Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddar du din integritet - expertens tips

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

FRA-folket får en av världens kraftigaste datorer till sitt förfogande för att kunna kontrollera dig. 

Gör det svårt för dem - kryptera din mail. 

Det är en av de saker som säkerhetsrådgivaren Joakim von Braun på High Performance Systems tipsar Expressen.se:s läsare om.

Här är Joakim von Brauns tips:

Kryptering

 - Det finns många både gratis- och betalprogram. Det som är bra är att mottagaren inte behöver ha kryptoprogrammet. Man skickar en fil som är självdekrypterande. Egentligen är det inte bara en datafil utan även en programfil. Man kanske behöver skriva in ett hemligt lösenord. Svenska Cryptzone i Göteborg är bra.

Steganografi

 - I framför allt bild- och ljudfiler kan man dölja mängder med information. Även om man tittar på bildsidan eller lyssnar på ljudfilen så märker man inte att det finns dold information. Det finns till och med steganografiprogram som kan dölja information i en fil utan att storleken på bilden förändras.

Anonymisering

 - Se till att inte synas ute på internet. Det finns olika nätverk för att skicka mail och filer anonymt, bland annat ett som heter Tor. Inne i det här nätverket körs allting krypterat och så småningom kommer det ut någonstans utanför nätverket, och då kan man inte se vem som har skickat det. Det sänds slumpmässigt mellan hundratals olika servrar och skickas hit och dit innan det kommer till mottagardatorn.

Surfa anonymt

 - Det finns webbplatser som man går in på och därifrån hämtar olika hemsidor. På det sättet vet ingen vem det är som har hämtat hem informationen.

 Kryptera privata trådlösa nätverk

 - Håller man på med exempelvis barnporr använder man gärna andra människors trådlösa nätverk. Då ser det ut som att du laddar hem barnporr och polisen kommer och knackar på din dörr förr eller senare när det i själva verket är någon annan.


Vad tror du om brevduvor?

- Det skulle man kunna använda om det var riktigt, riktigt hemligt. Men då är det nog bättre att ses.

VPN-klient

 - Skickar man information inom ett så kallat VPN-nätverk, en krypterad tunnel över internet, är det mer eller mindre omöjligt för någon utomstående att läsa. Terrorister kommer troligen ta anställning på världsomspännande företag och agera inifrån, då är VPN-nätverk ett av deras bästa verktyg för att hålla sin korrespondens med andra terrorister osynlig.

Andra tunnelprogram

 - Man skapar en virtuell tunnel mellan två datorer över internet, ungefär som ett VPN-nätverk.

Två datorer

 - Skaffa en andra dator och sköt alla dina hemliga affärer från en fullkomligt anonym dator. Om man verkligen vill finns det alla möjligheter att gömma sig.


Vad har folk för i databranschen för bild av FRA-lagen?

- Denna allmänna viljan är att ens privatliv ska varken staten eller någon annan snoka i. Man kommer börja använda kryptering och andra tekniker i större utsträckning.

Du också?

- Antagligen. Jag kommer också ändra mitt beteende, exempelvis undvika att prata om vissa saker. Är det så att man har en gemensam informationsgrund att stå på med någon som man skriver till behöver man inte avslöja så mycket när man skriver eller pratar. Om man har skickat ett brev eller en offert kan man säga ”vi ökar beloppet med tio procent”. Vet man inte vad grundbeloppet är det omöjligt att förstå. Man kan även jobba med koder.

FAKTA

Här är ett gäng länkar där det finns olika säkerhets- och krypteringsprogram.
http://www.programurl.com/
240 säkerhetsprogram
http://www.downloadjunction.com
398 säkerhetsprogram

http://www.bestfreewaredownload.com/ 100 säkerhetsprogram
http://freeware.intrastar.net
35 säkerhetsprogram
http://search.brothersoft.com
Över 1.000 säkerhetsprogram

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.