Under mer än femton år hade Usama bin Ladin gäckat USA. Natten mot måndagen sköts han ihjäl i en bostad i Pakistan. Foto: Stella och Reuters
Under mer än femton år hade Usama bin Ladin gäckat USA. Natten mot måndagen sköts han ihjäl i en bostad i Pakistan.  Foto: Stella och Reuters

Så spårade CIA Usama bin Ladin

Publicerad
Uppdaterad
En vit Suzuki, ett telefonsamtal och tips från den afghanska underrättelsetjänsten.
Det är några av pusselbitarna som slutligen ledde CIA rätt i jakten på Usama bin Ladin.
Men in i det sista var det osäkert om bin Ladin verkligen befann sig i huset.
Under mer än femton år hade Usama bin Ladin gäckat USA. Trots omfattande insatser lyckades man inte finna terrorledaren som tycktes ha gått upp i rök. Men bakom kulisserna pågick ett intensivt underrättelsearbete, som slutligen gav resultat. Många små pusselbitar ledde till slut till att USA framgångsrikt kunde slå till mot den fruktade al-Qaidaledaren natten till måndagen.

Använde sig av kurirer

CIA fick tidigt kunskap om att bin Ladin inte berättade var han var ens för al-Qaidas högsta militära ledare. Men för att få ut sina meddelanden använde han ett fåtal kurirer, vilket var människor han betrodde med sitt liv. CIA insåg att om de kunde få fram identiteten på någon av hans kurirer skulle de ha en chans att hitta bin Ladin.
Varje nytt video- eller ljudbandmeddelande skickades med kurir, så varje gång bin Ladin skickade ett meddelande blev det en ny möjlighet för CIA att finna honom.
- Det var hans akilleshäl. Vi lyckades använda information vi fick genom att spåra hans kurirer för att hitta honom och skipa rättvisa, säger John Nagl, ordförande för Center for a New American Security till ABC News.

"Operation Cannonball"

I ett hemligt CIA-fängelse i östra Europa berättade al-Qaidas tredje man, Khalid Sheikh Mohammed, för några år sedan några av kurirernas alias. Dessa namn spårades sedan intensivt. Kort senare skedde ytterligare ett genombrott. En annan fånge, Abu Faraj al-Libi, berättade för CIA att när han befordrades inom al-Qaida fick han beskedet via en kurir, skriver Huffington Post. CIA menade att bara Usama bin Ladin kunde ha gett al-Libi befordran. Om de fann kuriren som gav honom beskedet skulle de kunna finna bin Ladin. CIA inledde då "Operation Cannonball" skriver New York Times, och skickade fler agenter till Pakistan och Afghanistan som fick fram mannens familjenamn. De ska också ha använt National Security Agency som började övervaka mejl- och telefontrafik mellan kurirens familj och vem som helst inne i Pakistan och fick på så sätt fram kurirens fullständiga namn.

Skrev ned bilnumret

I juli i år fick två CIA-agenter syn på en man de kände igen i en vit Suzuki i staden Peshwar i Pakistan, enligt New York Times. De skrev ner bilnumret - och det visade sig vara kuriren som de fått syn på.
CIA spårade under en period bilen då den förflyttade sig i centrala Pakistan. Till slut återvände föraren till komplexet i Abbottabad. Det var då som CIA började inse att de var något mycket stort på spåren, kanske till och med bin Ladin själv.
Och då kuriren i augusti tog emot ett telefonsamtal från en person som var avlyssnad av CIA klarnade bilden ytterligare, skriver Huffington Post. CIA lyckades spåra samtalet till i närheten av komplexet, vilket ytterligare förstärkte teorin om att al-Qaidaledaren verkligen befann sig i komplexet.

"Övervakade huset"

Också den afghanska säkerhetstjänsten intresserade sig för komplexet i Abbottabad, säger en företrädare till AFP. Dock trodde afghanerna att det var talibanledaren Mawlawi Abdul Kabir som bodde där.
- Huset som Usama bin Ladin bodde i pekades för första gången ut av den afghanska underrättelsetjänsten. Vi började övervaka huset, vilket ledde oss att tro att en terrorist bodde där, säger en företrädare för den afghanska underrättelsetjänsten till AFP.
Under hela hösten 2010 tog USA satellitbilder av komplexet och National Security Agency försökte fånga upp eventuell mejl- och telefontrafik från huset. Det visade sig vara snudd på omöjligt då huset varken hade telefon eller internet. Men CIA blev allt mer säkra på att bin Ladin faktiskt befann sig i huset och, som kontraspionagechefen John Brennan sagt, "gömt sig mitt framför öppna ögon". Enligt ABC News visade bilderna Usama bin Ladins familj. bin Ladin själv syntes aldrig till.

Valde första alternativet

New York Times berättar utförligt om hur den sista intensiva planeringen av attacken ska ha gått till:
I februari i år bjöd CIA-chefen Leon Panetta in viceadmiralen William H Raven, chef för Pentagons specialoperationer, till ett möte för att ge honom detaljer om huset och påbörja planeringen av en operation. Raven gav tre förslag: en helikopterattack med amerikanska kommandosoldater, ett bombattack utförd av B-2-plan för att utplåna komplexet eller en gemensam insats med pakistansk underrättelsetjänst.
Den 14 mars ska Panetta lagt fram de olika alternativen för Vita Huset, som valde det första alternativet.
Enligt uppgift till ABC News byggde militären en exakt kopia av bin Ladins komplex i USA där elitförbandet Navy Seals Team Six fick öva på insatsen.

Studerade satellitbilder

Dock fanns det fram till tillslaget natten till måndagen fortfarande osäkerhet om bin Ladin verkligen befann sig i huset. CIA studerade noga satellitbilder av komplexet, för att kunna fastställa ett "livsmönster".
USA började tro att det var sant, att den jagade al-Qaida-ledaren faktiskt befann sig i huset. Men de kunde inte vara helt säkra.
Det var slutligen president Barack Obama som i fredags gav beskedet att operationen skulle genomföras, trots riskerna.

LÄS ÄNNU MER PÅ NEW YORK TIMES.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag