Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Ylva Johansson rädda hem toppjobbet

Expressens Johan Ronge har pratat med Ylva Johansson om den tuffa utfrågningen.
Ylva Johansson fick underkänt efter utfrågningen i parlamentet.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu måste Ylva Johansson besvara ett antal frågor inom 48 timmar för att kunna bli kommissionär.
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ylva Johansson (S) fick icke godkänt efter utfrågningen i EU-parlamentet. 

Om hon ska ha en chans att bli EU-kommissionär gäller det att hon klarar hemläxan – ett antal frågor inom migrations- och asylområdet som hon har 48 timmar på sig att besvara. 

– Jag tror det här har att göra med att det är en så laddad portfölj, säger Ylva Johansson. 

Ylva Johansson lämnade jobbet som arbetsmarknadsminister i regeringen Löfven för att kandidera som Sveriges EU-kommissionär i migrations- och asylfrågor. 

Sedan tre veckor tillbaka är Bryssel hennes hem. 

– Än så länge bor jag på lägenhetshotell och det är faktiskt vansinnigt tråkigt. Men jag har hittat lägenhet och så fort jag är godkänd kommer jag att skriva kontrakt, säger Yla Johansson. 

”Det kändes bra”

Under tisdagseftermiddagen kom det första tuffa testet under en flera timmar lång utfrågning i EU-parlamentet. 

– Jag är nöjd med min insats. Jag tycker att jag höll mig till den linje som jag hade tänkt mig från början. Det kändes bra. Det var naturligtvis ansträngande men jag tycker också det är roligt. Frågorna var inte tuffare än vad jag hade trott. Det känns som att det finns en dialog som lägger grund för det samarbete vi ska ha under de kommande fem åren, säger Ylva Johansson ett dygn senare. 

Nya frågorna: ”Jag har 48 timmar på mig att svara”

Ändå fick Ylva Johansson underkänt efter utfrågningen. Under onsdagskvällen kommer hon därför få ta emot ett skriftligt frågebatteri kring EU:s mest polariserande områden. 

– Jag har inte fått frågorna än och vet inte hur många det kommer vara. Jag får sedan 48 timmar på mig att svara. Jag blev helt godkänd i det som gäller min personliga kompetens och lämplighet för uppdraget. Där hade man inga anmärkningar. Utan man vill ha svar på politikens innehåll. 

Varför lät de sig inte nöjas under utfrågningen? 

– Jag tror det här har att göra med att det är en så laddad portfölj. Det var likadant för tio år sedan då Cecilia Malmström (L) fick den här portföljen. Hon fick också extra frågor efter mötet i utskottet. Och nu är migrationsfrågorna ännu mer laddade än de var för tio år sedan. 

Ylva Johansson: ”De som har en väldigt negativ syn på invandrare”

Den huvudsakliga kritiken mot Ylva Johansson handlade om att hon bad att få återkomma i frågor efter att ha talat med partigrupperna. 

Kommer du ha en annan strategi när du besvarar de skriftliga frågorna, och inte skriva att du ska återkomma med svar? 

– Jag får se vad det är för typ av frågor men jag vill inte helt byta strategi. Men det är klart att jag tar frågorna på stort allvar och att jag ska besvara dem. 

I går fick inte Ylva Johansson godkänt i utfrågningen.

Under tisdagseftermiddagens utfrågning fick Ylva Johansson bland annat frågan om hon ville exportera den svenska invandringspolitiken, som beskrevs som kaosartad, till Europa, av den danska parlamentarikern Peter Kofod. 

– Han representerar ju Dansk folkeparti och de partierna finns ju också representerade, de som har en väldigt negativ syn på invandrare. 

Om ”Mission impossible”: ”Vissa kallar det så”

Hur svår blir din medlingsroll som kommissionär? 

– Inte särskilt svår. Jag har jobbat med många olika partier hemma också. Jag var den som satt när vi gjorde en sexpartiöverenskommelse i migrationsfrågan 2015, så det är inget nytt. 

Hon har fått en portfölj som är låst och ingen har ännu hittat nyckeln. 

– Det finns en svårighet i det här. Det är att det under tre år har legat förslag på bordet om asylpolitiken, som är helt låsta i ministerrådet mellan medlemsländerna. Och mitt uppdrag från Ursula von der Leyen (tillträder som EU-kommissionens ordförande den 1 november) är att jag ska lösa upp denna knut och få en ny pakt om migration och asyl. 

Mission Impossible? 

– Det finns vissa som kallar det så. Och det är klart att om jag ska låsa upp ett sådant här läge så kommer jag att behöva förhandla med olika medlemsländer och med olika partigrupper i parlamentet. Då ligger det i sakens natur att jag inte vill låsa mig innan jag satt i gång det arbetet, för då har jag sämre möjligheter att lyckas lösa upp de här knutarna. Medan parlamentet förstå vill ha klara svar på alla frågor om hur det ska bli. Så där finns en viss inbyggd motsättning. 

Så laddar Ylva Johansson batterierna

Känns det Kafkalikt? 

– Nej, det kan jag inte säga. Min stil är att jag inte vill lova något som jag inte kan hålla. Och på det här området är det väldigt svårt att veta på vilket sätt det ska gå att komma fram med förslag. 

Hur gör du för att ladda batterierna? 

– Det vanliga är att jag går på fotboll och kollar på Hammarby, säger Ylva Johansson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.