Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så tar du de bästa julbilderna

Svårt att få barnbarnen att fastna på linsen - eller jobbigt med skärpan när mörkret faller på?

Expressens fotograf Jens LÉstrade hjälper dig att ta de finaste jul- och nyårsbilderna.

Svårt detta med att ta vackra fotografier av barnbarnen (2 respektive 4 år gamla). De sitter ju inte still alls! Hur går jag till väga för att bilderna ska bli vackra?

Madeleine

Jens bästa tips: Jag förstår ditt problem! Varje dag försöker jag föreviga personer som rör sig. Försök om det går att använda deras rörelse och gör något roligt med det. Följ dem med kameran när bilden tas. Då kan du få en fin rörelseoskärpa. Bilder med action är roliga för framtiden!

 

Nåt kul sätt att plåta ett familjefoto av hela släkten utan att d blir stelt?

Vik

Jens bästa tips: När jag tar gruppbilder på människor är det ofta bilden före eller efter själva fotograferingen som blir rolig. När personerna ställer sig i ordning eller står och pratar med varandra. Då kan spontana saker hända. Sen gäller det att styra och ställa. Få alla personer titta i just din kamera. Ta kommandot för att just din bild ska bli bra. Sen kan man alltid köra lite skämt. Ta många bilder! Lycka till!

 

Svårt detta att ta fina bilder utomhus när det är mörkt. Hur ska jag lyckas fånga de fina ljusen etc utomhus i mörkret?

Katharina

Jens bästa tips: Nu när det inte är ljust efter klockan tre blir det ett problem att få bra bilder! Blixten räcker ofta inte till och bilderna blir tråkiga och platta. Det du kan försöka göra är att flytta personen du ska plåta mot någon ljuskälla. Kanske ett skyltfönster eller gatulyse. Be personen ha ansiktet mot ljuset. Sedan kan du försöka ställa in kameran på manuellt läge och fotografera med lång slutartid. Då kan jag rekommendera ett stativ, eller att du använder något du har i omgivningen. Det är bra att vara stadig på handen. Ett tips är att hålla andan när du tar bilden.

 

Hur undviker jag att det blir sådana starka kontraster i bilder inomhus som är tagna med blixt?

Colin

Jens bästa tips: Jag tror du menar att bilderna blir platta när du använder blixt inomhus? Om du har en extern blixt kan du försöka vrida upp den i taket för att få ett mjukare ljus. Annars skulle jag rekommendera dig att stänga av blixten och försöka vara stadig på handen.

 

Något man ska tänka på när man tar kort på all härlig mat man lagat? Ser ut som skit när jag försökte plåta vid lunchen...

Karolina

Jens bästa tips: Att plåta mat är bland det svåraste man kan göra! Maten smakar gott men det ser inte gott ut på tallriken. Försök lägga upp maten i olika steg och försök ta dina bilder när maten är rykande varm. Då är den som godast. Undvik också använda blixt rakt på tallriken. Ställ kanske ett litet ljus vid tallriken för att få mer känsla?

 

Jens bonustips för härligaste jul- och nyårsbilderna:

När ni tar bilder på nära och kära kan ni tänka på att få en bra ögonkontakt. De ger bilderna det där lilla extra. Var inte rädd för att styra och ställa vid din fotografering. Regissera lite för att få en spännande bild.