Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så svarar Trump efter påve Franciskus hån

NEW YORK. Donald Trump har hamnat i storbråk med självaste påven.

Påve Franciskus ifrågasätter om presidentkandidaten verkligen är kristen.

– Den dagen IS attackerar Vatikanen kommer påven be för Donald Trump som president, kontrar Trump.

Uttalandet kom under en presskonferens som påven höll i sitt flygplan på väg till Rom efter en sex dagar lång resa i Mexiko. Påven sa att USA måste tala om den humanitära krisen som pågår vid gränsen och en reporter frågade då om Trumps ambition att stoppa den illegal invandringen.

– En person som bara tänker på att bygga murar, var de än är, och inte bygga broar, är inte kristen, svarade påven.

Donald Trump har flera gånger kallat mexikanare för ”kriminella och våldtäktsmän” och lovat att bygga en enorm mur för att förhindra att fler tar sig in – och dessutom tvinga Mexiko att betala för den. Påven ville inte svara på frågan om folk borde lägga sin röst på Trump som leder på republikanernas sida, men tydliggjorde ändå sin åsikt.

– Jag ska inte ge mig in i det. Jag säger bara att den mannen är inte kristen om han säger sådana saker.

Uttalandet fick som väntat Donald Trump att se rött och han kallade det ”vanhedrande”.

– Inga ledare, speciellt inte religiösa, borde ha rätt att ifrågasätta en annan mans religion eller tro, skriver han i ett uttalande på sin hemsida.

"När Vatikanen attackeras av IS"

Han tillade också att Mexikos regering har talat illa om honom inför påven – men att de kommer att ångra sig.

– Om och när Vatikanen attackeras av IS, som alla vet är IS ultimata trofé, kan jag lova er att påven bara kommer att önska och be att Donald Trump hade varit president.

Det är inte första gången Trumps tro ifrågasätts. Inför nomineringsmötet i Iowa besökte han en kyrka och misstog nattvarden för en pengainsamling vilket fick många att undra hur många gånger han egentligen besökt en kyrka.

I USA bor omkring 80 miljoner katoliker, vilket motsvarar cirka 22 procent av befolkningen. För många konservativa kristna har det tidigare varit omöjligt att rösta på någon som inte är kristen. Men en undersökning från Pew Research visar att Trump är den som väljarna ser som absolut minst religiös – samtidigt som en majoritet att av de tillfrågade ansåg att Trump ändå skulle göra ett bra jobb.

Frågan är om påvens uttalande kan påverka förtroendet. På lördag går de republikanska väljarna till val i den konservativa delstaten South Carolina där Trump leder stort med sina 33 procent mot Ted Cruz på 19 procent, visar senaste mätningen från Fox News.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.