Fredrik Reinfeldt och Jonas Hassen Khemiri. Foto: SVT
Fredrik Reinfeldt och Jonas Hassen Khemiri. Foto: SVT

Så svarar Reinfeldt
efter Khemiris brev

Publicerad

Författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieminister Beatrice Ask fick stor uppmärksamhet tidigare i veckan.

Brevet kritiserade polisens jakt på papperslösa flyktingar.

I "Agenda" svarade statsminister Fredrik Reinfeldt på kritiken.

– Polisen har ju valt att avbryta användningen av de här reglerna, och det tycker jag polisen ska svara för, sa han.

Jonas Hassen Khemiri uppmärksammades stort i veckan med ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask, M, där han kritiserade projektet Reva, som går ut på att effektivisera arbetet med att utvisa papperslösa flyktingar.

I SVT:s "Agenda" fick Fredrik Reinfeldt svara på brevet.

– Jag tycker att polisen självständigt ska utveckla sina arbetsmetoder. Men vi har sagt till polisen att i Sverige så är lagen lika för alla. Den som har fått ett avvisningsbeslut eller utvisningsbeslut anser vi ska lämna landet. Om något av riksdagens partier har en annan uppfattning så får de lämna förslag om att Sverige går över till fri invandring, sa han.

"Ändrat sina metoder"

"Agendas" programledaren Mats Knutsson frågade då vad Reinfeldt ansåg om kritiken om att polisen kontrollerat folk beroende på deras utseende.

– Jag ser också att polisen har ändrat sina metoder, förmodligen till följd av den kritik som har kommit. Men jag är inte här för att diskutera polisoperativa frågor. Jag har ansvar för vilken lagstiftning Sverige har och jag ställer mig väldigt frågande till en lång rad politiker som får det att låta som att vi har fri invandring i Sverige. Jag tycker att man ska stå upp för den lag som man har varit med och stiftat, sa han i "Agenda".

Ingen lagändring

Och Reinfeldt tycker inte att det finns något behov att ändra lagen.

– Lagen behöver inte ändras, har man fått ett avslag i ett land som har de mest generösa asyl och migrationsreglerna i hela den utvecklade världen så tycker jag man ska följa det beslutet, annars har vi gått över till ett annat system, sa han i "Agenda".

Mycket av kritiken mot projektet Reva handlade om att polisen kontrollerat folk med utländskt utseende i Stockholms tunnelbana för att se om de befann sig illegalt i landet.

Brevet, som bland annat handlade om Hassen Khemiris egna erfarenheter av att se utländsk ut i Sverige, fick mängder av personer att beskriva sina egna upplevelser av rasism i sociala medier.

Expressen.se har sökt Jonas Hassen Khemiri för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag