.

Full sysselsättning kan bara nås genom en jämställd arbetslinje. Jämställdhet är i grunden en rättvisefråga men det handlar också om jobben.

Men hon vill också underlätta för kvinnor att starta företag. På pressträffen hänvisade C-ledaren till beräkningar som visar att 75~000 nya företag skulle startas om det var lika lätt för kvinnor som för män att bli företagare. Det skulle ge 288 000 nya jobb.

"Tror inte på statliga pekpinnar"

Men någon kvotering blir det inte om C får bestämma. Varken till bolagsstyrelser eller i föräldraförsäkringen.

– Vi tror inte på statliga pekpinnar hemma vid köksbordet. Familjer ser olika ut och det har jag stor respekt för. Däremot måste vi råda bot på den ojämställdhet som finns.

Annie Lööf har haft en tuff start som partiledare. Det senaste året har dominerats av katastrofala opinionssiffror och ett hårt kritiserat förslag till nytt idéprogram.

I en mätning från Novus som TV4 publicerar i dag tycker 55 procent av väljarna att Annie Lööf är en belastning för sitt parti. Men Centerledaren tar mätningen med ro.

– Det innebär väl att knappt hälften tycker att jag är en tillgång. Jag kommer det här året att fokusera på att föra fram vår politik för jobben, miljön och landsbygden för jag vet att om Centerpartiet är tyst går inte de här frågorna framåt.

Annie Lööf omvaldes på torsdagskvällen som ordförande och partiledare för Centerpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.