140 personer styr eller är en del av nätverket i Bergen, enligt NRK:s granskning. Arkivbild. Foto: Colourbox140 personer styr eller är en del av nätverket i Bergen, enligt NRK:s granskning. Arkivbild. Foto: Colourbox
140 personer styr eller är en del av nätverket i Bergen, enligt NRK:s granskning. Arkivbild. Foto: Colourbox
TV-kanalen har granskat tiggarmiljön i Bergen under två år. Foto: Skärmdump NRKTV-kanalen har granskat tiggarmiljön i Bergen under två år. Foto: Skärmdump NRK
TV-kanalen har granskat tiggarmiljön i Bergen under två år. Foto: Skärmdump NRK

Så styr nätverket tiggeri, narkotika och prostitution

Publicerad

Ett nätverk med 140 centrala personer styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen.

Det visar en omfattande kartläggning som tv-kanalen NRK gjort och som nu blivit till en dokumentär: "Lykkelandet".

På sina Facebook-sidor lägger de ut bilder på exklusiva bilar och dyra smycken – och skryter om sin verksamhet.

– Se på tiggaren här som säljer narkotika. Min familj har den djupaste respekten för honom, säger en av de utpekade huvudmännen i dokumentären.

I två års tid har NRK:s dokumentärredaktion Brennpunkt granskat tiggarmiljön i Norges näst största stad – Bergen. Den omfattande kartläggningen har avslöjat att ett nätverk på 140 personer, samtliga från samma område i Rumänien, ligger bakom stadens tiggeriverksamhet, knarkhandel och gatuprostitution. Det rör sig om både män och kvinnor.

På sina Facebook-sidor dokumenterar de sina liv i bilder. Där finns bilder på exklusiva bilar och dyra smycken.

De skryter även om sin verksamhet.

– Se på tiggaren här som säljer narkotika. Min familj har den djupaste respekten för honom. Han tjänar mest pengar, säger en av de utpekade huvudmännen i dokumentären.

– Bra betalt för fem timmars jobb, skriver annan, samtidigt som han poserar med en stor bunt sedlar.

De beskriver också hur de känner sig mäktiga och att de ser på sig själva som "maffia" och "big bosses".

Personerna i nätverket skryter om verksamheten och lägger ut bilder på Facebook.Foto: NRK

LÄS OCKSÅ: Därför kommer tiggarna – Expressens Magda Gads stora reportageserie

Tigger på dagen och prostituerar sig på kvällarna

Huvudmännen tjänar inte bara pengar på narkotikaförsäljning utan även på att tvinga sina landsmän till tiggerier och prostitution. Enligt "Lykkelandet" har drygt 100 miljoner kronor förts ut från Bergen till Rumänien under de senaste fem åren. Transaktionerna görs via växlingskontor - utanför det norska banksystemet.

I dokumentären beskriver NRK hur många kvinnor går från att tigga på dagarna till att sälja sex på kvällarna. I flera fall är kvinnorna flickvänner eller systrar till huvudmännen i nätverket.

– Det var svårt att sälja sex i början men nu bryr jag mig inte längre, säger en av de unga kvinnorna i dokumentären.

Enligt polisen är det tydligt att verksamheten är organiserad.Foto: Colourbox

Polisen: "Det är en stängd miljö

Kvinnorna själva vill inte bekräfta att det rör sig om organiserad prostitution utan hävdar att de kommit till Bergen på egen hand. Polisen har dock sin bild klar.

– Det är vår uppfattning att ingen av de prostituerade rumänska kvinnorna arbetar utan en hallick. Det här är organiserat, säger Gunnar Fløystad vid polisen i Bergen till NRK.

Polisen i Bergen har genomfört flera insatser mot den rumänska tiggarmiljön men arbetet är resurskrävande och problematiskt.

– Det är en stängd miljö som det är svårt att ta sig in i och svårt att få information om, säger Gunnar Fløystad i dokumentären.

Ett flertal personer har dock kunnat ställas inför rätta och dömts.

Erna Solberg: "Regeringen har ett förslag"

Statsminister Erna Solberg har reagerat starkt på uppgifterna som kommit fram i NRK:s kartläggning. Enligt henne är det dock inget nytt. Redan innan valet 2013 ska hennes parti har tagit problemet med tiggeri som en del i av organiserad brottslighet. Solberg understryker att hennes parti, Høyre, fortfarande vill ha ett förbud mot tiggeri men har inte fått något gehör från de andra partierna i Stortinget.

Statsminister Erna Solberg vill ha ett förbud mot tiggeri i Norge.Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

– Om Stortinget har en annan åsikt nu så har regeringen ett förslag vi snabbt kan lägga fram, säger hon till NRK.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag