Så svarar Trump efter påve Franciskus hån

Publicerad

NEW YORK. Donald Trump har hamnat i storbråk med självaste påven.

Påve Franciskus ifrågasätter om presidentkandidaten verkligen är kristen.

– Den dagen IS attackerar Vatikanen kommer påven be för Donald Trump som president, kontrar Trump.

Uttalandet kom under en presskonferens som påven höll i sitt flygplan på väg till Rom efter en sex dagar lång resa i Mexiko. Påven sa att USA måste tala om den humanitära krisen som pågår vid gränsen och en reporter frågade då om Trumps ambition att stoppa den illegal invandringen.

– En person som bara tänker på att bygga murar, var de än är, och inte bygga broar, är inte kristen, svarade påven.

Donald Trump har flera gånger kallat mexikanare för ”kriminella och våldtäktsmän” och lovat att bygga en enorm mur för att förhindra att fler tar sig in – och dessutom tvinga Mexiko att betala för den. Påven ville inte svara på frågan om folk borde lägga sin röst på Trump som leder på republikanernas sida, men tydliggjorde ändå sin åsikt.

– Jag ska inte ge mig in i det. Jag säger bara att den mannen är inte kristen om han säger sådana saker.

Uttalandet fick som väntat Donald Trump att se rött och han kallade det ”vanhedrande”.

– Inga ledare, speciellt inte religiösa, borde ha rätt att ifrågasätta en annan mans religion eller tro, skriver han i ett uttalande på sin hemsida.

"När Vatikanen attackeras av IS"

Han tillade också att Mexikos regering har talat illa om honom inför påven – men att de kommer att ångra sig.

– Om och när Vatikanen attackeras av IS, som alla vet är IS ultimata trofé, kan jag lova er att påven bara kommer att önska och be att Donald Trump hade varit president.

Det är inte första gången Trumps tro ifrågasätts. Inför nomineringsmötet i Iowa besökte han en kyrka och misstog nattvarden för en pengainsamling vilket fick många att undra hur många gånger han egentligen besökt en kyrka.

I USA bor omkring 80 miljoner katoliker, vilket motsvarar cirka 22 procent av befolkningen. För många konservativa kristna har det tidigare varit omöjligt att rösta på någon som inte är kristen. Men en undersökning från Pew Research visar att Trump är den som väljarna ser som absolut minst religiös – samtidigt som en majoritet att av de tillfrågade ansåg att Trump ändå skulle göra ett bra jobb.

Frågan är om påvens uttalande kan påverka förtroendet. På lördag går de republikanska väljarna till val i den konservativa delstaten South Carolina där Trump leder stort med sina 33 procent mot Ted Cruz på 19 procent, visar senaste mätningen från Fox News.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag