Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så spelar Löfven och Reinfeldt ut varandra

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt är inne i en intensiv period.Foto: Olle Sporrong

Nu skärper Fredrik Reinfeldt tonen mot sina egna statsråd.

De moderata ministrarna måste synas mer och göra fler resor ute i landet, är ordern från statsministern.

Samtidigt jobbar Stefan Löfvens strateger för att få statsministern att framstå som trött och idélös - med skattesänkningar i stället för jobb och skola på agendan.

Expressen har kartlagt statsministerkandidaternas strategier inför valet 2014.

Löfvens lag

Magdalena Andersson, 46, ekonomisk talesperson.
Tung nationalekonom som tar matchen mot Anders Borg.
Carin Jämtin, 49, partsekreterare.
Håller ordning på partiet och står Stefan Löfven nära.
Mikael Damberg, 41, gruppledare.
Tar partiledardebatterna i riksdagen och har pekats ut som Stefan Löfvens kronprins.
Jan Larsson, 46, valgeneral.
Geniförklarad spinndoktor som ska sälja "Framtidspartiet Socialdemokraterna" till väljarna.
Emma Lennartsson, 38, stabschef och gruppsekreterare.
Löfvens högra hand som styr såväl utspel som den politiska staben.
Wille Birksten, 41, inrikespolitisk sekreterare.
Står Löfven mycket nära och har jobbat ihop med honom sedan tiden på Metall.
Hans Dahlgren, 65, kanslichef och kassör.
En riktig S-veteran med en imponerande bakgrund i partiet bakom sig.
Odd Guteland, 42, presschef.
Jobbade med Löfven redan på Metall sätter bilden av partiet i media.
Anders Utbult, 24, talskrivare.
Håller i pennan när Löfvens budskap ska formuleras. Anställdes av Håkan Juholt.
Oscar Stenström, 38, utrikespolitisk sekreterare.
Har stenkoll på vad som sker i omvärlden och ger Löfven underlagen i utrikespolitiken.
Kristina Persdotter, politisk sekreterare.
Levererar den senaste forskningen på en mängd olika områden och säter ihop de rapporter som ligger till grund för utspelen.
Ewa Lengstedt, 34, programkoordiantor.
Håller koll på partiledarens kalender.

Renfeldts lag

Anders Borg, 45, finansminister.
Nya Moderaternas huvudarkitekt. Styr de politiska förslagen och många av de strategiska övervägandena.
Anna Kinberg Batra, 43, gruppledare.
Nyckelspelare när det gäller att lotsa minoritetsregeringens beslut genom riksdagen.
Mikael Sandström, 46, statssekreterare
Reinfeldts man i samordningskansliet. Veteran som varit med sedan 2003.
Roberta Alenius, 35, presschef
Lojal fotsoldat som håller media på armlängds avstånd och är Reinfeldts språkrör mot journalister.
Beatrice Ask, 57, justitieminister.
Andre vice partiordförande. Reinfeldts generationsbrygga mellan gamla och nya moderater.
Kent Persson, 42, partisekreterare.
Beskrivs som strategisk och duktig på samtalskampanjer.
Linus Adolphsson, 39, planeringschef.
Ganska färsk på posten. Kom liksom sin företrädare från Anders Borgs tongivande budgetavdelning.
Louise Honnér, 34, stabschef.
Styr det inre arbetet staben, en av få som varit med sedan 2006.
Carl Bildt, 62, utrikesminister.
Reinfeldts viktigaste bollplank i utrikesfrågor. En av få som kan dyka upp oanmäld hos Reinfeldt.
Katarina Areskoug, 48 statssekreterare.
Avgörande bollplank i utrikes- och EU-frågor.
Gunnar Wieslander, 51, statssekreterare:
"Chefsmaskinist" på myndigheten regeringskansliet. Knyter ihop SB, UD och försvarsdepartementet.
Moa Berglöf, 34, politiskt sakkunnig och talskrivare.
Tar fram underlag och bollar fram talen ihop med Reinfeldt.

