Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så tänker Erdogan stoppa Sveriges Natoansökan

Ylva Johansson intervjuas av Di.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan planerar att presentera bevis mot Sverige under toppmötet i Madrid.
Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / STELLA PICTURES/DEPO PHOTOS/ABACA

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan planerar att backa upp sina PKK-anklagelser mot Sverige under Natos toppmöte i Madrid, rapporterar turkiska regeringstrogna tidningen Sabah.

Det rör sig om dokumentation som ska backa upp påståendena om det svenska stödet till PKK, YPG och PYD.

Anklagelserna har avvisats av Sverige – som i själva verket klassar PKK som en terrororganisation.

I slutet av juni håller militäralliansen Nato sitt toppmöte i spanska Madrid. 

Vissa har spekulerat i att Sverige och Finland redan då skulle kunna gå grönt ljus till medlemskap av Turkiet.

Det finns dock inget i turkiska regeringsföreträdares retorik som tyder på att så skulle vara fallet.

I stället verkar det som president Erdogan planerar att använda toppmötet som ett tillfälle till att försöka backa upp sina anklagelser om terrorkopplingar mot Sverige.

Ska bevisa att Sverige skickat pansarskott 

Presidenten kommer att presentera bevis, i form av filer och dokument, på hur Sverige men även Finland påstås ha stöttat PKK, YPG och PYD, politiskt, finansiellt och genom att skicka vapen till organisationerna, rapporterar Sabah.

Sverige har avvisat Turkiets påståenden och ger inte något riktat stöd till det kurdiska självstyret i Syrien. Däremot tar syriska kurder del av det stöd som ges till nordöstra Syrien, enligt UD.

Statsminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att det funnits oklarheter som ska redas ut med Turkiet.

– Vi skickar ju inte pengar eller vapen till terrororganisationer, sa hon i maj.

PKK är terrorklassat av såväl Turkiet som Sverige, EU och USA. I Turkiet är även partiet PYD och dess väpnade gren YPG terrorklassade och de betraktas som samma organisation som PKK.

Tidningen uppger även att Turkiet säger sig ha beslagtagit det svensktillverkade pansarskottet m/86, med exportnamnet AT4, under sina strider mot YPG i Syrien och norra Irak. Bilder har tagits på pansarskotten och deras serienummer har dokumenterats, enligt Sabah.

Efter att Erdogan har presenterat materialet kommer det slås fast att en allians med Sverige och Finland är utesluten om ”den fientliga attityden fortsätter”, enligt Sabah.

Den turkiske presidenten sa redan i samband med Sveriges och Finlands Nato-ansökningar att länderna fungerade som ”vandrarhem för terrorister”.

Turkiskt raseri efter PKK-projiceringen på Stadshuset

De senaste dagarna har turkiska regeringsföreträdare gjort nya utspel mot Sverige efter att aktivistgruppen Rojavakommittéerna publicerat en video på sociala medier som sägs visa hur de projicerar PKK-flaggan och en bild på fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan på Stockholms stads och på Globen. 

Erdogans talesperson och topprådgivare, Ibrahim Kalin, menade att videon visar hur Sverige ”gullar” med PKK, rapporterade tidningen Hürriyet.

– Om Sveriges regering trots utmaningen inte vidtar steg för att totalt eliminera dem så finns inte en chans för dessa förhandlingar att röra sig framåt, sa Kalin under lördagen.

– Terroristorganisationen PKK skadar inte bara oss i Turkiet men också Sveriges nationella intressen. I synnerhet gör den allt för att hindra Sverige från att bli en Nato-medlem, sa Mevlut Cavusoglu till turkiska nyhetskanalen TRT World under fredagen. 

Under måndagen planeras ett möte om Nato-frågan mellan turkiska, svenska och finska företrädare i Bryssel. 

Se mer: Statsministern hyllas för uttal av Turkiet 

Har gått från ”Turkey” till ”Türkiye” • ”Respektfullt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.