Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo: ”Hotet mot Sverige är större än det varit på många år”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Thornberg var tidigare chef för Säpo, men slutade i år efter att ha efterträtt Dan Eliasson som ny rikspolischef.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Charlotte von Essen, vikarierande rikspolischef, presenterar Säpos årsbok för 2017 under en pressträff i Solna.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De extremistiska miljöerna växer i Sverige och hotet mot Sverige är större än det varit på många år.

Det mest troliga attentatshotet kommer från ensamkommande aktörer med en våldsbejakande islamistisk ideolog.

Samtidigt är ryskt spionage det största underrättelsehotet mot vårt land.

– Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger vikarierande säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

På onsdagen höll Säpo pressträff för att presentera sin årsrapport för 2017 och berätta om sitt arbete. Redan i förordet till rapporten skriver förre Säpo-chefen Anders Thornberg att "säkerhetsläget i vår del av världen har försämrats, och hotet mot Sverige är större än det varit på många år".

– Vi har haft ett år med växande extremistmiljöer. Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef.

 

LÄS MER: Antalet terrorrapporter ökade till Säpo förra året 

 

Största terrorhotet: "Ensamkommande aktörer"

Enligt den analys Säpo gjort kommer det mest troliga attentatshotet i Sverige från ensamkommande aktörer med en våldsbejakande islamistisk ideologi. "Attentaten är ofta småskaliga med enkla medel, måltavlan civil", skriver Säpo.

Charlotte von Essen förklarade att man för att stävja extremistmiljöerna så måste alla goda krafter i samhället hjälpas åt. Hon framhöll också att Säpo dagligen utbyter underrättelser med andra länder och att det ger resultat.

– Under 2017 skedde flera gripanden av terrorister runt om i Europa tack vare detta samarbete, säger von Essen.

Säpo har tidigare redogjort för att antalet individer i de våldsbejakande extremistiska miljöerna på några år ökat från hundratals till tusentals.

 

"Vi har haft ett år med växande extremistmiljöer", säger Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Vit makt-miljön tillbakadragen

När det gäller den autonoma, eller vänsterextremistiska, miljön, konstaterade Säpo att den varit ganska tillbakadragen de senaste åren.

"Vilket till stor del är polisens och Säkerhetspolisens förtjänst", uppger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, i rapporten.

Samtidigt noterar Säpo att ett nytt nordiskt autonomt nätverk grundats under året.

"Det observerades under G20-mötet i somras då våldsamma kravaller utbröt i Hamburg. Det nätverket kan vara ett embryo till en större organisation med möjligheter att lyckas etablera sig", skriver Säpo.

 

Säpos största utmaningar de kommande åren:

1. Större aktivitet i extremistmiljöer i valrörelsen 2018

2. Ökad förmåga till teknisk inhämtning hos främmande makt

3. Sannolikt en nådd kulmen för ensamagerande aktörer

Flera brister hos myndigheter

Fredrik Agemark, enhetschef på säkerhetsskydd, tog upp it-skandalen på Transportstyrelsen som briserade 2017. 

Han konstaterar att det fortfarande finns brister hos svenska myndigheter när det gäller att hanteringen av skyddsvärda uppgifter.

– Det är en avsaknad av, eller undermåliga, säkerhetsanalyser. Många myndigheter vet i dag inte riktigt vilka skyddsvärda uppgifter de sitter på, säger han.

Han säger också att Säpo ser återkommande indikationer på att främmande makt är intresserad just av denna typ av information.

Ryskt spionage största underrättelsehotet

Ryssland är fortfarande det land som spionerar mest på Sverige, konstaterar Daniel Stenling, enhetschef på kontraspionage.

– Ryssland har en god förmåga till underrättelseinhämtning, inte bara via säkerhetstjänsterna utan även exempelvis näringslivet, säger han.

Analysen är att syftet är att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut.

Fredrik Agemark, enhetschef på säkerhetsskydd.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hot och våld  mot politiker kan bli vanligare

Under pressträffen redogjorde även Säpo för hur man arbetar för att skydda valet i september – ett arbete som inleddes redan 2016. Redan i januari konstaterade Anders Thornberg att politiker i detta val löper en större risk än inför förra valet att utsättas för hot och våld.

Han uppgav att en starkt bidragande orsak till att hot och våld mot politiker kan bli vanligare är att debatten blivit mer polariserad och hätsk. Den dåvarande Säpochefen bedömde också att det finns risk för påverkan från främmande makt.

Svenska valsystemet är ”robust”

Inför det stundande valet är Säpos uppdrag att skydda demokratin, säger Susanna Trehörning, enhetschef inför valet.

– Vad är det då Sverige ska skydda? Den centrala statsledningen, att de kan genomföra sina valkampanjer som de önskar. Själva valsystemet, att vi efter genomfört val i Sverige har ett legitimt valresultat, säger hon.

Och fortsätter:

– Vi har ett robust valsystem och vår bedömning är att vi kommer att ha ett legitimt valresultat, säger hon.

Samtidigt varnar dock Säpo för att det inte går att utesluta att främmande makt kommer att utnyttja årets valrörelse för att stärka motsättningarna i samhället och försöka försvaga demokratin.

Inför det stundande valet är Säpos uppdrag att skydda demokratin, säger Susanna Trehörning, enhetschef inför valet.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Oerhörd mängd potentiella måltavlor"

Aktiviteterna i extremistmiljöerna ökar när det är valår, konstaterar Ahn-Za Hagström, senior analytiker på enheten för kontraterror. Framför allt gäller det den autonoma miljön och vikt makt-miljön.

– Att olikheterna framhävs tilltalar aktörer som redan har en ganska svartvit syn på världen, säger hon.

Men även den våldsbejakande islamistiska miljön kan vara aktiv i sammanhanget, enligt Säpo.

– Det är inte så att en viss typ av brott bara begås av en viss typ av hotaktör, säger Ahn-Za Hagström.

Samtliga extremistmiljöer har inställningen att "ändamålen helgar medlen", säger hon.

– Det finns en oerhörd mängd potentiella måltavlor och tänkbara metoder som de skulle kunna använda sig av för att påverka och skapa en känsla av att ingen kan känna sig säker.

 

LÄS MER: Säpos varning: Din mobiltelefon kan vara avlyssnad 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.