Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tycker partierna om de sjuka hos Arbetsförmedlingen

Annika Strandhäll.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Arbetsförmedlingen larmade nyligen om att man får ta hand om tusentals människor som är för sjuka för att arbeta – och krävde mer pengar för att hjälpa dem.

Beskedet från regeringen är att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan redan har goda möjligheter att samarbeta så att människor inte ska hamna i kläm. 

Här kommenterar alla riksdagspartier frågan. 

Socialdemokraterna

Annika Strandhäll, socialminister (S):

– Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har 800 miljoner kronor varje år för att klara av övergången mellan myndigheterna. Dessutom ett tydligt regelverk och ett nolltoleransuppdrag från regeringen när det gäller att låta människor trilla mellan stolarna. 

– Jag har nu tydliga förväntningar på att myndigheterna nu också klarar av att gemensamt mellan sig, ser till att reda ut det här. Och ser till att trygga situationen för människor som är sjuka och i behövande av stöd. Våra största myndigheter får sluta att peka på varandra, och sätta sig ner och lösa det här.

Annika Strandhäll säger att hon förväntar sig att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan gör situationen tryggare för människor i behov av stöd.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blir inga mer pengar till Arbetsförmedlingen (som krävt ytterligare 84 miljoner)?

– De har redan betydande resurser. Och ett tydligt regelverk, som dessutom är förstärkt från regeringens sida när det gäller att de ska klara samverkan.


Gustav Fridolin, utbildningsminister (MP):

– Människor ska inte bollas mellan stolarna på det här sättet. Och absolut inte hamna mellan stolarna. Det är en anledning till att regeringen, vi partier ihop, har satsat särskilda pengar för att man ska säkra att man inte bollar runt människor. Och att alla får det stöd man ska ha. 

Gustav Fridolin menar att det inte är rätt att människor hamnar mellan stolarna.
Foto: OLLE SPORRONG

– Miljöpartiet vill se ett system där vi bygger ihop försäkringssystemen. Det fungerar dåligt när vi har flera system i stället för att ha en väg in. Ett system som har till uppgift att du ska gå det stöd du har rätt till.

Vänsterpartiet

Rossana Dinamarca (V):

– Jag ser det som en tydlig konsekvens av att regeringen har satt målet att sjukpenningtalet ska sänkas. Det har lett till att Försäkringskassan måste göra fler avslag. Det är fler avslag nu än under de borgerliga åren och det är inte för att folk har blivit friskare utan för att man inte litar på de omdömena som läkarna ger.

Rossana Dinamarca menar att det är en konsekvens av att regeringen beslutat att sjukpenningtalet ska sänkas.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad vill ni göra för att vända utvecklingen?

– Man behöver ta bort målet om sjukpenningtalet och man måste också se till att det är sjukintyg från läkare som gäller. Det ska inte vara Försäkringskassans handläggare som ska göra detta. 


Läs även: Arbetsförmedlingen larmar – kräver ändring av reglerna 


Moderaterna 

Johan Forssell, talesperson i socialförsäkringsfrågor inom Moderaterna: 

– Sjukförsäkringen ska ge människor stöd och hjälp att återgå i arbetslivet. Det är viktigt att myndigheternas bedömningar av den enskildes arbetsförmåga sker på ett regelrätt sätt, säger Johan Forssell. 

Johan Forssell menar att alla bedömningar av människors arbetsförmåga ska se på ett regelrätt sätt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Det är ett misslyckande att människor i dag hamnar i kläm. Det är anmärkningsvärt agerat av Annika Strandhäll att som minister gömma sig bakom de myndigheter hon själv haft det yttersta ansvaret för i snart fyra år, säger Johan Forssell. 

Liberalerna

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna:

– Det är beklämmande att regeringen skyller på myndigheterna i stället för att ta tag i problemen.

Mats Persson menar att det är regeringen som ska stå till svars, och inte myndigheterna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet:

Solveig Zander (C), riksdagsledamot.

– Det som händer och sker är förskräcklig, och det är regeringens fel helt och hållet. Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjuktalen, och det gör Försäkringskassan och nekar folk sjukpenning. Och då hamnar folk hos Arbetsförmedlingen. Att Annika Strandhäll (socialministern) nu försöker mildra vad hon tidigare givit myndigheten i uppdrag är bara löjligt.

Solveig Zander tycker att socialminister Annika Strandhäll försöker mildra de direktiv regeringen tidigare gett Försäkringskassan.
Foto: SVEN LINDWALL

Läs även: Kritiken efter Arbetsförmedlingens larm: ”Det som sker är förskräckligt” 


Sverigedemokraterna

Sven-Olof Sällström, Julia Kronlid och Linus Bylund, ledamöter i arbetsmarknads- respektive socialförsäkringsutskottet: 

"Självklart ska människor som är sjuka inte slussas vidare till arbetsförmedlingen. Kan man inte ta del av arbetsförmedlingens arbetsförberedande insatser på grund av sjukdom så är det självklart att man ska vara kvar under försäkringskassans ansvar, och vi arbetar just nu med att se över vilka åtgärder som behövs för att hindra att människor faller mellan stolarna så som de gör i dag".

Julia Kronlid, Sven-Olof Sällström och Linus Bylund skriver att sjuka inte ska slussas vidare till Arbetsförmedlingen.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Regeringens sparbeting på försäkringskassan har fått ytterligare olyckliga konsekvenser. Först LSS-haveriet och nu detta. Regeringen är ytterst ansvarig". 

Kristdemokraterna

Aron Modig, talesperson i arbetsmarknadsfrågor inom Kristdemokraterna: 

"Det är olyckligt om människor hamnar i kläm. De olika myndigheterna måste samarbeta och samordna sitt arbete för att, så långt som möjligt, undvika att enskilda hamnar mellan stolarna. Vi har även ett förslag som innebär att sjukskrivna ska kunna få ett eget personligt stöd – en mentor - under sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. 

Aron Modig menar att myndigheter måste samordna sitt arbete, för att på så sätt kunna samarbeta utan att människor hamnar i kläm.
Foto: ULF PALM / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Ett sådant stöd skulle kunna vara betydelsefullt i övergången mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, särskilt för personer med psykiatriska diagnoser". 

Hur ska utvecklingen vändas?

"I första hand genom att myndigheterna samarbetar och samordnar sitt arbete bättre".  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.