Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD backar rejält – Moderaterna går om

Centerpartiets partildare Annie Lööf.
Foto: LISA MATTISSON
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Gustav Fridolin, ett av Miljöpartiets två språkrör.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Isabella Lövin, en av Miljöpartiets två språkrör.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
1 / 10

Ulf Kristersson och Moderaterna är den stora vinnaren i SCB:s stora partisympatiundersökning, som presenterades på tisdagsmorgonen. I jämförelse med mätningen i maj ökar stödet för Moderaterna med 4,1 procentenheter. Samtidigt backar Sverigedemokraterna med 3,6 procentenheter. Därmed är M återigen om SD. 

– De gör sig själva mindre relevanta, säger statsvetaren Jenny Madestam om SD:s nedgång. 

Moderaterna går fram i opinionen. I den stora SCB-mätningen går de fram över fyra procentenheter sedan i maj. De får främst sina väljare från Sverigedemokraterna, som  backar med 3,6 procentenheter. 

– Sverigedemokraternas framgång är att de har flyttat partiernas ställning i frågan om en mer restriktiv flyktingpolitik, samtidigt som de gör sig själva mindre relevanta, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Även Centerpartiet, som nått stora framgångar i opinionen sedan valet 2014, backar med 1,8 procentenheter. 

Resultatet i den nya undersökningen från SCB jämfört med resultaten från en tidigare mätning i maj.

– SCB och andra opinionsmätningar visar att Centerpartiet har stöd av runt 10 procent av väljarkåren. Det är långt över valresultatet, och den största ökningen något parti har sedan 2014. Det finns klara möjligheter till en valseger för alliansen 2018. Men det är långt kvar till 9 september, och mycket kan hända i opinionen fram till valet, säger Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.

Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, och landar på 3,2 procent. Likaså Miljöpartiet, som hamnar på 3,8 procent. Där har de flesta, 1,4 procent sedan valet 2014, i stället gått till Socialdemokraterna, som blir det största partiet och som ökar med 1,5 procentenheter sedan mätningen i maj.

– Stefan Löfven-effekt i SCB:n. Höjt barnbidrag, sänkt pensionärsskatt och stora satsningar på fler lärare, undersköterskor och poliser gör skillnad. Ser fram emot en tydlig valrörelse mellan S och M, den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. 

– Vi har minskat 0,7 sedan förra mätningen. Det är naturligtvis tråkigt. Det går bra för Sverige, och det är vi stolta över. Vi upplever själva ett starkt politiskt självförtroende och har haft en framgångsrik höst med stora gröna reformer i den grönaste budgeten någonsin. Vi har genomfört bland annat flygskatt, klimatpengar och en överenskommelse om ensamkommande flyktingbarn. Våra frågor är viktiga, och vi vet att väljarna håller med om det. Vi är vana att jobba hårt, och kommer att fortsätta jobba på, säger Amanda Lind, partisekreterare Miljöpartiet.

Statistiska centralbyråns väljarmätning är den största som görs i Sverige och presenteras två gånger per år. 

– Det här är den undersökning som partierna använder som den riktiga temperaturmätningen inför riksdagsvalet. Man ser att det är något som har hänt, Moderaterna har hämtat upp hos väljarna. Kristdemokraterna och Miljöpartiet behöver fundera över hur de ska göra sig relevanta inför valet, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Åtta regioner finns med

Svaren, som kommit in via webb och telefon, presenteras för hela riket samt efter kön. Nytt för i år är även att den redovisas för åtta regioner. Tisdagens partisympatiundersökning visar att Moderaternas stöd är som starkast i Stockholms län samt Stockholms kommun, där de får 31,8 respektive 25,6 procent. Sverigedemokraterna är starkast i Sydsverige, där de blir näst största parti med 20,5 procent. Regionalt är Socialdemokraterna störst i alla utom en region, som är Stockholms län.

– Exponeringen är extremt viktig för att väljarna ska veta att man finns, vilket speglas i de här siffrorna. Socialdemokraterna har varit mer synliga, och jag tror att det som hände med Transportstyrelsen har varit viktigt, säger Jenny Madestam.

Jämnt mellan blocken

Tidigare undersökningar visar att det är jämnt mellan de två traditionella blocken. I den förra mätningen från SCB, som presenterades den första juni, fick regeringspartierna tillsammans 35,6 procent mot alliansens 37,6. Sett till blocken leder de tre rödgröna partierna fortfarande över de fyra partierna i alliansen med 43,4 mot 39,2 procent i denna mätning. 


I en första version av denna text skrev vi att Centerpartiet var den stora vinnaren i denna undersökning. Det stämmer inte, då den siffran utgick från skillnaden mot valet 2014.


Hur gick det i mätningen publicerad december 2017?

Centerpartiet 9,5% (-1,8%)

Liberalerna 4,2% (-0,8%)

Moderaterna 22,2% (+4,1%)

Kristdemokraterna 3,1% (-0,1%)

Socialdemokraterna 32,6% (+1,5%)

Vänsterpartiet 7,0% (+0,7%)

Miljöpartiet 3,8% (-0,7%)

Sverigedemokraterna 14,8% (–3,6%)

Övriga 2,6 (+0,4)

Så går mätningen till

Partisympatiundersökningen är en urvalsundersökning, med ett slumpmässigt urval på cirka 9 000 röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Insamlingen sker genom telefonintervjuer och en webbenkät och pågick från den 27 oktober till och med den 28 november. Partisympatiundersökningen har sedan 1972 genomförts två gånger om året.

På fredag publicerar SCB resten av undersökningen utifrån partisympatier, där SCB gör nedbrytningar på olika väljargrupper som ålder, kön och yrke.

Källa: SCB

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.