Folkhälsomyndighetens nya råd gäller året ut

v
Taha Alexandersson från Socialstyrelsen,, statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Svante Werger, MSB, under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) och håller pressträff i Rosenbad.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det blir nu bara möjligt att hämta ut läkemedel för tre månader framåt.
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Skistar stänger alla skidanläggningar för säsongen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
När coronaviruset först kom till Sverige gjordes cirka 400 smittspårningar i Västra Götaland, Stockholm och Östergötland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Informationslappar på en port från Region Stockholm med anledning av coronaviruset.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Antalet resenärer i kollektivtrafiken bör begränsas, butiker bör hålla nere antalet kunder och idrottsevenemang ska skjutas upp eller hållas med liten publik. 

Det framgår av de nya riktlinjerna som påverkar svenskarnas liv inom en lång rad områden – och som formellt gäller hela 2020.

Samtidigt meddelar region Stockholm om 45 nya dödsfall – och att antalet väntas öka ytterligare.

Det är skarpa uppmaningar i Folkhälsomyndighetens nya råd som presenterades på onsdagen. Råden påverkar svenskarnas liv inom både kollektivtrafiken, idrotten, konsumtion och arbetslivet och gäller året ut.

Nya allmänna riktlinjerna

 Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.


 Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.


 Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.


 Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.


 I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.


Formellt gäller de nya riktlinjerna året ut.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Riktlinjerna ska komplettera förbudet mot allmänna sammankomster större än 50 personer som redan instiftats. Riktlinjerna är bindande, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som hänvisar till smittskyddslagen. Det finns dock inga sanktioner om man bryter mot råden.

Samtidigt betonar Carlson var och ens ansvar att minska smittspridningen. 

– Det är en tydlig normgivning i svensk lagstiftning att alla måste medverka till att minska smittspridningen, säger Carlson.

Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten om effekten av de nya restriktionerna.

Ingen trängsel i kollektivtrafiken

Formellt gäller de nya riktlinjerna året ut, till 31 december, enligt myndigheten. Detta kan dock komma att revideras.

– Men det är enklast av flera skäl att sätta ett sådant slutdatum, säger Tegnell.

Riktlinjerna kommer efter förvirring kring hur sociala kontakter ska begränsas i praktiken. Johan Carlson lyfter den föregående veckans trängsel i SL-trafiken som ett exempel. Där uppmanas nu operatörerna att ge anvisningar för hur många som kan stå eller sitta, samt hur många passagerare som kan släppas ombord.

– Att ställa in kollektivtrafik för att spara resurser är oacceptabelt.

Alla svenska verksamheter omfattas och ska vidta lämpliga åtgärder för att minska smittspridning. Det kan handla om att sätta upp information, markera avstånd på golvet, möblera om för att undvika trängsel, hålla digitala möten samt erbjuda möjlighet till handtvätt och handsprit. 

Vill stoppa hamstring av läkemedel

Tidigare under onsdagen meddelade Hallengren att regeringen begränsar den mängd läkemedel som går att hämta ut till tre månader. Enligt Läkemedelsverket har apotekens frivilliga begränsning av läkemedelsuttag inte har varit tillräckligt effektivt, eftersom efterfrågan ökat. 

– Om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt i hyllorna på apoteken, sade socialministern, och uppgav att det är något som flera svenskar gjort den senaste tiden, sade socialministern.

Fler dödsfall väntas i Stockholm

Senare meddelade Stockholm om läget i regionen. 

I huvudstaden har 45 nya dödsfall bekräftats, och totalt har nu 149 personer avlidit avlidit av covid-19.

Siffran kan dock komma att öka ytterligare, eftersom statistiken hittills varit eftersläpande, vilket man nu ska åtgärda.

 – Stormen har inte mojnat. Vi ser en stadig ökning, och vi ser inga tecken på avmattning, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm vid en pressträff.

Sjukvårdsdirektören Björn Erikssons varning: ”Inga tecken på avmattning”.

Antalet smittade ökar 

Det senaste dygnet har antalet bekräftade coronasmittade ökat med drygt 500. Det innebär att Sverige har ungefär 5 000 konstaterade fall. Nästan 400 personer intensivvårdas just nu.

På onsdagen bekräftades ytterligare 59 personer avlidna.

– Det börjar bli en ganska brant kurva uppåt. Vi ska ta det som en påminnelse om att hålla fast vid det grundläggande, att inte gå till jobbet när man är sjuk, eller besöka äldre anhöriga, säger Tegnell och fortsätter:

– Det är en dominans av äldre som blir svårt sjuka. Det här är en olycklig utveckling. Vi får signaler från fler äldreboenden att man börjar få fall där.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.v

Uttag av medicin begränsas

Det blir nu bara möjligt att hämta ut läkemedel för tre månader framåt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.