Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slipper kommunerna undan socialbidragen

Flera stora kommuner har börjat ge arbetslösa tidsbegränsade anställningar.

Genom att få in dem i a-kassan så slipper kommunen att betala socialbidrag, skriver DN.

- Jag tycker inte att vi utnyttjar systemet, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, till tidningen.

Tycker du att kommunerna utnyttjar systemet genom att ge arbetslösa tidsbegränsade jobb?

Flertalet kommuner har börjat med tillfälliga anställningar av personer som annars skulle hamna i arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 eller få försörjningsstöd. Dit hör Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro, Umeå och Borlänge.

De flesta av kommunerna som börjat anställa arbetslösa leds av en rödgrön majoritet. Men det var borgerligt styrda Uppsala kommun som var först med initiativet 2009.

– Jag ser det här som en revolt mot en havererad arbetsmarknadspolitik, säger Mats Pilhem (V), kommunalråd i Göteborg där den rödgröna majoriteten står bakom beslutet till DN.

I år anställs omkring 300 personer på ettåriga kontrakt i skola, äldreomsorg och annan kommunal verksamhet. De flesta har utländsk bakgrund. Med anställningar längre än ett halvår är det möjligt att komma in i a-kassan som delfinansieras av staten. Förutom minskat försörjningsstöd kan kommunerna även få statligt nyanställningsstöd.

Tjänar på det

I Malmö räknar kommunledningen med att få 60–70 procent av varje anställning betald av Arbetsförmedlingen.

– Vi tjänar på det här. I annat fall måste människor helt eller delvis få försörjningsstöd och då är det en kommunal kostnad, konstaterar Andreas Schönström, som ansvarar för arbetsmarknadsfrågor.

I Umeå utvidgas i år en satsning på att anställa arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år.

Positiv

– En av orsaken är att slippa betala försörjningsstödet. Men vi kan behöva en del av dessa personer även i framtiden, framför allt inom äldreomsorgen, säger Lennart Holmlund (S), kommunalråd i Umeå, till DN.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) är positiv till anställningarna, även om de är tidsbegränsade, men tycker det är fel om syftet att kvalificera personerna till a-kassan.

I höst ska arbetsmarknadsutskottet besöka Malmö för att bland annat studera resultaten av de tillfälliga kommunala anställningarna, uppger tidningen.

Sofie, 43, tog tjänstledigt – swingtradar på börsen

Bästa tipsen: Så får du pengarna att växa • Avslöjar sina bästa affärer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.