Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skulle Noppe hyllas på 70-årsdagen

Planerade sin 70-˚rsfest. Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt skulle fyllt 70 år i dag. Hans änka Lee Lewenhaupt hade tillsammans med festfixaren Johan Petré planerat en överraskningsfest. Samtidigt hade Noppe själv planer på att ha en gemensam fest med två vänner, som också skulle fylla 70, senare under året.Foto: Julia Dansarie
Foto: JULIA DANSARIE
”Det blir svårt att samla alla vänner mitt under semestern”, säger Anders Lettström, en av Noppes närmsta vänner.
Festfixaren Johan Petré hade tillsammans med änkan Lee börjat planera en överraskningsfest på Noppes 70-årsdag.
Björn Tarras-Wahlberg.
Foto: / GUGGE ZELANDER KVÄLLSPOSTEN
Christian "Kicken" Lundqvist.
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS

Kungavännen Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt skulle ha fyllt 70 på tisdagen.

Sedan länge fanns en 70-årsfest planerad av änkan Lee Lewenhaupt där delar av societeten skulle bjudas - men den blir nu inte av.

– Alla kommer nu att vara utspridda på olika håll så det fungerar inte, säger vännen Anders Lettström.

Nu framkommer att Noppe också planerade en gemensam 70-årsfest i oktober tillsammans med två andra adelsmän, för att återskapa deras gemensamma 40-årsfest på godset Gäddeholm.

Adelsmannen, nöjesprofilen och tillika en av kung Carl Gustafs bästa vänner, Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt, hittades drunknad 1 mars utanför Djurgården i Stockholm.

Länge var han central i Sveriges nöjes- näringslivselit, inte minst för den mytomspunna medlemsklubben "Noppe Bar & Restaurang" som han ägde och drev.


LÄS MER: Änkan Lees första ord efter Noppes död 


Familjen har valt att vara öppen om att Noppe själv tog beslutet att dö.

Familjen hade planerat fest för Noppe

1 augusti skulle han ha fyllt 70 år - och familjen och den närmsta kretsen hade en födelsedagsfest planerad. 

Festfixaren Johan Petré, vd på Petré Event, har tidigare berättat om hur han och Noppes änka Lee Lewenhaupt, 57, innan hans död planerade en överraskningsfest för 70-årsdagen.

Festfixaren Johan Petré var inblandad i planeringen inför Noppes födelsedagsfest, som aldrig böev av.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Vi hade pratat om att vi skulle fixa något. Men vi hade inte kommit särskilt långt i planeringen, men vi hade diskuterat det. Vi hade kunnat göra en fantastisk fest för Noppe. Det hade varit otroligt kul, har Johan Petré tidigare sagt.

Ingen minnesstund på födelsedagen

Men Noppes död satte stopp för planerna på en fest. Likaså har familjen valt att inte heller hålla en minnesstund tillsammans med vänkretsen på födelsedagen.

Skälet är att det är högsommar och många är på semester, och att det därför blir praktiskt svårt att få folk att komma.

Noppe var nära vän med kungen

Affärsmannen och kungavännen Anders Lettström, 69, var en av Noppes närmsta vänner. Han har varit med i diskussionen tillsammans med Noppes änka Lee Lewenhaupt.

– Vi har diskuterat det, men på grund av att det sker mitt under semestern så kommer det bli svårt att samla alla vänner, säger han. Familjen planerar dock att hedra Noppes minne, säger han.

Anders Lettström var en av Noppe Lewenhaupts närmaste vänner.
Foto: Olle Sporrong

– Lee hade ursprungligen planen om en större aktivitet på minnesdagen för Noppe. Och det är ju trevligt men det måste ju finnas förutsättningar att de närmaste vännerna kan få en chans att komma dit. 1 augusti , Noppes födelsedag , var den ursprungliga idén, förklarar Anders Lettström vidare.

Noppe höll 40-årsfest på Gäddeholm

Att Noppe fyllde år 1 augusti gjorde det ständigt problematiskt att dra ihop vänner till födelsedagsfester. När han 1987 fyllde 40 år slog han ihop festen med två nära vänner, Torgils Bonde och Raoul Hamilton. De är alla födda samma år, men de två andra i oktober.

Därför hölls den gemensamma 40-årsfesten i oktober det året på Noppes slott Gäddeholm, strax utanför Västerås.

Släktgodset såldes 1997 och är inte längre i familjen Lewenhaupts ägo.

Anders Lettström: "Bestörta"

Enligt Anders Lettström fanns en ursprunglig plan att de tre adelsmännen skulle upprepa tillställningen och sammanstråla för en gemensam 70-årsfest någon annanstans, men inte heller den kommer att bli av.

– Alla är ju nu väldigt bestörta över det som hänt. 70-årskalaset fanns planerat att vara i oktober, med Torgils och Raoul, säger Anders Lettström.

Noppe Lewenhaupt anordnade en sommarfest varje år.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Varken Torgils Bonde eller Raoul Hamilton vill i dag kommentera uppgifterna om den planerade festen.

Noppe var känd för att varje sommar anordna en traditionell sommarfest på Café Opera i Stockholm. Gräddan av den svenska eliten var bjuden.

Höll fest till Noppes ära

I år valde Lee Lewenhaupt och hennes son - Noppes styvson - Leonard Johansson, 29, att anordna festen till hans ära. Den kom att bli en minnesstund för Noppe.

Noppes vän, direktören och aktivisten Björn Tarras-Wahlberg, 74, var där.

– Där höll man minnestal för honom och skålade och så där. Han styvson talade, säger han och berättar att det var en fin tillställning.

Vännerna: Kommer tänka på honom

Många av Noppes nära vänner säger att hans 70-årsdag kommer att kännas jobbig - och bli tung utan hans närvaro.

En av dem som stod Noppe nära är musikern Christian ”Kicken” Lundqvist, 45.

– Det är ju hans födelsedag, alla kommer ju självklart att tänka på honom då, säger han.

– Man kommer aldrig att sluta tänka på honom, säger Christian ”Kicken” Lundqvist.
Foto: PAVEL MAIRA / PAVEL MAIRA; EXPRESSEN

– Alla minns ju honom hela tiden. Det har ju gått så kort tid (sedan han dog). Det kommer att ta många år. Eller man kommer aldrig att sluta tänka på honom. Så är det bara, förklarar han.

Men varje högtidsdag utan Noppe blir också ett steg mot ett avslut i sorgearbetet, menar han.

– Det blir tufft att det blir en 70-årsdag utan hans riktiga närvaro. Men samtidigt, sommarfest, födelsedag, julafton, varje gång man kommer över det, alla högtiderna, blir det som att ta ett steg vidare, säger Kicken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.