Här är mannen som söks av polisen. Polisen uppmanar även allmänheten att agera om de träffar på honom. Foto: PolisenHär är mannen som söks av polisen. Polisen uppmanar även allmänheten att agera om de träffar på honom. Foto: Polisen
Här är mannen som söks av polisen. Polisen uppmanar även allmänheten att agera om de träffar på honom. Foto: Polisen
Här sparkar mannen mot småbarnsmamman. Foto: PolisenHär sparkar mannen mot småbarnsmamman. Foto: Polisen
Här sparkar mannen mot småbarnsmamman. Foto: Polisen

Så ska polisen gripa Gamla Stan-mannen

Publicerad

Polisen har nu en plan för hur mannen i Gamla Stan, som sparkade, slog och spottade på en kvinna med barn i tunnelbanan, ska hittas och fångas.

Samtidigt uppmanas allmänheten att agera om de träffar på honom:

– Ring 114 14. Man ska fotografera, tala om var man befinner sig och sedan försöka följa efter i smyg, säger Stefan Tellqvist, förundersökningsledare vid Stockholmspolisen.

Som kommunpolis har Stefan Holmén uppdraget att hantera frågor som rör EU-migranter i Stockholm. Nu är han involverad i ärendet i Gamla Stan:

– Jag har ställt frågor till olika personer. De säger att den här personen är känd som en EU-migrant, men vi har inte namnet ännu. Det håller vi på att försöka ta fram.

Tidigt på fredagsmorgonen satt polisen i ett extrainsatt möte efter den otäcka händelsen i Gamla Stan i Stockholm den 5 januari. Småbarnsmamman som attackerades hade dessförinnan försökt stoppa den okände mannen som misstänks var på väg stjäla från en äldre dam. Efter en kort ordväxling med kvinnan sprang han efter henne, slog, sparkade och spottade henne i ansiktet.

Allt fastnade på en övervakningskamera.

"Team 81" ska ta honom

Men sedan dess är mannen som uppslukad av jorden.

Nu mobiliserar polisen all tänkbar kraft för att ringa in vem han är – och var han kan befinna sig.

Samtidigt har en speciell grupp, med bas på Södermalm i Stockholm, bildats i sökandet.

De kallas "team 81":

– Vi har utredningsteam och ingripandeteam. Alla jobbar åt samma håll. Hela lokalpolisområde Södermalm är involverat i det här ärendet. Det finns inte en polis som inte känner till det här. Den här killen ska vi få fast innan han kanske hinner åka härifrån, säger Stefan Tellqvist.

Vad säger det som hänt om den här personen?

– Att han är hänsynslös.

 

LÄS MER: Mannen har gripits av polis

 

"Han inser vad han gjort och vill fly"

Stefan Tellqvist har noga studerat mannens agerande i övervakningsmaterialet från tunnelbanan:

– Om man tittar lite närmare på filmen, så ser man att mannen och kvinnan pratar med varandra. Första sekvensen är en lavett i ansiktet, lite lätt. Sedan vänder hon sig om, och säger säkert något till honom som gör att proppskåpet går. Det är då han sparkar och slår henne. Sedan märker han att han inte kan vara kvar på perrongen. Han inser vad han gjort och vill fly. När den här kvinnan försöker trösta sina barn går han förbi och lägger en loska rakt på henne.

Tror du att han förstår att han är iakttagen av en kamera?

– Nej, men han har fått veta det efteråt. Det kan jag garantera. Han gör väl allt han kan för att hålla sig undan.

Om man stöter på den här personen - hur ska man agera?

– Ring 11414. Man ska fotografera, tala om var man befinner sig och sedan försöka följa efter i smyg om man har möjlighet utan att han ser det. Allt så man kan binda upp platsen där han befunnit sig. Man ska inte gå fram och plocka honom. Det bästa sättet är att iaktta och meddela polisen, som får ingripa.

Mikael Elfman, kriminalinspektör på krimjouren vid polisen i Värmland, hanterar akuta anmälningar. Han säger att det finns en risk med att ringa polisen på 114 14 i stället för att slå nödnumret 112.

– Risken är att man hamnar i ett väntesystem, och då hinner mannen försvinna. Så mitt råd är helt enkelt att slå 112. Sedan är det förstås bra om man kan följa efter personen, notera vad han varit och vilken väg han tar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag