Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tjänar IS över 20 miljoner – varje dag

IS-soldater poserar med vapen i Syrien.Foto: Medyan Dairieh

Amerikanska underrättelsetjänsten uppgav förra veckan att de uppskattar att islamiska staten, även känd som IS, drar in cirka 23 miljoner kronor per dag i intäkter, rapporterar Huffington Post.

Detta skulle göra IS till en av de rikaste terroristgrupperna i historien.

Och pengarna uppges de få in genom bland annat människohandel, utpressning, och oljeaffärer på svarta marknaden.

Summorna som uppges gå in på terroristorganisationens konton varje dag kan tyckas overkligt stora, men en amerikansk tjänsteman sa nyligen till NBC att IS är i desperat behov av de många miljonerna de får in.

"Att bedriva terrorism så som de gör är inte billigt", sade tjänstemannen till NBC.

Motiveringen till detta är att samtliga IS-soldaterna ska avlönas, de ska ha vapen, och de ska ha mat. Enligt Huffington Post betalar IS även ut en slags pension till anhöriga till de soldater som dött för islamska staten, vilket kräver en stor del av budgeten.

Miljontals kronor från ekonomiskt oberoende donatorer

Precis som andra radikala militanta grupper i Syrien, förlitade sig islamiska staten från början till stor del på kontanta gåvor från rika, ofta ekonomiskt oberoende sympatisörer.

En stor del av insamlingarna till Syriens extremistgrupper kommer enligt Huffington Posts uppgifter från de arabiska Gulfstaterna, där förmögna privata donatorer uppges lämna över miljoner till IS-soldater vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.

"Liknar något gjort av en maffialiknande organisation"

Men inkomstkällorna har blivit allt fler eftersom tiden gått – och detta är inte längre den största pengaposten.

IS har återkommande använt sig av utpressning gentemot lastbilschaufförer och hot om att spränga affärsverksamheter av olika slag. Man har även rånat banker och guldaffärer.

"Deras tillslag liknar något gjort av en maffialiknande organisation, sa en amerikansk underrättelseofficer till nyhetsbyrån AP förra veckan och fortsatte: "De är välorganiserade, systematiska och verkställer sina hot om våld."

Tar ut skatt i de områden de erövrar

Islamiska staten tar ut också skatter på de områden det erövrar. Rådet för utrikesrelationer uppskattar enligt Huffington Post att gruppen får in mer än 50 miljoner kronor i månaden i skatt från små och stora företag.

Illegal handel med antikviteter

IS tros också ha tjänat stora pengar på illegal handel med antikviteter. The Guardian rapporterade i juni att IS hade tjänat minst 276 miljoner kronor genom att sälja saker som var upp mot 8000 år gamla.

I en debattartikel i New York Times skriver experterna Amr al-Azm, Salam al-Kuntar och Brian Daniels att IS huvudsakligen tjänar på handeln genom att låta lokalbefolkningen gräva upp dyrbara skatter på utgrävningsplatser.

Olja verkar annars vara den största inkomstkällan för den islamiska staten i dag. Gruppen tros komma över gigantiska ekonomiska resurser genom sin aktiva närvaro i östra Syrien där de förfogar över ett tiotal oljefält och smugglar ut råmaterial. Oljan transporteras sedan via årtionden gamla smugglingsvägar över gränsen och säljs till låga priser på den svarta marknaden i Turkiet och i mindre volymer till den syriska regimen.

25 000 - 40 000 fat olja per dag

Luay al-Khatteeb, gästforskare vid Brookings Institutions Doha Center i Qatar, säger till New York Times att IS:s territorium i dag producerar mellan 25 000 och 40 000 fat olja per dag, vilket kan ta in cirka åtta miljoner kronor per dag på den svarta marknaden.

IS tros också ha tjänat miljoner på människohandel och utpressning med lösensummor, och Al-Khatteeb har sagt till nyhetsbyrån AP att gruppen säljer en del av de kvinnor och barn de kidnappat som slavar.

Amerikanska tjänstemän sade nyligen till NBC att de befarar att vissa europeiska länder har betalat sjusiffriga lösensummor för att få sina landsmän, som kidnappats av IS, frisläppta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.