Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska regeringen bekämpa terrorism

"Sverige har nog varit naiva i detta avseende", sa Stefan Löfven på presskonferensen.
Foto: Claudio Bresciani/Tt
Inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: Sven Lindwall

Statsminister Stefan Löfven höll under eftermiddagen en presskonferens med anledning av det förhöjda säkerhetsläget i Sverige.

– Regeringen vill införa hemlig dataavläsning, mer kameraövervakning och kontroll av biometri i pass, säger statsminister Stefan Löfven.

Biometriska pass

Biometriska pass innebär att det ska innehålla ansiktsbild och fingeravtryck. Passet är ett steg i kampen mot terrorism, brott och olaglig invandring.

Svenska pass är sedan 2005 försedda med ett datachip som lagrar innehavarens personuppgifter, ansiktsmått och fingeravtryck. Vid en gränskontroll kan passinnehavaren fotograferas och jämföras med fotot i datachippet för att fastställa om det är samma person.

Källa: UD, Polisen

Under torsdagseftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens och presenterade regeringens strategi för terrorbekämpning.

Löfven kommenterade Säkerhetspolisen beslut att höja säkerhetsläget i Sverige.

– Detta är första gången Sverige höjer från tre till nivå fyra på en femgradig skala, det är allvarligt, säger Löfven.

Förbjudet att delta i, resa till eller finansiera terrorism

Regeringen kommer att göra det förbjudet att delta i, resa till eller finansiera terrorism, framhåller Löfven.

– Budskapet till den som reser från Sverige för att begå brott mot mänskligheten i andra länder är att de möts av polis och ska ställas inför rätta och straffas. Sverige ska aldrig bli en fristad för terrorister, säger Löfven.


ORD FÖR ORD: Hela statsminister Stefan Löfvens tal på presskonferensen


Löfven pekade på Säpos uppgifter om att omkring 300 personer rest till Syrien och Irak för att strida med Islamiska staten och att omkring 120 återkommit.

– Sverige har nog varit naiva i detta avseende, säger Löfven, och fortsätter:

– Kanske har det varit svårt för oss att acceptera att det mitt ibland oss finns de som sympatiserar med ISIL (IS).

Avläsning av krypterad data

Ytterligare en åtgärd som regeringen ska vidta är förbättrade möjligheter till dataavläsning.

– Krypterad kommunikation är i dag svårt att avlyssna. Regeringen ger i uppdrag hur åklagarmyndigheten, Säpo och polisen också kan avlyssna kommunikation genom hemliga kanaler.

Löfven menar att Säpo har problem med att tillhandahålla krypterad data i sitt arbete med att förebygga brott.

En strategi mot terrorism måste ha en balans mellan repressiva åtgärder och förebyggande åtgärder, enligt Löfven.

– Människor måste känna framtidshopp, att det finns jobb och utbildning så att man inte lockas av mördare som ISIL (IS), säger Löfven.

Kameraövervakning

En annan del i strategin är att utreda kameraövervakning av områden eller platser som har en generell hotbild riktad mot sig.

Löven lyfter bland annat upp medieredaktioner och religiösa platser som kan få hot riktade mot sig. Han säger samtidigt att man måste se till så att detta inte strider mot integriteten.

– Det måste säkerställas att det inte finns hinder för att detta ska kunna genomföras, säger Stefan Löfven.

Ökade medel till Säpo

En ytterligare del i arbetet är kontroll av biometri i pass vid Schengens yttre gräns. Biometriska pass innebär att det ska innehålla ansiktsbild och fingeravtryck. Passet är ett steg i kampen mot terrorism, brott och olaglig invandring.

Som ett annat led i arbetet för att försvåra och förhindra terrorism kommer regeringen att anslå ökade medel till Säkerhetspolisen.

– Vi tillsätter 225 miljoner kronor till Säkerhetspolisen fram till 2018, säger Löfven.

De andra partierna kommer även att bjudas in till samtal om terrorbekämpning och det är ett uppdrag som Stefan Löfven har gett till inrikesminister Anders Ygeman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.