Så slussar Putins vänner ut sina rikedomar – köper konst

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Putin, Rysslands president.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryska oligarker uppges ha förlorat tusentals miljarder efter att EU:s och USA:s sanktioner trädde i kraft.

Men nu visar en granskning av brittiska BBC och Finance Uncovered att oligarkerna, som tillhör Putins inre cirkel, lyckas slussa sina pengar utomlands via brittiska skalbolag – där ägarnas identiteter är hemliga.

Enligt granskningen handlar det om några få brittiska företag – vars specialitet är skapa skalföretag för kunder i före detta Sovjetunionen – som hittat ett kryphål i den brittiska lagstiftningen där de använder sig av en bolagstyp som nyttjas av kriminella och där de verkliga ägarna inte kan identifieras. 

Det handlar om så kallade ELP-bolag, English limited partnerships, som till skillnad från alla andra bolagsformer inte behöver registrera de verkliga ägarna. Enligt BBC och Finance Uncovered har det startats runt 4 500 sådana bolag sedan 2017 när den brittiska regeringen införde en lag att alla bolag, ELP undantaget, måste redovisa sina ägare.

Bolagen kan enligt BBC och Finance Uncovered kopplas till bedrägerier, pengatvätt och terrorism, men existerar också i fullt legitima sammanhang som i fastighets- och investeringsfonder då de bland annat har vissa skattefördelar.

Oligarken Boris Rotenberg hittar sätt att få sina pengar i omlopp, trots västvärldens sanktioner.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA

Köper konst för miljontals dollar

Granskningen visar att flera män som står nära Putin använder sig av skalbolagen, däribland bröderna Arkadij och Boris Rotenberg, affärsmän och oligarker som via sina företag bland annat bygger gas- och oljeledningar åt det statliga naturgasbolaget Gazprom. 

Bröderna har utretts av en en kommitté i den amerikanska senaten som sa att de nyttjade skalbolag efter att ha fått sanktioner mot sig efter annekteringen av Krimhalvön. Bröderna kunde, enligt kommittén, köpa konst för miljontals dollar via skalbolagen, sanktionerna till trots. 

När Forbes i april, litet mer än en månad efter invasionen av Ukraina inleddes, presenterade sin nya lista över världens miljardärer fanns där ”bara” 83 ryssar, en minskning med 117 ryssar från 2021.  Enligt Forbes hade de 83 ryssarna då tillgångar värda 320 miljarder dollar, eller 2 471 miljarder kronor – en minskning med 263 miljarder jämfört med 2021. Den försvagade rubeln angavs också som orsak till det gigantiska tappet.

Putins ”blodsguld” – som finansierar kriget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.