Så svarar Kaplan på islamist-angreppet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mehmet Kaplan.
Foto: Ylwa Yngvesson

Förre riksdagsledamoten Nalin Pekgul, S, beskyller bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan, MP för att vara en islamist med dold agenda i en debattartikel i Dagens Industri.

Nu svarar Kaplan på angreppet.

– Jag trodde att vi i Sverige inte hade den typen av debattklimat där meningsmotståndare kan anklaga någon för att ha dold agenda, säger han till Expressen.se.

Mehmet Kaplan uppmärksammades för en tid sedan efter att i turkiska medier ha hävdat att orsaken till att muslimska ungdomar ansluter sig till terrorgruppen IS är den utbredda islamofobin i Europa. Lösningen är enligt Kaplan att staten ska stödja moskéerna i Europa för att motverka rekryteringen.

Före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul tror inte på den förklaringen.

"Det är oförlåtligt naivt att tro att man med pengar till den här typen av organisationer och moskéer ska motverka segregation och nå de ungdomar som radikaliseras. Det är just den naiviteten som personer som Mehmet Kaplan räknar med och det är dags för alla som vill motverka radikalisering att inse vilken skada som Mehmet Kaplan och andra som han kan åstadkomma", skriver Nalin Pekgul i Dagens Industri.

I somras anklagades Kaplan för att ha uttalat sig överslätande om Syrien-krigare vid ett seminarium i Almedalen och för att ha liknat de som reser för att kriga i Syrien med frivilliga som deltog i finska vinterkriget. Kaplan tog senare avstånd från den tolkningen av seminariet i en intervju med finska Hufvudstadsbladet.

Mehmet Kaplan: ”Svepande anklagelser”

Nalin Pekgul går så långt som att anklaga Kaplan för att ha en dold, islamistisk agenda:

"På samma sätt säger Mehmet Kaplan att han står för alla människors lika värde och jämställdhet mellan könen, men det finns få sekulära muslimer som tror på att han inte skulle vara islamist".

Nu svarar Mehmet Kaplan på anklagelserna från Pekgul.

– Svepande anklagelser och påståenden är något jag har blivit tillsagd och som har försökts kleta på mig under många år. Det är en del av att vara en offentlig person. Det jag blev förvånad över var påståendet om dold agenda. Jag trodde att vi i Sverige inte hade den typen av debattklimat där meningsmotståndare kan anklaga någon för att ha dold agenda. Det är en retorik som hör andra samhällen till där det politiska debattklimatet är ett annat.

Han fortsätter:

– Nalin Pekgul har sagt liknande saker förut. Jag är väldigt tydlig med vad jag har sagt, vad jag gör och varför jag gör det. Om jag någon gång gör något fel är jag väldigt noga med att berätta hur jag tänkte och vad jag tycker.

”Vill inte spekulera”

Kaplan står fast vid att han anser att moskéer spelar en viktig roll för att motverka att ungdomar väljer at strida för IS. Men han anser inte att de bör få ekonomiskt bistånd.

– Jag pratar om hjälp och stöd till det civila samhället, däribland moskéer. Det civila samhället är en mångfald av organisationer och föreningar som är jätteviktiga i att bygga det goda samhället. Att exkludera en del av det för påstådd dold agenda tycker jag är väldigt märkligt.

– Jag har alltid varit tydlig med min ställning när det gäller extremism och fanatism. Jag tror att det civila samhället är med och bör stödjas och hjälpas.

Hur kommer det sig att du får de här anklagelserna riktade mot dig?

– Det är svårt att spekulera i det. Människor har genom tiderna, beroende av deras etnicitet eller religion då och då hamnat i den typen av beskyllningar. Det finns väl en sådan grogrund generellt, men jag vill inte spekulera i det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.