Håkan Juholt. Foto: Scanpix
Håkan Juholt. Foto: Scanpix

Så tvingades Håkan Juholt backa om sin skuggbudget

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt slingrade sig i SVT:s Gomorron Sverige när han avfärdade kritik mot hans skuggbudget som "rykten och skvaller".
Det rapporterar Aktuellt som har tagit del av det ursprungliga dokumentet.
När Håkan Juholt och Tommy Waidelich la fram sitt första förslag till en socialdemokratisk skuggbudget mötte de stark kritik inom partiet.
Det läckte bland annat ut att förslaget inte innehöll några avsatta pengar för en höjning av a-kassan - vilket S propagerat för.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Carina Moberg, var så besviken på skuggbudgeten att hon skickade ut ett argt internmejl.
"Vi har en budgetmotion som inte håller måttet vare sig till form eller innehåll", skrev hon då enligt Rapport.

"Kan inte kommentera rykten"

Budgetförslaget skrevs om efter hårda strider bland ledande Socialdemokrater och Juholt ville inte prata om de delar som ändrades.
- Som partiordförande kan inte jag kommentera rykten och skvaller. Jag lägger en budget, den finns i ett exemplar, sa Juholt i SVT:s Gomorron Sverige när han fick frågan om varför han inte föreslagit en höjning av a-kassan.
Men nu har Aktuellt läst Juholts första utkast till en skuggbudget. Och enligt nyhetsprogrammet står det svart på vitt att inga pengar satsades på en höjning av a-kassan och att förslaget till sjukförsäkringen var nästan identiskt med regeringens politik - som har kritiserats hårt av Socialdemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag