Victoria väljer svenskt på Nobelfesten. Foto: Henrik Montgomery / ScanpixVictoria väljer svenskt på Nobelfesten. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Victoria väljer svenskt på Nobelfesten. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Prinsessan Sofia får – precis som Madeleine – klä runt sin graviditet. Foto: Pascal Le SegretainPrinsessan Sofia får – precis som Madeleine – klä runt sin graviditet. Foto: Pascal Le Segretain
Prinsessan Sofia får – precis som Madeleine – klä runt sin graviditet. Foto: Pascal Le Segretain
Prinsessan Madeleine har flera gånger också valt designern Fadi el Khoury. När prinsessan Madeleine väntade prins Nicolas bar hon flera av Seraphines klänningar. Foto: /All Over PressPrinsessan Madeleine har flera gånger också valt designern Fadi el Khoury. När prinsessan Madeleine väntade prins Nicolas bar hon flera av Seraphines klänningar. Foto: /All Over Press
Prinsessan Madeleine har flera gånger också valt designern Fadi el Khoury. När prinsessan Madeleine väntade prins Nicolas bar hon flera av Seraphines klänningar. Foto: /All Over Press
Expressen TV kommer att livesända med anledning av Nobelfesten. Programledare är Hannes Nelander. Foto: Mikael SjöbergExpressen TV kommer att livesända med anledning av Nobelfesten. Programledare är Hannes Nelander. Foto: Mikael Sjöberg
Expressen TV kommer att livesända med anledning av Nobelfesten. Programledare är Hannes Nelander. Foto: Mikael Sjöberg

Så väljer prinsessorna kläder till Nobelfesten

Publicerad

Victoria väljer svenskt på Nobelfesten.

Kronprinsessan ska lyfta svensk design, men har samtidigt specialbeställt sex gravidklänningar från England för festerna kring årets största kungliga fest:

– Vi hoppas naturligtvis att hon ska bära någon av våra klänningar, säger Cecile Reinaud, ägare och grundare av trendiga Seraphine.

Det är årets i särklass största kungliga fest och som vanligt är det en sak som är i fokus på Nobelfesten:

Klänningarna.

I dag blir Nobelfesten speciell för kungafamiljen. Det är första gången som två gravida prinsessor är med på festen. Kronprinsessan var med när hon väntade prinsessan Estelle 2011. Då presenterade sig Estelle genom ett par rejäla sparkar i mammas mage under Kungssången i Konserthuset.

Det året valde kronprinsessan en gnistrande midnattsblå aftonklänning på middagen inne i Blå hallen. Det var designern Pär Engsheden, samma designer som skapade Victorias bröllopsklänning, som stod bakom Victorias första gravidklänning på Nobelfesten.

Första festen som prinsessa

I år får gravida Victoria också sällskap av gravida prinsessan Sofia. Sofia gjorde sin stora debut på Nobelfesten redan förra året som fästmö till prins Carl Philip. I år blir det Sofias första Nobelfest som prinsessa och dessutom som gravid.

Vilka klänningar ska då de gravida prinsessorna välja? Och även prinsessan Madeleine som flyger hem från London till Stockholm för att vara med på festen?

– Det är meningen att vara en överraskning fram tills att prinsessorna kommer till Nobelfesten, berättar Ulrika Näsholm vid hovets informationsavdelning.

Victoria valde svenskt

Precis som förra gången när kronprinsessan var gravid väljer hon, enligt uppgift, svenskt. Hon nobbar de stora utländska modehusen för att i stället lyfta inhemsk design. Enligt Svensk Damtidning är det svenska Fadi el Khoury som gör Victorias Nobelklänning.

Samtidigt kan kronprinsessan komma att visa upp sig i klänningar från modehus utanför Sverige.

Sedan tidigare har Victoria vid ett flertal tillfällen, bland annat under en resa i Colombia och Peru, burit gravidklänningar från trendiga brittiska mammamärket Seraphine, som även har klätt prins Williams hustru Kate Middleton.

Hoppas på Seraphine

Vid prins Nicolas dop i höstas i Drottningholms slottskyrka hade Victoria en specialbeställd klänning från Seraphine. Ägaren och grundaren Cecile Reinaud bekräftar för Expressen att kronprinsessan nyligen har fått sex nya klänningar skickade till sig för bland annat årets stora fest.

– Vi hoppas naturligtvis att hon ska bära någon av våra klänningar, säger Cecile Reinaud. Det vore fantastiskt roligt.

Ny klänning till Slottet

Även prinsessan Sofia har flera klänningar från Serpahines ordinarie kollektion och dagen efter Nobelfesten i Blå hallen har kungen sin traditionella svarsmiddag för pristagarna på Stockholms slott - det kan vara ett tillfälle för kronprinsessan att bära någon av de specialtillverkade engelska mammaklänningarna. Och även för gravida prinsessan Sofia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag