Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så var juldagen runtom i landet: ”Mycket fylleri”

Följ senaste nytt i Expressen TV
Polisen vittnar om en stökig kväll runtom i landet.
Foto: BILDBYRÅN
Juldagen bjuder ofta upp till fest, något som kan leda till alkoholrelaterade ärenden för polisen.
Foto: Shutterstock

Det har varit en stökig och blöt juldag runtom i landet.

Polisbefäl över hela Sverige vittnar om många fall av fylleri – och lokalpressen rapporterar om misshandelsfall och trafikolyckor. 

Juldagen är traditionellt sett en dag då många lämnar det mer stillsamma julfirandet bakom sig och söker sig ut i folklivet. Hemvändarkvällar, då utflyttade passar på att gå ut på krogen i samband med att man är på hemorten, är ett utbrett fenomen. 

Expressen har ringt runt till polisen runtom i landet för att få en bild av hur juldagskvällen- och natten förflutit. 

Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen region Väst: 

– Det har varit mycket fylleri centralt, men inga större bråk. Det har mest varit berusade människor som inte kan ta hand om sig själva. Vi har ett antal sådana i regionen. Det har omhändertagits ganska friskt. 

– När det är hemvändarkvällar, då blir det stökigt. 

Så var juldagen i landet

Samma mönster som i Västergötland återkommer i polisregion Mitt (Gävleborg, Uppsala och Västmanland län) och Nord (Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län). 

– Det har varit många glöggfryntliga människor ute. Väldigt mycket fylleri. Det är en typisk juldag. Det har varit fullt på krogarna, och vi har många omhändertagna. Några mindre skärmytslingar, men inga större händelser, säger Mikael Saveman, vakthavande befäl region Mitt. 

– Vi har haft ganska mycket fylleri i hela regionen. En del stök, men det har hängt ihop med fylleriet. En hel del omhändertagna, men man kan säga att vår resurs under natten har varit paritet med inflödet, säger Per Bjurström, vakthavande befäl region Nord. 

”Patrullbilarna har tagit slut”

I storstadsområdena har man samma sorts rapporter att ge: mycket fylla, få anledningar till stora utryckningar. 

– Den har rullat på utan några större händelser. Folk ringer och säger att de har bråkat och så kommer vi dit och så har det löst sig. Men vi har haft att göra och patrullbilarna har tagit slut. Det är mycket drickande under juldagen och det resulterar alltid i jobb, säger Jenny Rydberg, vakthavande befäl region Stockholm. 

Mikael Lind, vakthavande befäl region Syd:

– Det har varit hyfsat lugnt. Jag upplever inte att det varit mer än en vanlig helg.

I Hudiksvall fick polisen gripa in på en nattklubb där en man misshandlat en annan man medvetslös. På samma nattklubb gjort en kvinna en anmälan för sexuellt ofredande – och tre personer omhändertogs för berusning. 

Taxichaufför misshandlad

I lokalpressen runtom i landet har det rapporterats om flera polisärenden som uppstått under juldagskvällen.

UNT skriver att en taxichaufför misshandlats så grovt att han behövde föras till sjukhus i samband med en körning i Enköping. 

Hela Hälsingland rapporterar om en rattfyllerist som körde in i ett vajerräcke på E4 i höjd med Enånger. Ingen ska dock ha blivit allvarligt skadad. 

I centrala Östersund skedde två fall av misshandel, rapporterar ÖP. En person ska ha blivit slagen och jagad längs Kyrkgatan. 

På E18 i riktning mot Örebro krockade två bilar på juldagskvällen, skriver Nerikes allehanda. En person ska ha blivit skadad. 

Örnsköldsvik allehanda skriver om en man i 20-årsåldern som gjorde våldsamt motstånd mot en polis i samband med en utryckning till en julfest. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.