Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så skulle helikopterrånarna lura polisen

Helikopterrånarna gjorde flera stopp på sin flykt undan polisen - och bytte pilot två gånger. Kartgrafiken i länken intill visar förloppet - steg för steg.
Helikopterrånarna gjorde flera stopp på sin flykt undan polisen - och bytte pilot två gånger.
- De ville sprida riskerna, dumpa rånare och rånbyte på olika ställen, säger kriminolog Jerzy Sarnecki.
Kartgrafiken i länken intill visar förloppet - steg för steg.

FAKTA

Rånet mot G4S i Västberga gick blixtsnabbt.
På 25 minuter hann helikopterrånarna landa på taket, krossa glaset och ta sig ner i pengadepån, där man lade beslag på bytet - runt 65 miljoner kronor.

Körde i två timmar

Men i stället för att snabbt gå under jorden, valde rånarna att köra runt i helikoptern - helt öppet - i två timmar. Den långa utdragna flykten från värdedepån över staden väcker flera frågor.
Rånarnas flykt gick först västerut. De landade vid Kanaanbadet intill Grimstaskogen, där man bytte pilot. Sedan gick flykten vidare - in mot Stockholms centrala delar och stora Skuggan ute på norra Djurgården. Enligt uppgift har rånarna gjort ytterligare två stopp under flykten.
Varg Gyllander, rikskriminalpolisens presstalesman, säger:
- Om flyktsättet uppfattas konstigt eller inte kommenterar vi inte. Vi befinner oss i ett mycket intensivt skede av utredningen och ger inga kommentarer om utredningen alls.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är övertygad om att rånarna kalkylerat med risken att åka fast och dömas till fängelse.

Ville säkra pengarna

Kriminolog Jerzy Sarnecki. Foto: Christian ÖrnbergDärför hade de en plan:
- De ville säkra pengarna och sprida riskerna. Dumpa pengar och kumpaner på olika platser. När de väl kommer ut i friheten igen finns pengarna kvar. Det är min teori. Orsaken till att de var så pass kalla beror också på att de hade en plan. De hade satt polisens helikoptrar ur spel genom att placera en misstänkt bombattrapp utanför hangardörren och de hade slängt ut fotanglar runt värdedepån.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!