Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tycker medlemmar om uteslutningshotet

Utreder. Jimmie Åkesson måste besluta om Ekeroth, Almqvist och Westling ska uteslutas ur partiet.Foto: Christian Örnberg

De tre SD-politikerna har redan tvingats bort från sina uppdrag.

Nu kan den omdiskuterade filmen få dem utkastade ur partiet.

Sverigedemokraternas medlemsutskott har på eget initiativ startat en utredning.

- Åkessons gäng har aldrig varit såhär stressade förut, säger journalisten Pontus Mattsson.

En efter en tvingades de att lämna sina uppdrag. Nu kommer nästa smäll: partiets medlemsutskott har öppnat ett uteslutningsärende.

Det beslutet skulle inte fattas utan partiledningens välsignelse, menar Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges radio som har skrivit boken "Sverigedemokraterna in på bara skinnet".

- Mycket makt är samlad på få händer i partiet, medlemsutskottet står väldigt nära parti­ledningen, säger han och fortsätter:

- Åkessons gäng har aldrig varit så här stressade förut. De känner att de är under riktigt hård stress, och då är de ändå vana.

"Skulle ha lugnat sig lite"

När Expressen ringer runt i partiet är det svårt att få en bild av vad de tycker. Parti­sekreteraren Björn Söders brev, där han varnar för intern kritik, gör att få vågar tala öppet. Men några lokalpolitiker väljer ändå att tycka till om den hotande uteslutningen av partitopparna. Och åsikterna är delade.

- Jag tycker inte att partiledningen går för hårt åt dem när de har betett sig så illa, säger Karl Müller, fullmäktigeledamot i Karlshamn.

Partiets gruppledare i Olofström, Tomas Fredriksson, håller inte med.

- Sitter man på krogen en natt så kan jag nog säga att de flesta människor skulle kunna säga något dumt, säger han och flikar in:

- Jag tycker att parti­ledningen skulle ha lugnat sig lite.

I Lilla Edet är Carl Carlsson en av SD:s företrädare i kommunfullmäktige.

- De var inte riksdagsmän när det begav sig, men enligt nya linjen är det ju helt rätt enligt Åkesson. Men när man stiftar lagar är de inte retro­aktiva och det ska väl inte det här heller vara, det handlar om rättssäkerhet, säger han.

"Försöker vinna tid"

På partikansliet beskriver man uteslutningsärendet som en rutinåtgärd, som alltid vidtas när händelser uppmärksammas i medierna.

- När man kommer fram till ett beslut återstår att se. Det brukar i regel ta ett tag, snarare månader än veckor, säger Martin Kinnunen, pressansvarig.

Lite konspirationsteoretiskt skulle medlemsutskottets utredning kunna vara ett sätt för partiledningen att få hanteringen att verka som om den är på allvar, resonerar Pontus Mattsson.

- Jag tror att de avvaktar, försöker vinna tid och se hur reaktionerna blir för att i slutändan bestämma vad som kostar mest och skadar partiet minst, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.