Nu planerar Margot Wallström, S, hur Donald Trump ska övertygas att gå med på svensk politik i FN:s säkerhetsråd. Foto: Axel ÖbergNu planerar Margot Wallström, S, hur Donald Trump ska övertygas att gå med på svensk politik i FN:s säkerhetsråd. Foto: Axel Öberg
Nu planerar Margot Wallström, S, hur Donald Trump ska övertygas att gå med på svensk politik i FN:s säkerhetsråd.  Foto: Axel Öberg
USA-valet 2016 ruskade om en hel värld – också den svenska regeringen. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅNUSA-valet 2016 ruskade om en hel värld – också den svenska regeringen. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
USA-valet 2016 ruskade om en hel värld – också den svenska regeringen.  Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
"Vi är många som tycker att det är väldigt svårt att komma över och bortse ifrån uttalanden som gjorts och helt uppenbara ställningstaganden. Det avslöjar en kvinnosyn" Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN"Vi är många som tycker att det är väldigt svårt att komma över och bortse ifrån uttalanden som gjorts och helt uppenbara ställningstaganden. Det avslöjar en kvinnosyn" Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Vi är många som tycker att det är väldigt svårt att komma över och bortse ifrån uttalanden som gjorts och helt uppenbara ställningstaganden. Det avslöjar en kvinnosyn" Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Wallströms oro för Trumps kvinnosyn

Publicerad

USA-valet 2016 ruskade om en hel värld – också den svenska regeringen.

Nu planerar Margot Wallström, S, nästa steg och hur Donald Trump ska övertygas att gå med på svensk politik i FN:s säkerhetsråd.

Men utrikesministern har svårt att bortse från hans kvinnosyn.

– Jag tror inte att han ändrar på det i en hast. Det är väldigt viktigt att vi håller fast vid vad vi tycker, säger hon.

I regeringshögkvarteret Rosenbad förväntade man sig en Clinton-seger och var tvungna att jobba snabbt, enligt Expressens uppgiftslämnare.

På torsdagsmorgonen, nästan exakt ett dygn efter att Trumps vinst kablades ut över världen, steg UD:s högsta tjänsteman, Annika Söder, in på försvarsutskottets möte i gamla riksdagshuset.

Egentligen skulle hon dit för att informera ledamöterna i ett annat ärende, men UD lade till en punkt på listan: USA-valet.

– Vi förbereder oss på UD och på alla departement som är involverade. Framför allt ska vi förbereda oss för vår säkerhetsrådperiod. Där handlar det också mycket om vem som utses som FN-ambassadör. Det avgör stämningen i säkerhetsrådet och hur vi kommer att kunna samarbeta, säger Wallström efter torsdagens interpellationsdebatt.

Enström besviken över UD-dragningen

Moderaternas utrikespolitiska talesperson, Karin Enström är besviken efter UD:s dragning inför utrikesutskottet.

Hon anser att regeringens information är alldeles för vag och hade hoppats på att man ville dela med sig sin analys om vi svenska prioriteringar.

– Det är ännu ett led i regeringens oförmåga att förankra sig med oss i oppositionen om riksdagens partier, säger hon.

Moderaterna menar att det är ett återkommande problem, framför allt när det gäller utrikesfrågor.

– Här ber man att få komma och informera. Sen var det en extremt kort genomgång, det man kan läsa i varenda tidning i dag, säger Enström.

Enligt Wallström blir det troligtvis fortsatta möten mellan regering och opposition om valresultatet i USA.

– Det är klart att man ska få den information som går att få. Men ingen har mer information. Det är ingen som vet vad Trump tänker ta sig till, säger hon.

Utrikesministerns analys är att USA:s nästa president förmodligen inte är ”så värderingsstyrd”.

– För arbetet i säkerhetsrådet kommer det betyda mycket. Om man inte utgår från värderingar om till exempel mänskliga rättigheter, har man kanske mer av tänkande kring transaktioner. Om jag får det, så får du det, säger hon.

Vill göra svensk feminism världskänd

Regeringen Löfven har sedan de tillträdde lanserat en "feministisk utrikespolitik"– och på UD vill man att begreppet ska göra Margot Wallström känd världen över.

Tror du att du kan få gehör för den politiken hos Donald Trump?

– Det handlar om mycket konkreta frågor och att visa att vi har allt att vinna på det. En ekonomi behöver också kvinnor på arbetsmarknaden. Som Japan som nu upptäckt det efter en lång tradition av hemmafruar. Nu inser de att de inte kommer kunna växa mer om inte också kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om att visa på rationaliteten, att kämpa för sexuella och reproduktiva rättigheter. Det handlar om allt det som kvinnor bidrar med. Jag tror att man måste vara mycket mer rationell i hur man argumenterar. Inte som en rättighetsfråga utan för att det lönar sig, säger hon.

Sveriges utrikesminister har knappast gjort någon hemlighet av att hon hellre hade sett en annan vinnare.

Samma dag som Donald Trump vann skrev Margot Wallström, S, till sin tidigare kollega på Twitter:

”Kära Hillary Clinton – som vi båda vet är det inte något glastak utan ett tjockt lager av män. Håll i kampen för kvinnor, framåt!”

"Svårt att bortse från uttalanden som har gjorts"

Människor både förfasade sig och jublade åt hälsningen, utrikesministern beskylldes för sexism.

Samma ord upprepades gång på gång under den amerikanska valrörelsen för att beskriva Trumps uttalanden om kvinnor genom åren.

Nu senast i oktober då Washington Post avslöjade en bandinspelning från 2005 där han säger att han ofta vill kyssa kvinnor. Han säger sen:

”När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta dem på fittan.”

Trump bad om ursäkt för uttalandet och sa att det var sånt som sägs i omklädningsrum.

Han har kritiserats hårt för sina uttalanden. Tror du att han kommer att kunna förbättra situationen för USA:s och världens kvinnor?

– Ja du. Tänk om jag hade svar på allt det här. Vi är många som tycker att det är väldigt svårt att komma över och bortse ifrån uttalanden som gjorts och helt uppenbara ställningstaganden. Det avslöjar en kvinnosyn. Jag tror inte att han ändrar på det i en hast. Det är väldigt viktigt att vi håller fast vid vad vi tycker. Vi måste verkligen låta våra värderingar synas och styra. Men vi måste också vara smarta och åstadkomma resultat med USA. Vi kan inte tänka bort dem. De kommer att vara en viktig part, säger hon.

Nu på söndag flyger Wallström till Bryssel – efter att EU:s utrikeschef Federica Mogherini kallat dit utrikesministrarna en dag tidigare än planerat på grund av valet.

– Vi kommer från en situation där vi har omfattande handel, politiska kontakter och ett gott politiskt stöd i mycket som vi har gjort. Och ett stort intresse för våra samhällslösningar. Vi kanske har en närmare relation med USA än vad andra EU-länder haft, säger Wallström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag