Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så svarar Löfven på Reinfeldts angrepp

Foto: Christer Wahlgren

Stefan Löfven har svarat på Fredrik Reinfeldts angrepp i regeringsfrågan.

I "Ekots lördagsintervju" kopplade han statsministern till SD:s Jimmie Åkesson, men motattacken kan komma att straffa sig.

- Det är ett fult och dåligt kort att spela och jag tror inte väljarkåren köper det, säger statsvetaren Mikael Sundström.

Regeringsfrågan

Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen försökt slå hål på Löfvens politik genom att trycka på regeringsfrågan. När GT träffade honom i Lund nyligen sa han:

'' Grundproblemet för Socialdemokraterna är att de längtar tillbaka till en situation där de ensamma ska bära regeringsmakten. Därför försöker man komma bort från alla diskussioner som handlar om att det numera är ett landskap med åtta partier där inget är större än 30 procent.

Löfven har undvikit raka svar på frågan. Samma dag sade han:

'' Det är väljarna som avgör valresultatet och det måste vi förhålla oss till den 15 september nästa år.

Vid SVT "Agendas" partiledardebatt 5 maj i år gick Fredrik Reinfeldt än en gång till angrepp.

'' Vi får inga gemensamma besked. Det går inte att regera Sverige på det sättet.

Då bet S-ledaren slutligen ifrån:

'' Du, bekymra dig mer om din kant. Det här fixar jag. Vi har lagt 15-16 budgetar tillsammans. Vi har lagt en del budgetar under 90-talet, tillsammans med Centerpartiet. Vi har klarat av blocköverskridande överenskommelser på en rad områden, försvaret, skatter, pensioner, You name it. Vi kan regera, vi kan göra upp.

I går grillades Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i Sveriges Radios "Ekots lördagsintervju". En av de första frågorna han fick var om han kan tänka sig att samarbeta med Miljöpartiet.

- Jag har sagt till väljarna att de ska veta när de går till val hur vi ser på regeringsfrågan. Men sen är det så att vi har ett bra samarbete med Miljöpartiet, inte minst med friskolekommittén. Men jag menar på att det är inför valet som väljarna ska veta detta, svarade Löfven.

"Ringer till Åkesson?"

Han tog även chansen att skicka tillbaka en giftpil till statsminister Fredrik Reinfeldt som vid flera tillfällen har angripit Löfven i den så kallade regeringsfrågan, alltså vilka partier som S är beredda att samarbeta med.

- Frågan är lika intressant på andra kanten, finns det bara ett alternativ för de fyra partierna i alliansen? Tar inte de ett ansvar för valresultat som kan se olika ut? Är Fredrik Reinfeldt beredd att ringa till Jimmie Åkesson exempelvis? Där kan jag ge ett tydligt besked.

- Sverigedemokraterna är inte aktuellt för vår del, inte ens i närheten. Då är frågan, kommer Reinfeldt ringa till Åkesson?

Leder i mätningar

Läget på den politiska kartan har den senaste tiden förflyttats till ett ganska starkt övertag för en rödgrön koalition. Ett sätt för alliansen att säkra en seger i valet skulle kunna vara ett samarbete med just SD.

"Klassiskt drag"

Men enligt Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, spelar Löfven ett högt spel när han kräver Reinfeldt på svar om SD.

- Det är en klassiker att man försöker binda ihop Jimmie Åkesson med motparten. Det har skett tidigare, som när Socialdemokraterna och oppositionen har råkat vara eniga med SD i en fråga och regeringsförslaget har fallit. Det blir "guilt by association".

- Men det är ett fult och dåligt kort att spela och jag tror inte at väljarkåren köper det. De ser ju att vare sig det ena eller andra partiet pratar med Sverigedemokraterna och att ingen samarbetar med dem är alla på det klara med, även SD, säger Mikael Sundström.

Finns inget samarbete

Fredrik Reinfeldt själv har inte gått att nå för en kommentar men i ett uttalande säger hans pressekreterare Daniel Valiollahi.

- Senast i torsdags debatterade Fredrik Reinfeldt mot Jimmie Åkesson i riksdagen och för alla som såg det var det mycket klart att det inte finns några som helst förutsättningar för samarbete. Tyvärr verkar Stefan Löfven dåligt påläst igen.