Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så väljer prinsessorna kläder till Nobelfesten

Victoria väljer svenskt på Nobelfesten. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Prinsessan Sofia får – precis som Madeleine – klä runt sin graviditet. Foto: Pascal Le Segretain
Prinsessan Madeleine har flera gånger också valt designern Fadi el Khoury. När prinsessan Madeleine väntade prins Nicolas bar hon flera av Seraphines klänningar. Foto: /All Over Press
Expressen TV kommer att livesända med anledning av Nobelfesten. Programledare är Hannes Nelander. Foto: Mikael Sjöberg

Victoria väljer svenskt på Nobelfesten.

Kronprinsessan ska lyfta svensk design, men har samtidigt specialbeställt sex gravidklänningar från England för festerna kring årets största kungliga fest:

– Vi hoppas naturligtvis att hon ska bära någon av våra klänningar, säger Cecile Reinaud, ägare och grundare av trendiga Seraphine.

Victoria väljer gärna svenska designers

När kronprinsessan Victoria väntade prinsessan Estelle hade hon en blå skimrande aftonklänning från Pär Engsheden. Tidigare har kungafamiljen valt att återanvända klänningar och det är ingen omöjlighet att kronprinsessan nu skulle kunna komma att använda samma klänning igen på Nobelfesten. Det som talar emot det är att det bara var för fyra år sedan och för nära i tiden.

Kronprinsessan Victoria har genom åren valt en rad svenska designers för sina Nobelklänningar. Pär Engsheden, som också designade Victorias bröllopsklänning, är stora favoriten. Andra är Elie Saab, Fadi el Khoury. Prinsessan Madeleine har flera gånger också valt designern Fadi el Khoury på Nobel. När Sofia gjorde sin Nobeldebut förra året så var det i en klänning i sidenduchesse och tyll av Ida Sjöstedt.

Madeleine bär gärna seraphines klänningar

Prinsessan Madeleine har flera gånger också valt designern Fadi el Khoury. När prinsessan Madeleine väntade prins Nicolas bar hon flera av Seraphines klänningar. När hon besökte påven i Rom, firade sin pappa kung Carl Gustafs födelsedag och lysning i Stockholm inför Carl Philips och Sofias bröllop, valde Madeleine gravidklänningar från Seraphine.

Följ Nobelfesten - live hela dagen

11.30 Vi äter Nobellunch på Nobelmuseet.

11.30 Malin Roos i studion.

12.30-13.00 Calle Markstedt, Nobelstiftelsen, pratar fredspris.

13.15 Nobel Creations, intervju med Sissel Kärneskog som skapat modetolkningen av Medicinpriset.

14.00-14.45 Gustav Källstrand, Nobel-expert, intendent på Nobelmuseet, om Nobelprisets historia och betydelse i världen.

14.45 Ebba Holmberg från nobelstiftelsen och Expressens Jens Liljestrand om litteraturpriset.

15.15 Åsa Husberg, nobelstiftelsen, pratar om nobelpris i vardagen.

16.00-17.00 Kerstin Hagsgård, intendent samlingar & dokumentation Kungliga Hovstaterna.

16.00 Siroun Forsberg, stylist, på besök i studion.

16.30 Prisceremonin.

17.15-18.00 Helen Magnusson, florist, har gjort blommor till prisutdelningen i år. Pratar om middagsblommor tidigare år.

17.30 Antonio Axus, frisör, gästar studion.

18.00-19.00 Live från Borgargården, Stockholms stadshus.

18.00 Johan T Lindwall intervjuas innan han går in på middag.

18.00 Karin Sörbring pratar om det stora i att gå på festen.

19.00 Catarina Hurtig, hovreporter och Jean-Pierre Barda gästar studion.

20.00 Mats Danielsson, etikettdoktorn, gästar studion.

20.30-21.00 Stefano Catenacci, Operakällaren, gästar studion.

21.20-22.20 Gunilla Hultgren Karell, vinexpert, i studion.

22.20 Talen sänds.

22.45 Karl Ekeman, retorikkonsult, har lyssnat på talen.

24.00 Slut på sändning.

Det är årets i särklass största kungliga fest och som vanligt är det en sak som är i fokus på Nobelfesten:

Klänningarna.

I dag blir Nobelfesten speciell för kungafamiljen. Det är första gången som två gravida prinsessor är med på festen. Kronprinsessan var med när hon väntade prinsessan Estelle 2011. Då presenterade sig Estelle genom ett par rejäla sparkar i mammas mage under Kungssången i Konserthuset.

Det året valde kronprinsessan en gnistrande midnattsblå aftonklänning på middagen inne i Blå hallen. Det var designern Pär Engsheden, samma designer som skapade Victorias bröllopsklänning, som stod bakom Victorias första gravidklänning på Nobelfesten.

Första festen som prinsessa

I år får gravida Victoria också sällskap av gravida prinsessan Sofia. Sofia gjorde sin stora debut på Nobelfesten redan förra året som fästmö till prins Carl Philip. I år blir det Sofias första Nobelfest som prinsessa och dessutom som gravid.

Vilka klänningar ska då de gravida prinsessorna välja? Och även prinsessan Madeleine som flyger hem från London till Stockholm för att vara med på festen?

– Det är meningen att vara en överraskning fram tills att prinsessorna kommer till Nobelfesten, berättar Ulrika Näsholm vid hovets informationsavdelning.

Victoria valde svenskt

Precis som förra gången när kronprinsessan var gravid väljer hon, enligt uppgift, svenskt. Hon nobbar de stora utländska modehusen för att i stället lyfta inhemsk design. Enligt Svensk Damtidning är det svenska Fadi el Khoury som gör Victorias Nobelklänning.

Samtidigt kan kronprinsessan komma att visa upp sig i klänningar från modehus utanför Sverige.

Sedan tidigare har Victoria vid ett flertal tillfällen, bland annat under en resa i Colombia och Peru, burit gravidklänningar från trendiga brittiska mammamärket Seraphine, som även har klätt prins Williams hustru Kate Middleton.

Hoppas på Seraphine

Vid prins Nicolas dop i höstas i Drottningholms slottskyrka hade Victoria en specialbeställd klänning från Seraphine. Ägaren och grundaren Cecile Reinaud bekräftar för Expressen att kronprinsessan nyligen har fått sex nya klänningar skickade till sig för bland annat årets stora fest.

– Vi hoppas naturligtvis att hon ska bära någon av våra klänningar, säger Cecile Reinaud. Det vore fantastiskt roligt.

Ny klänning till Slottet

Även prinsessan Sofia har flera klänningar från Serpahines ordinarie kollektion och dagen efter Nobelfesten i Blå hallen har kungen sin traditionella svarsmiddag för pristagarna på Stockholms slott - det kan vara ett tillfälle för kronprinsessan att bära någon av de specialtillverkade engelska mammaklänningarna. Och även för gravida prinsessan Sofia.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!