Silvia och kungen. Foto: Justina RosengrenSilvia och kungen. Foto: Justina Rosengren
Silvia och kungen.  Foto: Justina Rosengren
Victoria och Daniel. Foto: Calle Lidstrã MVictoria och Daniel. Foto: Calle Lidstrã M
Victoria och Daniel.  Foto: Calle Lidstrã M
Madeleine och Chris O'Neill. Foto: Robert EklundMadeleine och Chris O'Neill. Foto: Robert Eklund
Madeleine och Chris O'Neill.  Foto: Robert Eklund
Carl Philip och Sofia. Foto: Tommy PedersenCarl Philip och Sofia. Foto: Tommy Pedersen
Carl Philip och Sofia.  Foto: Tommy Pedersen

Så ska Sofia sitta
under Nobelfesten

Publicerad

Här är bordsplaceringen för Nobelfesten och banketten i Blå hallen i morgon kväll.

Sofia Hellqvist får på sin premiär sitta bredvid sin Carl Philip och riksdagens talman Urban Ahlin.

- Alla i familjen ser väldigt mycket fram emot Nobelfestligheterna, berättar Margareta Thorgren.

Sofia Hellqvist gör i morgon en historisk debut på Nobelfesten. För första gången får hon gå med sin prins Carl Philip till årets absolut största kungliga högtid. Kungen har tidigare lättat upp på regelverket och låtit Sofia Hellqvist vara med nu senast på både representationsmiddag på Slottet och även vid riksmötets öppnande i september.

Men Nobelfesten i morgon slår det mesta som Sofia Hellqvist har varit inbjuden till. Hon ska få vara med Carl Philip vid både prisutdelningen i Konserthuset och senare banketten i Blå hallen i Stadshuset.

Urban Ahlin till granne

Hur Sofia Hellqvist ska få sitta inne vid den storslagna middagen har fram tills nu varit en väl förborgad hemlighet, men i dag på förmiddagen släpptes hela bordsplaceringen och av den framgår att prins Carl Philips fästmö får sin prins bredvid och på andra sidan Urban Ahlin, riksdagens talman.

Carl Philip får vid sin andra sida Yuki Nakamura, hustru till Nobelpristagaren i fysik Shuji Nakamura och Chris O'Neill som också gör debut på Nobelfesten har två av Nobelspristagarnas respektive vid sina sidor av bordet - Kasumi Amano, hustru till Hiroshi Amano, och Na Ji, hustru till doktor Eric Betzig.

Kungen och drottning Silvia som alltid sitter i mitten av hedersbordet har alltid någon av pristagarna som respektive bordsdam och bordskavaljer. Som brukligt har drottningen på sin vänstra sida Carl-Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsen, och på sin andra sida Hirsohi Amano, pristagare i fysik. Kungen har Carl-Henrik Heldins hustru Evi som bordsdam och pristagaren i medicin och fysiologi May-Britt Moser.

"Speciellt i år "

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har pristagaren i kemi, Eric Betzig mellan sig och prins Daniel har på sin ena sida pristagaren May-Britt Moser - hon sitter mellan kungen och prins Daniel.

- Det är speciellt i år när så många i familjen kan samlas, säger Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Kungen berättade själv i förra veckan under statsbesöket i Frankrike att han "såg väldigt mycket fram emot festen".

- Det brukar vara lika lättsamt och avslappnat. Väldigt trevligt, menade kungen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag