Det är en dramatisk försämring i relationerna mellan USA och Kina vi bevittnat detta coronans år 2020.
Det har gått från handelskrig och teknologikrig till det många nu beskriver som ett begynnande kallt krig.
USA har stora problem med coronautbrottet och när president Donald Trump skyller problemen på Kina har han i bland använt militära liknelser. Han har kallat viruset för en ”attack”.
– Detta är den värsta attack vi upplevt. Det är värre än Pearl Harbor, det är värre än World Trade Center.
Sommaren har bjudit på ökad spänning i bland annat Sydkinesiska sjön där Kina byggt militärbaser på konstgjorda öar och dit USA skickade två hangarfartyg i juli. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har trappat upp retoriken och kallat Kinas närvaro för illegal.
Samtidigt stiger oron i Taiwan, inte minst efter utvecklingen i Hongkong. Kinesiskt stridsflyg har flera gånger närmat sig taiwanesiskt luftrum med provocerande manövrar. Kina har rustat upp och producerat en rad nya landstigningsfartyg och förstärkt sina marinkårsförband.
Taiwan har å sin sida just genomfört det största köpet av amerikanska stridsflygplan sedan 1992 och ska höja försvarsbudgeten med tio procent.
Det råder ingen tvekan om att Kina - både ekonomiskt och militärt - börjar bli en allvarlig rival till USA. Den typen av rivalitet har genom historien gång på gång slutat i militär konflikt.

USA:s spenderar fortfarande lika mycket på sitt försvar som de tio efterföljande länderna tillsammans, så det kan tyckas självklart att Kina inte skulle han en chans ifall en militär konflikt skulle utbryta.
Men Christian Brose varnar i sin bok ”Kill Chain” för att det inte stämmer. Brose var tidigare rådgivare åt senator John McCain och boken har fått en hel del uppmärksamhet i USA under sommaren.
Brose citerar i sin bok David Ochmanek som var högt uppsatt i Pentagon under Obama-administrationen. Pentagon har flera gånger simulerat ett krig mellan USA och Kina. Brose skriver:
”Över det senaste decenniet har vi ett nästan perfekt resultat: Vi har förlorat så gott som varenda gång.”
Orsaken är, enligt Brose, att USA fortsatt satsa på dyra, traditionella plattformar som hangarfartyg och avancerade stridsflygplan. Kina har i stället valt att lägga resurserna på bland annat artificiell intelligens, drönare, supersnabba manövrerbara kryssningsrobotar. Nya typer av vapen.
I boken skisserar han hur en plötslig militärkonflikt troligen skulle utveckla sig. Det kan börja med en dödlig incident i Sydkinesiska sjön eller en kinesisk attack mot Taiwan. Sedan trappas det snabbt upp.
Kineserna stör eller förstör amerikanska spion- och kommunikationssatelliter. Det och cyberattacker skapar kaos. Amerikanska baser nära Kina - på Guam och i Japan - slås sedan ut med kinesiska precisionsrobotar.
USA behöver dra tillbaka sina hangarfartyg från närområdet eftersom de är sårbara för kinesiska DF-21 och DF-26-robotar, även kallade ”hangarfartygsdödare”. Det är precis vad de utvecklats för.

USA:s mest moderna stridsflygplan - av typen F-35 och F-22 - har en begränsad räckvidd och behöver oftast lufttankas för att nå sina mål. Men lufttankningsflygplan är väldigt sårbara för kinesiska attacker.
Det är ungefär så där krigsspelen har utvecklat sig. De som alltså Kina vunnit. Visst, USA kan alltid använda kärnvapen men det vore ett val med bara förlorare.
Kina har i första hand som mål att förhindra amerikansk militär överlägsenhet i sitt eget närområde. Men Kina håller på att expandera, skaffa sig militärbaser även i exempelvis Afrika och Kinas flotta är i dag världens största.
Få tror att Kina eller USA planerar gå till militärt anfall mot varandra. Men risken för misstag finns alltid. År 2001 dödades exempelvis en kinesisk stridspilot sedan hans plan kolliderat med ett amerikanskt spionflygplan som i sin tur tvingades nödlanda på den kinesiska ön Hainan. En sådan händelse i dag, skulle vara mycket farligare.
Men även den kinesiska ledningen verkar inse att en militär konflikt med USA inte ligger i landets intresse. Enligt South China Morning Post har kinesiska stridspiloter och befälhavare på örlogsfartyg nyligen fått order om att ”inte avlossa det första skottet”.
Amerikanska befälhavare har sedan tidigare samma stående order. Måtte det räcka.