Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skyddar du din hund i sommar

Så skyddar du din hund bäst från sommarens faror. Expressen.se guidar dig.
Foto: Jupiter

Sommaren är härlig, härlig - men också farlig för våra fyrbenta vänner. Varma bilar, algblommande vatten och ormar är några exempel på vad du som hundägare bör se upp med i sommar.

Ljuvlig sommarvärme kan bli till en pina för hundar med osmarta ägare. Hundar som lämnas instängda eller utan solskydd kan drabbas av värmeslag och dö. 

 Varje sommar rapporteras fall med hundar som lämnats inlåsta i bilar, drabbats av värmeslag och i värsta fall dött.

Lämna inte i bilen

 Bozenna Montwill, veterinär på Enskede Djurklinik, tycker inte att hunden ska lämnas i bilen så snart temperaturen ligger runt 20 grader.

 - Temperaturen stiger kolossalt snabbt i en bil, den fördubblas på bara några minuter. Möjligtvis kan man lämna en hund i en kvart i en skuggig bil med air condition.

 Att öppna ett eller flera bilfönster är inte något Bozenna rekommenderar.

 - Oftast kan man inte öppna fönstren så mycket som krävs, för då hoppar hunden ut. Och en liten glipa i fönstret påverkar inte värmen inne i bilen, säger hon.

Stranden en farozon

 Varma stränder utan solskydd är en annan farozon ur vovvesynpunkt. 

 - Se till att ha med ett parasoll för hunden och håll koll på att det finns ordentligt med vatten att dricka.

 Bozenna tycker också att man kan dra ner på hundens motion, åtminstone under den varmaste delen av dagen.

 - Inga kraftiga träningspass mitt på dagen, då räcker det med att rasta hunden. Om du vill springa och leka med hunden bör du göra det på morgonen eller kvällen när det är svalare, säger hon.

Ge rätt mat

 Även hundens matvanor bör förändras med värmen.

 -  Ge hunden lite mindre mat och bara på kvällen. En övergödd hund blir tung och slö i värmen.

 Du kan också hjälpa din hund att sänka temperaturen genom att bada eller doppa den i vatten.

 -    Låt hunden bada i en sjö eller ställ den i en balja. Se framför allt till att tassarna och kroppen blir doppade, säger Bozenna.

Ring polisen

 Det viktigaste är ändå att hålla koll på hur djuret verkar må i värmen. Om din hund skulle bli allt för slö och visa tecken på värmeslag (se faktarutan) är det viktigt att snabbt komma till veterinär.

Vad tycker du man ska göra om man ser en instängd hund som ser ut att må dåligt?- Börja med att hänga något över fönstren. Försök sedan få tag på ägaren, kanske genom registreringsskylten. Om inte det lyckas, ring polisen så får de försöka få ut hunden, säger Bozenna.


En varm hund mår bra av ett dopp i en balja.Foto: Jupiter

FAKTA

Hundar och sommarvärme


Tänk på att . . .

 • Inte lämna hunden i bilen när det är över 20 grader varmt ute.
  Om du absolut måste lämna hunden bör det vara i en bil med luftkonditionering som står i skuggan.

 • Att dra ner bilfönstret en aning hjälper inte. Värmen stiger snabbt till bastunivå i en bil.

 • På stränder utan solskydd – låt hunden ligga under parasoll.

 • Hunden ska alltid ha tillgång till vatten.

 • Ge hunden mindre mat och endast på kvällen.

 • Doppa eller bada hundens tassar och kropp.

 • Undvik träning och lek under dagens varmaste timmar. Rasta eller promenera bara.

 • Om du ser en hund som är instängd i en bil och mår dåligt, försök få tag på ägaren eller polisen.Tecken på värmeslag hos en hund:


1.    Hunden är slö och ligger och flämtar.
2.    Har bleka slemhinnor. Lyft på läppen och kontrollera tandköttet. Det ska vara svagt rosa, inte blekt. (En bra idé är att undersöka hunden när den mår bra så att du vet hur tandköttet ser ut i normala fall.)
3.    Kräkningar.
Vid dessa tecken bör du omedelbart uppsöka veterinär. Åk snabbt, helst i en bil med luftkonditionering och med hunden i skugga.

Hundägare – se också upp med det här i sommar:


 • Stränder med algblomning. Undvik dem helt, låt inte ens din hund promenera där. Algerna kan bilda sådana gifter att djuret dör om de dricker vattnet.
 • Fästingar. Förebygg med antifästing-halsband som finns på apotek och i djuraffärer. Halsbandet Scalibor fungerar mot både mygg och fästingar. Det ska snurras runt då och då för att ge maximal effekt. Sök igenom hundens päls varje kväll och ta bort eventuella fästingar så snart som möjligt.

 • Ormar. De kan finnas lite över allt så det är svårt att undvika dem. Ladda gärna upp med kortisontabletter (be veterinären skriva ut) hemma eftersom en ormbiten hund behöver få vård snabbt.

 • Hund med på sjön? Glöm inte hundflytvästen! Även om de flesta hundar kan simma är det inte säkert att de orkar ta sig i land om olyckan är framme. De kan vara förvirrade eller ha fått ett slag mot huvudet.
 • ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.