Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tas svenskarna från Wuhan om hand i Sverige

Över 9 800 personer har smittats av coronaviruset.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
De svenskar som kommer från Wuhan kommer att kontrolleras noggrant. Foto: OLIVER BERG / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenskarna som befinner sig i Wuhan, där coronaviruset först bröt ut, kommer att få hjälp att ta sig hem. 

De kommer att landa på någon av fem utsedda karantänsflygplatser.

– De här personerna kommer att intervjuas, omhändertas och få rekommendationer och instruktioner om hur de ska bete sig, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Under en presskonferens på fredagen berättade både Johan Carlson från Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) att en hemställan om att klassificera viruset som en samhällssjukdom. Det görs som en beredskapsåtgärd.

Redan sedan före utbrottet finns tydliga direktiv på hur de svenskar som varit i utsatta områden för smittor ska tas om hand. 

I Wuhan, där coronaviruset upptäcktes först, befinner sig 15 svenskar, enligt UD.

– Den svenska ambassaden står i kontakt med berörda svenskar och som medlades i går kommer de att assistera utresa för svenska medborgare i helgen, säger Lena Hallengren (S).

Inga svenskar uppges vara smittade, men de som flygs hem till Sverige kommer att kontrolleras, både före och under resan. 

Folkhälsomyndigheten kommer under dagen att gå till regeringen med en hemställan om att klassificera viruset som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Inte för att man ser viruset som farligare än tidigare, utan för beredskapen. 

Karantänsflygplats

Redan före utbrottet i Kina fanns rutiner på hur svenskar som kommer från områden där smittor brutit ut färdig. 

I Sverige finns åtta karantänshamnar och fem karantänsflygplatser. Svenskarna från Wuhan kommer sannolikt att landa på någon av dessa.

Karantänsflygplatser och karantänshamnar

Flygplatser: 

Göteborg – Landvetter

Jönköping

Malmö – Sturup

Stockholm – Arlanda

Umeå

 

Hamnar: 

Gävle

Göteborg

Helsingborg

Luleå

Malmö

Stockholm

Sundsvall

Umeå

Bengt Ove Lindgren är flygplatschef på Umeå flygplats, som är en av dessa. Till Sveriges Radio Västerbotten säger han: 

– Att vara en karantänsflygplats utsedd Socialstyrelsen betyder att vi ska ha en planering om det är ett luftfartyg vill komma ner med misstänkt smitta ombord. Det innebär i vår planering att vi kan karantänsställa flygplanet så att det inte kommer i kontakt med andra.

– Sen har vi en direktlina till smittskyddsläkare som gör en bedömningen huruvida det här är en fråga för smittskyddet eller ett sjukdomsfall.  

Intervjuar svenskar 

Johan Carlson vid Folkhälsomyndigheten är tydligt med att man i nuläget inte är orolig för dagens situation och den typ av hemställan som gjorts ofta görs vid den här typen av infektioner, för att i framtiden kunna hantera det om Sverige skulle få ett utbrott.

– Den risken (att de från Wuhan ska sprida smittan) är låg. De här personerna intervjuas, omhändertas och får rekommendationer och instruktioner om hur de ska bete sig. Att de skulle sprida den här sjukdomen är ganska osannolik. En risk som finns är att de personer som inte känner med sig ha varit i riskutsatta områden sprider det här, säger han. 

– Men även där har vi ett gott smittskydd. Vi vet att personer kommer till vården om de rest till de här områdena och har symptom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.