Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så uppmärksammas världsaidsdagen

World Aids Day uppmärksammas i Indonesien.
Nepal. Foto: Narendra Shrestha / Epa / Tt
Holland. Foto: Koen Van Weel / Epa / Tt
Bangladesh. Foto: Abir Abdullah / Epa / Tt

Första december är det världsaidsdagen vilket innebär att sjukdomen uppmärksammas extra mycket runt om i världen. I Stockholm väntas stor gala med flera kända artister.

Aids i världen

Globalt har över 30 miljoner avlidit i aids och för närvarande lever cirka 30-35 miljoner med hiv. Värst drabbat är Afrika söder om Sahara. I Sverige rapporteras ungefär 400-500 nya fall av hiv varje år. Mer än hälften har fått hivinfektionen före immigration till Sverige. Ungefär 6 500 personer lever idag med hiv i Sverige. Källa: Folkhälsomyndigheten

På Balis ständer i Indonesien knöts ett gigantiskt Röda bandet, i Katmandu i Nepal tändes ljus, i Nederländerna gjordes ett Röda bandet av ballonger, i Calcutta i Indien samlades folk vid vattnet och i Bangladesh dansades det till musik. Hur dagen har uppmärksammats ser olika ut överallt.

I Stockholm släpptes det ballonger på Hötorget och tändes ljus i Skärholmen. Under kvällen väntar World Aids Day-galan på Rival. Sofia Wistam och Peter Englund leder galan där flera stora artister kommer uppträda. Bland andra Shirley Clamp, Peter Jöback och Timoteij. I år går en del av pengarna från galan till Hiv-organisationen Noaks Ark som förebygger hiv och erbjuder stöd åt personer som lever med sjukdomen.

– Jag är otroligt glad att ha kunnat sätta ihop ett team av eldsjälar igen som alla brinner för galan och dess syfte eftersom det aldrig är en självklarhet att det finns personer som är beredda att offra sin tid och sitt engagemang i ett sådant här sammanhang, skriver galans grundare Peter Englund på webbsidan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!