Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så skyddar du dina pengar från bedragare

Bedrägeribrotten ökar och de kriminella gömmer sig bakom nätet. "Dt är lätt att sitta bakom en dator och luras", säger Mattias Falkbåge, inspektör på polisens nationella bedrägericenter i Stockholm. Foto: Anders Ylander
Skydda dina personuppgifter och framför allt dina kort- och kontouppgifter. Med kort och kontouppgifter kan du begå bedrägeri nästan med en gång. Foto: Tomas Leprince

Antalet anmälda bedrägeribrott ökade med åtta procent under förra året. Det var därmed den brottskategori som ökade allra mest, enligt Rikspolisstyrelsens och åklagarmyndighetens gemensamma årsredovisning för 2013.

– Möjligheterna att komma undan gör det attraktivt för kriminella att välja att begå bedrägerier, säger Mattias Falkbåge, inspektör på polisens nationella bedrägericenter till Expressen.se.

Så skyddar du dig:

1) Skydda dina personuppgifter och framför allt dina kort- och kontouppgifter. Med kort och kontouppgifter kan du begå bedrägeri nästan med en gång. Personuppgifter är ett förstadium till att du ska kunna ta reda på så mycket som möjligt. Så skydda dina uppgifter, och sprid dem inte.

2) Så fort du får kontakt från någon som verkar lite mysko, så gör efterforskning. Det kan handla om att du ska få tillbaka på skatten fast du redan fått det, att en dubbel faktura dragits och att du ska ange kort eller kontonummer för att få tillbaka pengar. Så fort det blir en varningssignal hos dig så sök på internet om det du undrar. Det finns många varningar om bedragare på nätet, där man varnar varandra.

3) Håll koll på dina kreditupplysningar. Det största problemet vi har just nu är identitetskapningar och intrång där man utnyttjar andra personers namn för att ta lån och krediter. Allt det utmynnar i att det måste skickas ut en kreditupplysning, så ha lås på brevlådan så att du verkligen får brevet, eller ännu bättre, koppla upp dig så att du får digitala varningar av de stora kreditupplysningsföretagen.

Källa: Mattias Falkbåge, polisens nationella bedrägericenter

Till skillnad från övriga brottskategorier har lagföringsbesluten ökat kraftigt i antal för bedrägeribrotten för året som gick. Av alla brott som begåtts var det kategorin bedrägerier som ökade allra mest under 2013. Och detta trots att åklagarmyndigheten under 2013 har haft fokus på bedrägeri- och bidragsbrotten.

Mattias Falkbåge, inspektör på polisens nationella bedrägericenter i Stockholm, är väl medveten om de dystra siffrorna, och tror att det är flera faktorer som ligger bakom det ökade antalet bedrägerier.

– Det finns olika faktorer bakom att det är just bedrägerier som ökar mest. Dels är det möjligheterna som uppstår via internet, man slipper ha kontakt med brottsoffer och det är lätt att sitta bakom en dator och luras. Sen har vi relativt låga straff på bedrägerier jämfört med annan brottslighet, som rån eller inbrott som också "ger pengar", säger han och fortsätter:

"Kommer inte lyckas utreda bort det här"

– Sedan är många bedrägerier ganska svåra att utreda eftersom man gömmer sig bakom internet, vilket gör att möjligheterna att komma undan blir större, och gör det attraktivt för kriminella att välja bedrägerier.

På polisens nationella bedrägericenter är man överösta av polisanmälningar, och arbetar just nu med stort fokus på att upplysa allmänheten om varningssignaler och tecken på att man kan vara på väg att bli utsatt för ett bedrägeri över internet.

– Vi kämpar på och satsar extra i Stockholm där vi startat ett nationellt bedrägericenter. Och en stor del av arbetet är brottsförebyggande. Man har insett från polisens håll att vi inte kommer att lyckas genom att utreda bort det här, utan vi måste satsa brottsförebyggande, och informera allmänheten om vilka risker man tar när man öppnar okända mejl, eller köper saker på nätet, säger Mattias Falkbåge.