Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska svenskarna agera om det blir krig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dan Eliasson, generaldirektör MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickas ut till 4,8 miljoner hushåll
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I veckan landar broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i brevlådan hos 4,8 miljoner svenskar. 

En samhällsinformation som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickar ut. 

– Tänk efter före så att du, om någonting händer, har mat och vatten hemma, säger generaldirektören Dan Eliasson till SVT Nyheter.  

Senast staten skickade ut samhällsinformation om hur medborgarna ska agera under svåra samhällssituationer var 1961. 

Nu är det alltså dags igen. I veckan skickas broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige.

Checklistan för din hemberedskap.

Måste vara förberedda 

– Vi kan råka ut för samhällskriser, och då behöver vi vara förberedda för att kunna klara oss själva i några dagar innan samhällets resurser kommer till oss för att hjälpa oss, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB till SVT Nyheter.  

I broschyren finns råd om att till exempel se till att ha mat och vatten hemma så att man klarar sig under några dagar utan hjälp från samhället. Där finns även tips om hur man kan kommunicera med sin omvärld i svåra situationer.  

När broschyren senast delades ut låg fokus på hur medborgarna skulle klara sig i händelse av krig och vad man skulle göra för att ta skydd undan en atombomb exempelvis. 

Sedan dess har tiderna förändrats och broschyren i 2018 års tappning har i stället fokus på civila kriser, hur svenskarna ska klara sig från terror och falska nyheter exempelvis. 

Samhället sårbart 

– Samhället blir hela tiden mer sårbart. Ju mer beroende vi blir utav el och internet, desto allvarligare blir konsekvenserna om det blir problem med försörjning av el eller internet, säger Dan Eliasson till SVT Nyheter.

Han menar att broschyren ska ses som ett uttryck för samhällets omtanke, och att man som medborgare inte ska bli rädd för informationen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.