Opinionskurvorna i Demoskops mätningar efter att Löfven tillträtt som S-ledare

21 januari 2012. Håkan Juholt avgår. Opinionsläget för Socialdemokraterna är katastrofalt efter Juholts nio månader som partiledare. När det går dåligt för S går det desto bättre för Moderaterna som ligger på drygt 34 procent.

7 juli 2012. Efter ett knappt halvår som partiledare har Stefan Löfven lyft S till drygt 35 procent. Samtidigt har Moderaterna fortfarande medvind med drygt 30 pprocent.

17 december 2012. Fredrik Reinfeldt håller jultal på Skansens högloft med fokus på skola. Stödet ligger på drygt 33 procent samtidigt som Stefan Löfvens smekmånad börjar ta slut.

15 mars 2013. Moderaternas tapp i opinionen har accelererat. Samtidigt står S och stampar på drygt 32 procent.

6 oktober 2013. Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt möts i debatt för fjärde gången. S är just nu 6,6 procentenheter större än M.

Det är torsdagen den 15 augusti. Fredrik Reinfeldt har kickoff för M-ledningen och sina moderata statsråd på Harpsund. Stämningen är god, statsministern är laddad.

Dagen efter säger han i en intervju med Expressen:

- Jag har precis haft en genomgång med mina moderata statråd och med partiledningen och vi har gått igenom väldigt noggrant hur läget ser ut och allt vi nu vill göra.

Sanningen är att det som hänt ute på Harpsund är att statsministern satt ner foten mot sina statsråd inför nästa års val.

Ordern från M-ledaren lyder: Ni måste synas mer. Ge er ut i landet och prata om jobb, ekonomi och välfärdens kärna!

- Strategin går ut på att alla moderata ministrar ska ut i landet, besöka kommuner och lyssna. Ett fokus är välfärdsfrågor, säger en källa.

Ett skäl är att välfärden seglat upp som den viktigaste frågan inför valet vid sidan om jobben och skolan. Eftersom Socialdemokraterna traditionellt har högre förtroende i välfärdsfrågor gäller det för statsministern att försöka ta initiativet. Varenda moderat vet att ett välfärdsval på Socialdemokraternas planhalva innebär valförlust.

När statsrådens kampanj planerades uttrycktes oro för hur de andra allianspartierna kommer reagera när M-statsråd försöker profilera sig i FP:s och KD:s profilfrågor. Svaret från M-ledningen blev att det är upp till de mindre partierna att också ge sig ut och prata välfärd.

Reinfeldt som huvudstrateg

Enligt Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius påminner offensiven om den som gjordes inför förra valet.

- In mot ett val är det naturligt att statsråd reser mer i hela Sverige. Fredrik Reinfeldt har markerat att valet kommer handla om jobb och ekonomi och har därför sagt till M-ministrarna att prata med människor över hela landet om de frågorna, säger hon.

Kampanjens startdatum är inte spikat än, men planeringen började redan i slutet av maj. Som alltid måste statsråden också informera statsrådsberedningen om vilka utlandsresor de planerar. Att Reinfeldt nu kopplar ett hårdare grepp om sina statsråd följer ett mönster, enligt flera av Expressens källor. De uppger att staben runt honom allt mer har börjat likna en bunker. Alla utspel ska godkännas och de andra departementen hålls utanför den strategiska planeringen.

Men viktigast av allt - mer än någonsin tidigare är det Fredrik Reinfeldt själv som är partiets huvudstrateg. Vid sin sida har han som alltid Anders Borg.

- Fredrik och Anders är de två stora strategerna i vårt parti, säger en regeringskälla.

M-duon vill än en gång få debatten att handla om att Socialdemokraterna höjer skatter för att bekosta en bidragsutbyggnad. För lika övertygade om att S kan vinna ett välfärdsval är M-strategerna om att de kan vinna ett skatteval.

Det vet även Socialdemokraterna, vilket är huvudskälet till att Stefan Löfven trasslat in sig i ett resonemang om att S är emot ett femte jobbskatteavdrag, men ändå inte kommer att riva upp det vid en eventuell valseger.

