Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så tömmer bedragare ditt konto med bank-id

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Säkerhetsbrister med bank-id. Bedragare kan tömma ditt bankkonto med falsk identitetshandling och e-legitimation.
Foto: Jupiter

Den populära e-legitimationen bank-id har stora säkerhetsbrister.

Med en falsk identitetshandling kan bedragare tömma ditt bankkonto. Och i nuläget finns inget skydd för konsumenterna, skriver Dagens Industri.

– Det senaste året har det ökat och för den som drabbas är det naturligtvis förödande, säger Johan Eriksson, vd för Finansiell ID-teknik, till tidningen.

Dagens Industri avslöjar i dag att bedragare kan tömma ditt konto med hjälp av den populära e-legitimationen bank-id och en falsk identitetshandling.

I Sverige finns sex miljoner användare och dessa kan bli av med pengar på grund av ett säkerhetshål som gör att du inte kan spärra ditt bank-id.

Kuppen börjar med att bedragaren öppnar ett bankkonto med hjälp av en falsk, fysisk legitimation. Därefter kan personen beställa ett nytt bank-id. Sedan är det enkelt för bedragaren att logga in på den drabbade personens bankkonto och flytta över pengar till andra konton.

Går inte att stoppa

I värsta fall kan kontot tömmas helt.

– Vi har haft ett fåtal kunder som har drabbats på så sätt, men det har inte varit ett större problem för SBAB eller våra kunder, säger bolagets säkerhetschef Fredrik Ohlsson till Dagens Industri.

Bakom bank-id står bankkonsortiet Finansiell id-teknik som ägs av sju storbanker. Genom ett avtal mellan bankerna kan man som privatperson inte blockera tjänsten och då är det fritt fram för bedragarna att tömma kontot.

– Tidigare var den här typen av brott icke-existerande, och det är fortfarande på låga nivåer. Men det senaste året har det ökat och för den som drabbas är det naturligtvis förödande, säger Johan Eriksson, vd för Finansiell id-teknik, till Dagens Industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.