Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så värvades PM Nilsson till Kristerssons nyckelroll

Ulf Kristersson om PM Nilsson på den nygamla posten
PM Nilsson.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

PM Nilsson värvades som Ulf Kristerssons statssekreterare.

Han hyllas nu av Jimmie Åkesson.

– PM Nilsson har haft en viktig roll i att bygga förståelse mellan framför allt SD och M, säger SD-ledaren till DN.

Många blev förvånade över den nya regeringens värvning.

PM Nilsson, politisk redaktör för Dagens industri sedan 2013, blev utsedd till statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare.

Han har på ledarsidan argumenterat för att SD ska släppas in i den politiska värmen.

Ulf Kristersson säger till DN att Nilsson var ”förutseende på den punkten”, och att de två har haft kontakt i flera år i sina olika roller:

– Så när jag frågade honom om det inte var dags att komma in och göra värnplikten på insidan av politiken tackade han till min glädje ja.

Åkesson: ”Politisk visionär”

Jimmie Åkesson menar att den nya statssekreteraren har haft en viktig roll i att skapa förståelse mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Han säger också att PM Nilsson tagit sig tid till att lära känna SD, och ”brytt sig om att läsa” vad de faktiskt tycker.

– Han är ju en politisk visionär samtidigt som han är en politisk entreprenör. Han har möjligheten att tänka större än dagspolitiken. Jag tror att han kommer att göra ett väldigt bra jobb, säger han till DN.

Egna orden: ”Identitetskris”

Redan 2014 skrev PM under rubriken ”Tre skäl att bjuda in SD”, om hur företag och organisationer ofta uteslöt partiets representanter från näringslivet.

”Det är ett förhållningssätt som tyder på dåligt självförtroende och är inte ett bra föredöme.”, konstaterade han vidare om att SD inte var inbjudna till Nobelfesten.

Något som skapat debatt även i år.

PM Nilsson har tidigare berättat för Expressen om att Kristersson hörde av sig och ställde jobbfrågan i slutet av oktober.

– Det var en typ av akut identitetskris. Jag har jobbat som journalist och redaktör i hela mitt liv, så det var väldigt svårt att föreställa sig att jobba i ett regeringskansli. Sen förklarade han den här rollen, och då tyckte jag mer och mer att det lät intressant och lite likt det jag gör på Di, och jag förstod behovet av det.

Se när PM Nilsson intervjuar Kristersson i Almedalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.