Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så tycker partierna om Googles ansvar

Jimmie Åkesson, SD, Morgan Johansson, S, Johan Hedin, C, Ulf Kristersson, M, Andreas Carlson, KD, Mia Sydow Mölleby, V, Roger Haddad, L och Niclas Malmberg, MP.

Expressens och Dagens Nyheters granskning av Google och Youtube har väckt debatt i Sverige.  

Samtliga riksdagspartier är bekymrade över hat och hot på internetjättarnas plattformar och de flesta tycker att Google ska ta ett större ansvar.  

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson har följt Expressens rapportering om Google och Youtube – och han är inte överraskad. 

– Det finns massor av otrevliga saker på internet och man tycker inte om allt man läser, säger han.

Om ansvaret Google och andra sociala medie-jättar har för att plocka bort hat och hot från nätet säger han: 

– Det som är olagligt ska hanteras av polisen. Jag tycker inte att en anställd på Google ska sitta och avgöra ramarna för svensk yttrandefrihet, det ska lagstiftarna göra.

Tidningsutgivarna vill att Googles och Facebooks chefer kallas till konstitutionsutskottet för att förklara sig – men det vore enligt Åkesson lite märkligt, eftersom utskottet inte granskar privata företag. 

Vad vill du och SD göra för att sätta press på Google och andra sociala mediejättar som inte följer sina egna etiska riktlinjer?

– Det vi ska kräva är att de ska följa svensk lag.


LÄS MER: Youtube massprider Hitlers antijudiska filmer 


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna 

Moderatledaren Ulf Kristersson uttalade sig i frågan på tisdagen:  

– Det är en obehaglig påminnelse om hur judehat och annan form av rasism drabbar människor i dagens Sverige. Men det visar också att de stora internetjättarna har ett ansvar.

Om Googles och andra sociala medier-jättars ansvar sa han: 

– Ytterst ligger skulden hos de rasister som publicerar dessa vidrigheter, men med sin dominans har företag som Google ett ansvar, både för att inte på sina egna plattformar sprida rena olagligheter, och för att inte underlätta spridning av antisemitiskt eller annat rasistiskt material.


LÄS MER: Google stoppar hatlista – men allt ligger kvar på  


Centerparitets rättspolitiska talesperson Johan Hedin.
Foto: / PRESSBILD

Centerpartiet 

Centerparitets rättspolitiska talesperson Johan Hedin tycker det var bra att Google tog bort listan med judar. 

Om partiets inställning till Googles ansvar säger han: 

– Man får skilja på straffrättsligt ansvar och moraliskt. Som lagstiftare är det den straffrättsliga frågan vi jobbar med. På den punkten finns ett regelverk med färsk lagstiftning sedan årsskiftet som delvis träffar detta. Jag utesluter inte att fler justeringar kan komma att behöva göras, men då sådana kan komma nära grundlagen ska komplexiteten inte underskattas.

Han är öppen för idén att kalla chefer på Google och Facebook till konstitutionsutskottet.  


LÄS MER: KU-ordförande öppnar för att kalla Google till förhör 


Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Liberalerna

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, tycker att det var viktigt att Google tog bort listan med judar.  

– Det är bra att de tar till sig och lyssnar – sedan finns det flera detaljer som är kvar att diskutera.    

Haddad hade ett möte med Google-medarbetare i Stockholm på tisdagen där de förklarade hur systemet för att behandla stötande material på plattformarna fungerar. Enligt honom borde dock Google kunna ta ett större ansvar än vad man gör i dag.

– När det är uppenbart att personer hängs ut på en länk enbart på grund av deras etnicitet eller religion är det inte acceptabelt. Här menar jag och Liberalerna att Google visst kan göra mer. De har jättemycket makt, i Sverige och globalt. Jag tycker att man ska ta ett större ansvar. 


Andreas Carlson, gruppledare och rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna

Andreas Carlson, gruppledare och rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, säger att "hat och hot ska bort från internet". 

– Det är lika olagligt där som i den fysiska världen, men tas på betydligt mindre allvar. Det är fel.

Om den borttagna listan med judar:

 – Det är positivt. Listan hade enligt vårt synsätt ett syfte att uppvigla och det är obehagligt med den här typen register som finns till med uppenbart illasinnade syften.

Han tycker att Google har ett särskilt ansvar för materialet på företagets plattformar på grund av sin storlek:

– Deras motto, ”Do the right thing”, förpliktigar. De kan stänga personer som begår trakasserier och borde göra det. Internetföretagen tillhandahåller den kanske allra viktigaste infrastrukturen i vårt samhälle i dag, de måste också hållas ansvariga. 


Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna 

Justitieminister Morgan Johansson lämnade en skriftlig kommentar till Expressen för en dryg vecka sedan: 

”Om någon begår brott så ska det polisanmälas. Det gäller självklart också brott som begås på internet och i sociala medier. Regeringen har nyligen skärpt lagstiftningen. Vi har infört ett nytt brott som heter olaga integritetsintrång som förbjuder spridning av integritetskänsliga bilder på internet, samt förändrat regelverket så att sociala medieföretag är skyldiga att ta bort hot som sprids via deras plattformar".  

Kommentaren fortsatte: 

"Från regeringens sida för vi gärna en dialog med Google, Youtube och andra plattformar om självreglerande åtgärder och ett ökat ansvar för dem att ta bort olagligt innehåll". 

Justitieministern har även bjudit in Tidningsutgivarna till ett möte om frågan. 


Niclas Malmberg, kultur- och mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Foto: FREDRIK HJERLING / FOTO FREDRIK HJERLING

Miljöpartiet

Niclas Malmberg, kultur- och mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet, tycker det är en bra idé att få till en samlad dialog med Google – exempelvis genom att bjuda in chefer till konstitutionsutskottet. 

 Om den nu borttagna listan med judar säger han:

– Det är jättebra att man agerat och har plockat bort listan, men man borde själv ha kunnat agera och inte väntat på att man från regeringshåll uttalar att det här är material som bör plockas bort. 

Miljöpartiet hoppas att branschen löser frågan med stötande hat och hot på nätet på egen hand.  

– Det vi säger från Miljöpartiet är att om lagstiftningen är för tandlös – om inte Google och andra aktörer tar ansvar själva – då måste vi se över hur den ska skärpas upp.


LÄS MER: Google på Expressen Debatt: ”Vi tror starkt på en fri och öppen webb” 


Mia Sydow Mölleby, Vänsterparitets gruppledare i riksdagen och ledamot i konstitutionsutskottet.
Foto: SVERIGES RIKSDAG

Vänsterpartiet 

Mia Sydow Mölleby, Vänsterparitets gruppledare i riksdagen och ledamot i konstitutionsutskottet, säger att partiets grundinställning är att det är den som skriver och publicerar hat och hot har på nätet har störst ansvar. 

Partiet vill se en översyn av den lagstiftning som handlar om plattformar som Google och Youtube. 

– Den skulle eventuellt kunna ändras för att skärpa ansvaret för dem som möjliggör att material kan spridas väldigt brett. Men det är inte en helt enkel lagstiftning. 

Om Googles ansvar säger hon: 

– Det anmärkningsvärda här är ju att Google själva har riktlinjer som man inte följer. Det är ett problem och särskilt när de är så stora. Det är inte så lätt att säga att man ska använda en annan tjänst. Man förväntar sig att företag tar ett etiskt ansvar och har de satt riktlinjer är det anmärkningsvärt att de själva inte verkar mer intresserade av att följa dem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.