Stockholms län skulle i fjol ta emot 6 689 nyanlända med uppehållstillstånd men lyckades bara ta emot 4 146. Enligt Migrationsverkets statistik är det i procent näst sämst i landet. Foto: Fredrik SamuelsonStockholms län skulle i fjol ta emot 6 689 nyanlända med uppehållstillstånd men lyckades bara ta emot 4 146. Enligt Migrationsverkets statistik är det i procent näst sämst i landet. Foto: Fredrik Samuelson

Stockholms län skulle i fjol ta emot 6 689 nyanlända med uppehållstillstånd men lyckades bara ta emot 4 146. Enligt Migrationsverkets statistik är det i procent näst sämst i landet.

 Foto: Fredrik Samuelson
"Det råder rejäl bostadsbrist här", säger Tyresös kommunalråd Fredrik Saweståhl (M). Foto: JENNY PURONNE/SLOTTSTUDION.SE"Det råder rejäl bostadsbrist här", säger Tyresös kommunalråd Fredrik Saweståhl (M). Foto: JENNY PURONNE/SLOTTSTUDION.SE
"Det råder rejäl bostadsbrist här", säger Tyresös kommunalråd Fredrik Saweståhl (M). Foto: JENNY PURONNE/SLOTTSTUDION.SE
"Det är svårt för alla att få bostäder i Stockholm", säger Karin Gustafsson (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad."Det är svårt för alla att få bostäder i Stockholm", säger Karin Gustafsson (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad.
"Det är svårt för alla att få bostäder i Stockholm", säger Karin Gustafsson (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad.

Så svårt har Stockholm att ta emot flyktingar

Publicerad

Stockholms län var i fjol näst sämst i landet på att skaffa boende åt flyktingar med uppehållstillstånd.

– Det är svårt för alla att få bostad i Stockholm, säger Karin Gustafsson (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad.

Stockholms län lyckades i fjol bara ta emot 62 procent av de nyanlända med uppehållstillstånd som man skulle ta emot. Det är näst sämst i landet enligt Migrationsverkets statistik.

Orsaken var bostadsbrist.

– Här handlar det om att få fram ganska många bostäder på kort tid. Vi har inte lyckats men vi har gjort ett jättejobb i Stockholms stad, säger Karin Gustafsson.

"Det råder rejäl bostadsbrist"

Sämst i länet i fjol var Tyresö kommun som tog emot 29 procent av de som fördelats till kommunen.

– Det råder rejäl bostadsbrist här. Att kortsiktigt lösa detta genom att köpa mängder av bostadsrätter eller tapetsera hela kommunen med dåliga och dyra modulhus är vi inte beredda att göra. Vi har en planering som innebär att vi kommer att komma ikapp fram mot 2019, säger kommunalråd Fredrik Saweståhl (M).

I Vallentuna, Täby, Danderyd, Sollentuna, Nacka, Ekerö, Haninge och Lidingö har man dock försökt lösa bostadsbristen med att köpa in bostadsrätter som kommunerna äger och kortsiktigt hyr ut till de med uppehållstillstånd.

Stockholms stad har ordnat sovsalar, hyrt vandrarhem och hotell, försökt bygga modulhus och få privatpersoner att hyra ut sina bostäder.

Kan inte säga nej

Sedan mars i fjol kan nämligen ingen kommun säga nej till att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd som ska lämna Migrationsverkets asylboenden.

Kommunerna har numera fyra månader på sig att ordna bostad efter att tidigare ha haft två månader.

– Det kommer göra det lättare för oss att klara det framöver, säger Karin Gustafsson.

Tills dess får många med uppehållstillstånd bo kvar på Migrationsverkets boenden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag