Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Sofia sitta
under Nobelfesten

Silvia och kungen.
Foto: Justina Rosengren
Victoria och Daniel.
Foto: Calle Lidstrã M
Madeleine och Chris O'Neill.
Foto: Robert Eklund
Carl Philip och Sofia.
Foto: Tommy Pedersen

Här är bordsplaceringen för Nobelfesten och banketten i Blå hallen i morgon kväll.

Sofia Hellqvist får på sin premiär sitta bredvid sin Carl Philip och riksdagens talman Urban Ahlin.

- Alla i familjen ser väldigt mycket fram emot Nobelfestligheterna, berättar Margareta Thorgren.

Sofia Hellqvist gör i morgon en historisk debut på Nobelfesten. För första gången får hon gå med sin prins Carl Philip till årets absolut största kungliga högtid. Kungen har tidigare lättat upp på regelverket och låtit Sofia Hellqvist vara med nu senast på både representationsmiddag på Slottet och även vid riksmötets öppnande i september.

Men Nobelfesten i morgon slår det mesta som Sofia Hellqvist har varit inbjuden till. Hon ska få vara med Carl Philip vid både prisutdelningen i Konserthuset och senare banketten i Blå hallen i Stadshuset.

Urban Ahlin till granne

Hur Sofia Hellqvist ska få sitta inne vid den storslagna middagen har fram tills nu varit en väl förborgad hemlighet, men i dag på förmiddagen släpptes hela bordsplaceringen och av den framgår att prins Carl Philips fästmö får sin prins bredvid och på andra sidan Urban Ahlin, riksdagens talman.

Carl Philip får vid sin andra sida Yuki Nakamura, hustru till Nobelpristagaren i fysik Shuji Nakamura och Chris O'Neill som också gör debut på Nobelfesten har två av Nobelspristagarnas respektive vid sina sidor av bordet - Kasumi Amano, hustru till Hiroshi Amano, och Na Ji, hustru till doktor Eric Betzig.

Kungen och drottning Silvia som alltid sitter i mitten av hedersbordet har alltid någon av pristagarna som respektive bordsdam och bordskavaljer. Som brukligt har drottningen på sin vänstra sida Carl-Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsen, och på sin andra sida Hirsohi Amano, pristagare i fysik. Kungen har Carl-Henrik Heldins hustru Evi som bordsdam och pristagaren i medicin och fysiologi May-Britt Moser.

"Speciellt i år "

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har pristagaren i kemi, Eric Betzig mellan sig och prins Daniel har på sin ena sida pristagaren May-Britt Moser - hon sitter mellan kungen och prins Daniel.

- Det är speciellt i år när så många i familjen kan samlas, säger Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Kungen berättade själv i förra veckan under statsbesöket i Frankrike att han "såg väldigt mycket fram emot festen".

- Det brukar vara lika lättsamt och avslappnat. Väldigt trevligt, menade kungen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.