Så tycker experterna om rättegången

Publicerad
Uppdaterad
Vi ställde två frågor till experterna:

1.

Vad tycker du om att det mest väsentliga under förhandlingen hålls bakom stängda dörrar?

2.

Har det kommit fram något som gör att domen kan bli annorlunda mot tingsrättens?

Sven-Erik Alhem, överåklagare:

1.

-Jag kan förstå det enorma allmänintresset för påföljdsfrågan i det här målet. Samtidigt har hovrätten agerat helt enligt gällande lagstiftning. Av de här två intressena tar man hänsyn till den enskilde individen. Jag har full förståelse för rättens beslut.

.

– Påföljdsfrågan är en öppen fråga. Skuldfrågan däremot är uppenbar. Det finns uppsåt och det är mord.

Pia Tengvall, advokat:

1.

– Det är en fråga om skyddsintresse som man inte bör rucka på. Det är rätt.

2.

– Ja, i ansvarsfrågan har åklagarens video tillkommit, men den kanske inte har så stor betydelse. Vad gäller påföljden är det rättsliga rådets rapport som det nu är upp till domstolen att bedöma.

Louise Bjurwill, advokat:

1.

– Så fort det är information som kan påverka det mest personliga, det innersta, och som kan medföra men för personen så finns sekretesslagen att tillgå och det är klokt. Jag ser ingen som helst kritik.

2.

– Nej, det är en repris från tingsrätten. Det som blivit tydligare är att åklagarsidan visat på omöjligheten att se in på Filippa K från plan ett. Det styrker tesen om att han haft tid att planera och bygga upp adrenalin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag