Så tränas försvarets specialförband SOG

Försvarets hemliga specialförband är alltid redo att rycka ut.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Försvarets hemliga specialförband jobbar i tystnad men bilder från en nyligen genomförd övning visar hur de tränas för att kunna genomföra de svåraste uppdragen.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Tidningen Försvarets Forum har följt specialförbanden under en övning.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN
"Öppnar vi upp vår verksamhet, gör den offentlig och förklarar alla våra arbetsmetoder, kan vi inte lösa uppgifterna strid", säger Urban Molin, chef för specialförbandsledningen.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN
– Målet är inte att vi ska göra det Försvarsmaktens andra förband gör, fast lite bättre. Vi ska komplettera övriga förband med våra unika förmågor, säger operatören Anders till tidningen.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Specialförbanden kan verka i hela Sverige och i alla miljöer.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Specialförbanden ska inte ses som en konkurrent till andra förband, utan som ett komplement.
Foto: Försvarsmakten / FÖRSVARSMAKTEN
1 / 8

Försvarets specialförband, SOG, kan operera under vattnet, på land och i luften.

Här är bilderna från en nyligen genomförd övning som visar hur de tränas för att kunna genomföra de svåraste uppdragen.

Ljudet från tunga vapen sprider sig genom de värmländska skogarna. "Operatörerna" dyker upp på en snöig skogsväg i två jeepliknande fordon. Ett av fordonen är utrustat med en tung kulspruta och det andra har en så kallad granatspruta.

Operatörerna ingår i SOG, Särskilda operationsgruppen, som är en del av de svenska specialförbanden. Det är lunchpaus och fläsk med löksås serveras, rapporterar tidningen Försvarets Forum har följt operatörerna under en övning.

– En motståndare måste alltid kalkylera med att dennes kritiska system, som luftvärns- eller markrobotar, upptäcks av och bekämpas av svenska specialförband, säger Urban Molin, chef för specialförbandsledningen.

– Oavsett var fienden finns.

"Extremt svåra och farliga situationer"

Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten, utvecklar:

– Man sätter bara in de här förbanden vid extremt svåra och farliga situationer. Det kan exempelvis handla om fritagningsoperationer eller vid personskyddsinsatser, säger han.

– De kan i princip allt från att operera under vattnet, på vattnet, hoppa fallskärm och så vidare.

Ett beslut att sätta in SOG tas av regeringen. Försvarsmakten menar att specialförbanden inte ska ses som en konkurrent till andra förband, utan som ett komplement.

– Målet är inte att vi ska göra det Försvarsmaktens andra förband gör, fast lite bättre. Vi ska komplettera övriga förband med våra unika förmågor, säger operatören Anders till tidningen.

Han lägger till att specialförbanden kan verka i hela Sverige och i alla miljöer.

Kan dyka upp var som helst

Men arbetsuppgifterna kan vara mer riskfyllda än för andra förband. Därför har både operatörerna och deras fordon en stor mängd sjukvårdsutrustning för att kunna ge sjukvård i "väldigt otillgängliga områden och miljöer". Även beväpningen skiljer sig från konventionella förband.

Övningen i de värmländska skogarna kunde lika gärna ha hållits i en stad, i fjällen eller på Gotland. Under förra hösten fanns SOG på plats på Gotland och övade då tillsammans med andra förband och hemvärnet.

– Specialförbandet har även varit i Afghanistan för att utbilda deras säkerhetsstyrkor, säger Philip Simon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.