Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så tystades Husmark Pehrson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drygt två veckor före valet hade Fredrik Reinfeldt greppet om valsegern. Men när frågorna om sjukförsäkringsfallen kom började avståndet till S krympa. Cristina Husmark Pehrssons motdrag hemligstämplades av regeringen.

När Cristina Husmark Pehrsson fick sparken från regeringen gav hon statsminister Fredrik Reinfeldt en judaskyss i sjukförsäkringsfrågan. 

I en promemoria gör hon upp med en politik som kallats för hård och kall - ett papper som nu mörkläggs av statsministern med hjälp av en hemligstämpel. 

Expressen har kartlagt spelet bakom kulisserna i det som blivit Fredrik Reinfeldts värsta varböld. 

- Att reformen skulle bli så hårt kritiserad, det trodde jag aldrig, säger Solveig Zander (C), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Utåt vill inte statsminister Fredrik Reinfeldt förknippas med förändringarna i socialförsäkringarna när rapporteringen handlar om sjuka som tvingas jobba, människor som tagit sina liv efter att de fått besked från försäkringskassan eller personer som tvingas leva med minimala ekonomiska marginaler eftersom de utförsäkrats.

 Den negativa uppmärksamheten kring enskilda fall som drabbats av politiken gjorde att han förlorade egen majoritet i riksdagen och nu tvingas lita på att Sverigedemokraterna inte röstar ned regeringen. Två till tre veckor före valet hade Reinfeldt egen majoritet, men när han drabbades av en kanonad av frågor om sjukförsäkringsfall förlorade han vinnargreppet.

 I den interna eftervalsanalysen inom alliansen skylls väljarflykten under upploppet på den rödgröna kampanjen.

 Expressen har granskat spelet bakom Reinfeldts försvarsarbete under den värsta stormen, när fallet Annica Holmquist sändes vidare av tiotusentals människor på Facebook. Dottern Emelie bloggade om hennes fall och skrev att hon skulle utförsäkras efter att hon drabbats av en sjukdom som gör att hennes kroppsdelar växer okontrollerat. Hennes blogginlägg fick stort genomslag veckan före valet.

 Flera alliansdebattörer försökte snabbt slå tillbaka mot kampanjen och avfärda Emelie Holmquist genom att påpeka att hon var politiskt aktiv i Vänsterpartiet. Regeringskansliet satte också tryck på försäkringskassan och det resulterade i att överdirektör Stig Orustfjord gjorde ett avsteg från en helig princip som säger att försäkringskassan aldrig kommenterar enskilda fall.

 Stig Orustfjord gick ut i Ekot hos Sveriges Radio och förklarade att Annica Holmquist inte längre skulle riskera att bli utförsäkrad på grund av att hon bedömdes vara arbetsför utan att det skulle finnas en öppning för henne att komma in i sjukförsäkringen igen.

 - Vi vill jättegärna träffa henne på måndag och jag tror att det där ska lösa sig, sa Stig Orustfjord till Ekot på fredagen före valet.

 I den avgörande slutdebatten i SVT samma kväll attackerades Fredrik Reinfeldt med flera fall som hamnat i kläm på grund av sjukförsäkringsreformen men han kunde avfärda kritiken i fallet Annica Holmquist med hjälp av Stig Orustfjord.

 - Jag hörde just hur ansvarig på försäkringskassan sade att man redan på måndag ska lösa hennes situation, konstaterade Fredrik Reinfeldt i slutdebatten.

 Det var bara ett problem - Stig Orustfjord hade fel. Efter valet fick Annica Holmquist avslag på sin ansökan och det fanns alltså ingen lösning på hennes situation.

 Stig Orustfjord hävdar själv nu att han inte kontaktades av någon i Reinfeldts stab före utspelet men att han rapporterade till socialdepartementet under fredagen.


Bakgrunden till den infekterade frågan är regeringens sjukförsäkringsreform som innehöll nya tidsgränser och utförsäkring ur systemet. Reinfeldt ville göra upp med Göran Perssons politik som han menade hade resulterat i passivitet och en explosion av förtidspensioner. Arbetslinjen har varit Fredrik Reinfeldts paradord men i sjukförsäkringsreformen fick han snabbt backa eftersom den kom att innebära att även cancersjuka tvingades tillbaka till arbete för att inte riskera att bli utförsäkrade.

 Regeringen har talat tyst om hur mycket som sparats i kronor och ören på sjukförsäkringsreformen. Källor i regeringskansliet förklarar det med att "man inte vill skryta om hur mycket man sparat på sjuka". En prognos från försäkringskassan avslöjar dock att kostnader för "ohälsan" minskar med 13,7 miljarder kronor i år. 7,5 miljarder av besparingen ska enligt försäkringskassan vara en direkt effekt av regeringens politik och sjukförsäkringsreformen. Nästa år har besparingen växt till 17 miljarder, varav 9,8 miljarder är tack vare att Fredrik Reinfeldt skruvat åt tumskruvarna och reglerna för hur länge en människa får vara sjukskriven har gjorts om.

 Riksdagsbeslutet togs den 5 juni 2008, och de nya reglerna började gälla den 1 juli samma år. 

 - Vi började jobba med reformen på hösten direkt efter valet 2006. Det kändes otroligt viktigt och inspirerande. Att verkligen få hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden, säger Solveig Zander som är Centerpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor. 

 - Vi var tidigt överens om att införa tidsgränser, då arbetsförmågan prövas. Och att den tidsbegränsade sjukersättningen inte fungerade.

 Omställningen skedde snabbt och fick kritik av oppositionen. Men frågan drevs igenom och inte förrän ett och ett halvt år senare insåg man från regeringspartierna att något behövde göras. 

 Även de allra sjukaste stod i begrepp att bli utförsäkrade. Men initiativet till en lagförändring kom då inte från regeringen - för då hade en förändring tagit för lång tid. I stället var det i riksdagens socialförsäkringsutskott som alla förändringar skedde. 


Och det som fick fart på arbetet var en debattartikel i Dagens Nyheter som publicerades den 2 december 2009. Under rubriken "Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete" slog en rad läkare vid Karolinska larm om att cancerpatienter, med svåra smärtor, tvingades ut i arbetslivet. 

 - Med den artikeln blev det väldigt tydligt. Men det uppkom ett antal fall i medierna där försäkringskassan tolkade våra dåvarande lagstiftningsregler på ett hårdare sätt än vad som var avsett. Det blev inte som riksdagen hade beslutat. Därför behövdes en snabb akutinsats, säger Lars Gustafsson, KD, ledamot i socialförsäkringsutskottet. Redan samma dag som DN-artikeln publicerades sammankallade utskottets ordförande Gunnar Axén, M, sina allianskolleger i utskottet för ett möte där man skulle komma fram till vad som behövde göras. 


- Det är en slump att mötet blev samma dag för vi hade haft diskussioner tidigare, säger Gunnar Axén. 

 Man var tvungen att få klart med lagändringen före årsskiftet för att reglerna som beslutats om över ett år tidigare höll på att märkas på allvar, då de allra sjukaste människorna höll på att falla ut ur försäkringen. 

 - Vi träffades och pratade om vad som behövde göras och så träffade vi folk från departementet, med expertkunskaper. Det blev en mycket konstruktiv och snabb process, säger Lars Gustafsson. 

 Och snabbt gick det. Redan den 4 december hade utskottets alliansledamöter pressträff med Cristina Husmark Pehrsson där man aviserade förändringarna. Den 8 december presenterades ändringsförslaget i utskottet och den 14 december var det klubbat i riksdagen. 

 Att låta regeringen och dess ansvarige minister lägga ett förslag och få igenom det hade tagit för lång tid. 

 - Om regeringen skulle ha lagt en proposition som oppositionen skulle få motionera på hade vi kanske inte haft en ändring klar förrän i februari, säger Axén. 

 Den snabba hanteringen beskrivs som ett "hafsverk" av de rödgröna. Utskottets vice ordförande Veronica Palm, S, minns att hela lagändringen i stort sett var klar på en helg. 

 - Man gjorde det enbart för att ge en mediebild av att man hade tagit till sig av kritiken, säger hon. 

 Hon är kritisk till att de rödgröna inte hann skriva egna motioner på förändringarna. Efter debattartikeln i DN hade alliansen agerat snabbt: 

 - De borgerliga bjöd in till en presskonferens på fredagen och sedan på tisdagen fick vi se ett färdigt lagförslag. Det måste ha skrivits ihop under helgen, säger Veronica Palm. 


Cristina Husmark Pehrsson har fått personifiera sjukförsäkringsreformen. I praktiken har det dock handlat om att regeringskansliets PR-strateger har gömt undan henne.

 I april förra året hade alliansen hämtat in ett gap i opinionen på drygt 15 procent. I april skilde det bara några procent i opinionsmätningarna och det höll i sig långt in på hösten, men när vintern kom gjorde de rödgröna en offensiv i sjukförsäkringsfrågan och gapet växte igen till närmare tio procent och med bara månader kvar till valet såg Fredrik Reinfeldt ut som en förlorare. Under vinterkrisen fick Cristina Husmark Pehrsson ta några debatter mot socialdemokraterna och resultatet beskrivs som förödande av källor nära statsministern.

 Lösningen inför valet blev att gömma undan socialförsäkringsministern och det gjorde också Socialdemokraterna ett stort nummer av. Husmark Pehrsson bjöds in till sex debatter om sjukförsäkringen i valrörelsens slutskede men hon vägrade ställa upp trots att Socialdemokraterna noterade att hon inte hade några aktiviteter planerade enligt statsrådskalendern.


Socialdemokraterna ville göra "det nya superhårda Sverige" till en valfråga men lyckades först med några dagar kvar till valet då frågan kom upp i medierna och slutdebatterna. Det skadade Fredrik Reinfeldt men inte mer än att S-attackerna gjorde att han kunde regera vidare med Sverigedemokraterna, eller Miljöpartiet, som vågmästare.

 Fredrik Reinfeldt insåg tidigt att han behövde byta ut Cristina Husmark Pehrsson men han ville inte sparka henne under den pågående mandatperioden. Det hade varit att ge kritikerna mot reformen rätt men samtidigt visste han att han kunde göra sig av med Husmark Pehrsson efter valet eftersom hon själv varit tveksam till att vara minister längre än fyra år. Och tveksamma ministrar gillar han inte.

 Han bäddade för ett ministerbyte redan i april i år när han utsåg sin gamle rival från tiden i Moderata ungdomsförbundet, Ulf Kristersson, till ordförande för en utredning om "hållbara försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet". I direktivet till utredningen står det:

 "Som utgångspunkt för kommitténs arbete gäller att sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna ska ge god ekonomisk trygghet och utformas så att arbetslinjen understöds."

 När Ulf Kristersson nu blivit ansvarig minister har Gunnar Axén fått uppdraget att slutföra utredningen.

 När Cristina Husmark Pehrsson till slut fick sparken överraskade hon statsministern med ett motdrag - en judaskyss i form av ett dokument för att ställa sig själv i bättre dager. Under åren av kritik mot hennes politik har hon själv inte fått bemöta anklagelserna i enskilda fall eftersom hon inte kan ingripa. Hon har gjort det i ett fall men anmäldes då till riksdagens konstitutionsutskott, KU, för ministerstyre.

 Men när hon fått sparken slog hon tillbaka med en promemoria som hon lämnade i famnen på Fredrik Reinfeldt under deras sista möte. Hon var själv stolt över promemorian och berättade om den för nyhetsbyrån TT i onsdags.

 "Hon har lämnat över en promemoria till statsministern som hon hoppas går vidare till hennes efterträdare, Ulf Kristersson, med förslag att se över de fall som uppmärksammats i medierna och se om något är fel."

 Uttalandet skapade panik bland Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare med tanke på risken för att statsministern skulle skadas av att åter bli förknippad med offer för sjukförsäkringsreformen. Dementimaskinen gick i gång med full kraft, dokumentet hemligstämplades direkt och en avancerad mörkläggningsaktion inleddes.

 Cristina Husmark Pehrsson ringdes upp av statsministerns medarbetare och fick skäll för att hon pratat om dokumentet. Expressen fick direkt avslag på en begäran om att ta del av handlingen eftersom den klassades som arbetsmaterial.

 Husmark Pehrssons pressekreterare Karolin A Johansson, som satt med under intervjun men nu är arbetslös, säger till Expressen att TT har återgivit intervjun rätt men att exministern i efterhand tyckt att det var fel att kalla dokumentet för en promemoria eftersom det mer handlade om hennes lösa anteckningar.


Statsrådsberedningen försökte tona ned hennes judaskyss men förklaringen var inte längre att det bara handlade om spridda anteckningar. Fredrik Reinfeldts förklaring ska vara att det mer handlade om tjänstemannasynpunkter som egentligen inte var hennes och i motsats till vad hon själv sagt handlade det inte om enskilda fall.

 Och precis som i fallet Sven Otto Littorin tar Moderaterna nu snabbt avstånd från den före detta ministern. Hennes arbete beskrivs nedvärderande och Ulf Kristerssons uppgift beskrivs nu som att det krävs någon att reda ut problemen som hon lämnat efter sig.


Ulf Kristersson har själv inte tagit del av hälsningen från sin företrädare. Han ska ha en överlämning med henne framöver men har redan klart för sig vad arbetet innebär. Hälften av statens utgifter ska hanteras av honom i rollen som socialförsäkringsminister.

 - Vi har gjort en viktig reform och förändrat en sjukförsäkring som inte fungerade. Nu ska vi följa upp den väldigt noga. Det viktiga är att det inte finns konsekvenser som inte avsetts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.