- Det var så jäkla smart att locka ut Löfven på det sättet. Han gick rakt i fällan, säger en M-källa.

Oviljan att hamna i skattehöjarfällan blev tydlig även i tisdags när S meddelade att de inte längre vill höja bolagsskatten.

Samtidigt som Reinfeldt kopplar greppet om sina statsråd har Stefan Löfven anställt Göran Perssons närmaste man Jan Larsson som valgeneral. Han är geniförklarad inom det egna partiet.

Få till en konflikt

S-ledningens ambition är att få till en huvudkonflikt mellan regeringens skattesänkningar och jobb/välfärd. Det handlar om satsningar på arbetsmarknadsåtgärder och en bättre skola med mindre klasser.

- Ska vi fortsätta sänka skatterna mest för de som redan har mest eller ska vi satsa på aktiva insatser för att skapa fler jobb och en bättre skola? Det är frågan svenska folket börjar ställa sig nu, säger Jan Larsson.

Utöver skola och jobb är vården den fråga som strategerna identifierat som en valvinnare för S. Därför öronmärker S två miljarder i sin budget på fler anställda inom sjukvården.

Under det senaste halvåret har ledande S-företrädare allt oftare anklagat regeringen för att rasera välfärden med sina skattesänkningar. Det har fått M-ledningen att kontra med beräkningar från finansdepartementet som ska visa att satsningarna på vård, skola och omsorg är större i dag än 2006. Och att utgifterna är större än skattesänkningarna. Ett dokument med uträkningarna har delats ut både externt till journalister och ut i partiorganisationen.

Men välfärdsstriden är inte Socialdemokraternas främsta ammunition. Huvudattacken går ut på att få regeringen att framstå som trött efter två mandatperioder. Det var samma strategi som Moderaterna så framgångsrikt använde mot Göran Persson inför valet 2006. Att regeringen förverkligar det femte jobbskatteavdraget ska förstärka den bilden.

- Ja, där fick vi hjälp. Jag tror de hade behövt en "game-changer" och då borde de ha hållit inne det där jobbskatteavdraget. Jag tror inte att det imponerar, säger Jan Larsson.

Sto oro

Den 23 augusti, samma dag som regeringen hade kräftskiva på Harpsund, samlade Stefan Löfven partiledningen på Socialdemokraternas kursgård Bommersvik. Vissa av S-topparna tog en joggingtur på morgonen och sköljde av sig i sjön Yngern efteråt. Till lunch åt man soppa och lax i ugn.

Bara ett par timmar innan regeringen poserade för den traditionsenliga bilden på statsministerresidensets trappa gjorde Löfvens talespersoner i riksdagen likadant på trappan till Bommersvik. Kräftorna hade de sörplat i sig kvällen innan.

Signalen var: Stefan Löfven har också ett regeringsalternativ.

Och det regeringsalternativet skrämmer Moderaterna allt mer. Enligt Expressens källor är oron för en valförlust stor inom regeringens största parti. Flera nyckelpersoner har lämnat partiet och regeringskansliet, senast kampanjchefen Karin Swanson. Och i veckan meddelade riksdagsledamoten Henrik von Sydow, ordförande i skatteutskottet, att han inte ställer upp för omval till riksdagen. Risken är att avhoppen förstärker känslan om ett stundande valnederlag.

- Det är förödande eftersom det är helt avgörande att visa att man verkligen vill vinna, säger en moderat.

Att de senaste veckornas frikostiga budgetutspel inte har gett utdelning i opinionen spär på oron. Alliansen ligger under de rödgröna med runt tio procentenheter i mätningarna trots att Sverige har en god ekonomi jämfört med många andra europeiska länder. Men Reinfeldt själv verkar övertygad om att det går att vinna en tredje gång.

- Jag känner en väldig tillförsikt att vi har möjlighet att vinna en tredje gång, men det kommer kräva väldigt hårt och koncentrerat arbete. Jag känner faktiskt väldigt mycket för den uppgiften, sa han till Expressen i augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.