Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så väljer du rätt lågenergilampa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marknaden för lågenergilampor är svåröverskådlig och det kan skilja 150 kronor mellan två 11-wattslampor. Paula Leppälä, 50, Järfälla kollade utbudet på Werdenhoffs Elektriska.
Foto: Jana Christina Eriksson

Nu försvinner glödlampan -  och det blir inte lätt att hitta rätt bland alla nya lågenergilampor.  Det kan skilja mer än 150 kronor mellan två 11-wattare, visar ett test från Råd&Rön. 

- För konsumenten är det förvirrande just nu, säger Mervi Rokka på Belysningsbranschen.

Redan i september försvinner alla matta glödlampor, samt klara 100-wattare. Och det kan vara en pärs att välja låg- energilampa. Det finns stora skillnader i pris och kvalité.

 - Vi rekommenderar att hålla sig till kända märken och kanske be handlaren sätta i lampan i kontakten så man redan  i affären ser hur ljuset ser ut, säger Mervi Rokka.

Tjänar pengar

 Även om lågenergilampor är mycket dyrare än glödlampor så tjänar man pengar i längden. En lågenergilampa håller mer än åtta gånger längre än en vanlig och drar bara en bråkdel av energin.

 - Vi räknar med att konsumenten tjänar cirka 5- 600 kronor under lampans livslängd, säger Mervi Rokka.

 I framtiden tror Mervi Rokka att diodlampor, så kallade LED, ska ta över. 

 - Vi är inne i en övergångsfas, säger Mervi Rokka.


Lamporna som är bäst och billigast

 Testet är utfört av tidningen råd och rön i samarbete med den internationella organisationen ICRT. Det samlade betyget har en 100-gradig skala, där 1 är sämst och 100 bäst. Betyg har satts på hållbarhet, ljusflöde, startbeteende vid olika temperaturer, lampornas färgåtervinning, miljöinformation, konstruktion och säkerhet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.