Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skulle de slå till mot Jyllands-Postens redaktion

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Terroristerna skulle skjuta vilt omkring sig -  och ta gisslan. Precis som i Bombay-angreppet när 166 personer dödades för två år sedan. Den slutsatsen drar säkerhetspolis och terrorexperter. - De planerade att försöka döda så många som möjligt, säger Jakob Scharf, chef för danska säkerhetspolisen PET.

De fem männen var beväpnade med automatvapen, ljuddämpare, ammunition och buntband. Och den danska och svenska säkerhetspolisen är övertygade om att de hade internationella kontakter. Nu misstänks den svensk-danska cellen i Köpenhamn ha kontakter med superterroristen David Headley. Den 50-årige amerikansk-pakistaniern, som planlade massmordet i indiska Bombay 2008, sitter i dag i ett fängelse i Chicago i USA.

 Enligt säkerhetspolisen var planen att storma tidningshuset vid Rådhuspladsen, precis som Headley tidigare hade planerat. Han var förra året i Stockholm för att värva terrorister, uppger Jyllands-Posten, den tidning som är själva målet för de planerade attackerna.

 - Vi kan inte utesluta att det finns en förbindelse till Headley, säger Jakob Scharf, chef för den danska säkerhetspolisen PET.

 Bombay-massakern var förebilden.

 - Det är vår uppfattning att planen var att komma in i byggnaden till Jyllands-Posten och göra en attack i "Bombay-stil". Det är en typ av terrorattack som vi har sett föredras av  terrorister, säger Jakob Scharf.

Tio platser attackerades

 I Bombay attackerades tio platser samtidigt med automatvapen och bomber. Bland annat gick två män in på tågstationen CST med AK47:or och dödade 58 personer och skadade 104. Totalt dödades 166 personer.

 - Det ligger mycket nära till hands att det finns en koppling mellan Headley, en av hans kända kontakter i Stockholm och de fyra som reste ned till Köpenhamn, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

 De fem gripna skulle beväpnade med automatvapen forcera vakt och säkerhetsdörrar i det klassiska tidningshuset där tre av Danmarks största tidningar har sina kontor: Jyllands-Posten, Politiken och Ekstra Bladet.

Skulle ta gisslan

 Där skulle de öppna eld med automatvapen.

 Männen hade också med sig buntband, starka plastband som enligt danska säkerhetspolisen kan användas som handbojor. Dessa skulle kunna användas för att ta gisslan och tvinga medarbetare att öppna låsta dörrar i byggnaden.

 - Det var den taktiken man använde i Bombay vid den stora massakern 2008, säger Lars  Erslev Andersen, forskare vid Danska institutet för internationella studier, till danska TV2.

 Danska polisen har färskt i minne hur terroristen David Headley planerade en jätteattack på Jyllands-Posten förra året. Han var i Stockholm i augusti 2009 och mötte en svensk-marockansk man, "Farid", som sedan inte ville delta eftersom han kände sig övervakad av Säpo, enligt Jyllands-Posten som citerar en indisk underrättelserapport.

 Massakern skulle bli blodig.

 -  Han planerade att storma huset, ta journalister som gisslan och skära huvudet av dem en efter en, säger Magnus Ranstorp.

 Enligt ett uttalande från det amerikanska justitiedepartementet har terroristen erkänt att målet var att halshugga fångarna och kasta ut deras huvuden på Rådhuspladsen.

 Säkerhetspolisen är säkra på att de hann stoppa ett av de värsta terrordåden någonsin i Danmark.

 Jyllands-Posten, som publicerade de kontroversiella Muhammedteckningarna 2005 var den främsta måltavlan för attacken.

 Det är femte gången bara i år som säkerhetspolisen lyckas stoppa attentatsplaner mot Jyllands-Posten och konstnären Knut Westergaard som gjorde Muhammedkarikatyrerna.

 -  Det är förfärande för våra medarbetare och deras familjer att återigen se att deras arbetsplats är hotad, säger chefredaktören Lars Munch.

 -  Vi har sedan tidigare höjt säkerhetsnivån på Jyllands-Posten och är i kontakt med PET om det, säger Lars Munch till den egna tidningen.

"Hade skjutit vilt"

 Just nu byggs entrén om för att en säkerhetssluss ska installeras. Det gjorde att det var extra lätt att ta sig in i byggnaden.

 Jan Jensen, chefredaktör på Ekstra Bladet, är skakad:

 - De hade väl skjutit vilt på alla de mötte i trappan. De kunde ju inte veta vilken tidning vi jobbar på, säger Jan Jensen.

 - Från receptionen på bottenvåningen är det bara att gå direkt in i personalrestaurangen. Där är det alltid massor med människor, säger han.

FAKTA

I tidningshuset vid Rådhusplatsen i Köpenhamn ligger tre tidningar: Jyllands-Posten, Politiken och Ekstrabladet. I huset arbetar cirka 1 000 personer
Jyllands-Postens redaktion, terroristernas mål, ligger på andra våningen. Terroristerna planerade enligt säkerhetspolisen att öppna eld och - om de följer tidigare terrorplaner - skära huvudet av sina fångar.
Här skulle terroristerna lätt kunna ta sig in genom en tillfällig ingång. Just nu byggs entrén om för att en säkerhetssluss ska installeras.
Innanför entrén finns personalrestaurangen där det alltid är fullt med folk. Ett lätt mål för terroristerna. Männen hade med sig buntband, som kan användas som handbojor. Dessa kan användas för att ta gisslan och tvinga medarbetare att öppna låsta dörrar in till byggnaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.