Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skriver världen om kaoset i Sveriges riksdag

Sveriges första kvinnliga statsminister – i sju timmar.
Magdalena Andersson blev vald till och avgick som statsminister. Världens dom är hård.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Magdalena Andersson valdes till statsminister – men fick fler nej än ja.

Sedan föll hennes budget, ett parti lämnade regeringen och hon själv begärde sitt entledigande.

De snabba och röriga turerna i svensk politik har fått stor uppmärksamhet runtom i världen.

Världens medier uppmärksammar kaoset i den svenska riksdagen under onsdagen. Rubrikerna är ofta likartade, som BBC:s ”Sveriges första kvinnliga statsminister avgår timmar efter utnämningen”, vars reporter Maddy Savage berättar att Magdalena Andersson sannolikt kommer att vinna en kommande omröstning om statsministerposten: 

”Men hon kommer att hamna i en sårbar position som ledare för en bräcklig minoritetsregering”, skriver hon.

Washington Post konstaterar krasst: ”Sverige valde sin första kvinnliga ledare. Hon avgick några timmar senare”, medan Reuters skriver om att budgetkrisen slog till på dag ett för Sveriges första kvinnliga statsminister”.

Politiksajten Politico kallar dagen för turbulent, även med Sveriges röriga mått mätt och skriver att talman Andreas Norlén sannolikt kommer att utlysa en ny omröstning kring Magdalena Anderssons vara eller inte vara som statsminister – men denna gång som ledare för en liten enpartiregering. 

Grannländerna kritiska till kaoset

Under rubriken ”Nu börjar spelet” i norska Dagbladet kallar statsvetarprofessor Anders Todal Jenssen situationen för dramatisk.

– Nu börjar spelet om vem som kan ordna en fungerande regering och då blir det snabbt en diskussion om vem som ska regera på den budget som har bestämts, säger han.

Danska Politiken skriver flera artiklar om dramatiken. Under rubriken ”Därför gick det så galet på det som skulle vara triumfens dag” analyserar Kristina Olsson utvecklingen: ”Den kaotiska processen... ger väljarna bilden av en regering som inte har kontroll över vare sig sina förhandlingspartners eller sitt regeringsunderlag.” I en annan rubrik kallar Politiken utvecklingen för ett ”våldsamt drama”. Även danska Berlingske använder hårda ord för att beskriva situationen. I en analys under rubriken ”En blågul politisk fars. Vem ska egentligen styra Sverige?” skriver tidningen att politisk kaos råder i Sverige och att de röda och blå kämpar om makten, men vill hellre utradera varandra än att bedriva politik.

Ulf Kristersson: ”Vad var det jag sa?!”

Riksdagen röstade för budgetförslaget från M, KD och SD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.