Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så svarar Reinfeldt
efter Khemiris brev

Fredrik Reinfeldt och Jonas Hassen Khemiri.
Foto: SVT

Författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieminister Beatrice Ask fick stor uppmärksamhet tidigare i veckan.

Brevet kritiserade polisens jakt på papperslösa flyktingar.

I "Agenda" svarade statsminister Fredrik Reinfeldt på kritiken.

– Polisen har ju valt att avbryta användningen av de här reglerna, och det tycker jag polisen ska svara för, sa han.

Jonas Hassen Khemiri uppmärksammades stort i veckan med ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask, M, där han kritiserade projektet Reva, som går ut på att effektivisera arbetet med att utvisa papperslösa flyktingar.

I SVT:s "Agenda" fick Fredrik Reinfeldt svara på brevet.

– Jag tycker att polisen självständigt ska utveckla sina arbetsmetoder. Men vi har sagt till polisen att i Sverige så är lagen lika för alla. Den som har fått ett avvisningsbeslut eller utvisningsbeslut anser vi ska lämna landet. Om något av riksdagens partier har en annan uppfattning så får de lämna förslag om att Sverige går över till fri invandring, sa han.

"Ändrat sina metoder"

"Agendas" programledaren Mats Knutsson frågade då vad Reinfeldt ansåg om kritiken om att polisen kontrollerat folk beroende på deras utseende.

– Jag ser också att polisen har ändrat sina metoder, förmodligen till följd av den kritik som har kommit. Men jag är inte här för att diskutera polisoperativa frågor. Jag har ansvar för vilken lagstiftning Sverige har och jag ställer mig väldigt frågande till en lång rad politiker som får det att låta som att vi har fri invandring i Sverige. Jag tycker att man ska stå upp för den lag som man har varit med och stiftat, sa han i "Agenda".

Ingen lagändring

Och Reinfeldt tycker inte att det finns något behov att ändra lagen.

– Lagen behöver inte ändras, har man fått ett avslag i ett land som har de mest generösa asyl och migrationsreglerna i hela den utvecklade världen så tycker jag man ska följa det beslutet, annars har vi gått över till ett annat system, sa han i "Agenda".

Mycket av kritiken mot projektet Reva handlade om att polisen kontrollerat folk med utländskt utseende i Stockholms tunnelbana för att se om de befann sig illegalt i landet.

Brevet, som bland annat handlade om Hassen Khemiris egna erfarenheter av att se utländsk ut i Sverige, fick mängder av personer att beskriva sina egna upplevelser av rasism i sociala medier.

Expressen.se har sökt Jonas Hassen Khemiri för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.